Παλμύρα: Ενα «έγκλημα πολέμου» σε φωτογραφίες


Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ 

Φωτογραφίες με τα ερείπια του αρχαίου ναού του Θεού Βάαλ-Δία στην Παλμύρα, τον οποίο ανατίναξαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση και η οποία ταυτοποιήθηκε ως έγκυρη από το Associated Press. 



Πέντε φωτογραφίες ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τη μεταφορά εκρηκτικών στο εσωτερικό του ναού, την τοποθέτησή τους στους τοίχους του ναού, τη μεγάλη έκρηξη και στη συνέχεια τα ερείπια.

Ενας από τους κατοίκους της πόλης δήλωσε ότι ο ναός των 2.000 ετών καταστράφηκε την Κυριακή, ένα μήνα αφότου οι τζιχανιστές τον «έζωσαν» με εκρητκτικά. Αφού αποκεφάλισαν τον Δάσκαλο που τη φύλαγε, τον αρχαιολόγο Χαλίντ Ασαντ, οι ισλαμιστές κατέστρεψαν και τον ναό.

Η Παλμύρα θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και περιέχει πολλά ερείπια μεγάλων ρωμαϊκών κτιρίων στον εκτεταμένο αρχαιολογικό της χώρο.

Αμεση ήταν η αντίδραση της γενικής διευθύντριας της UNESCO Ιρίνας Μπόκοβα. «Καλώ τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι σε αυτές τις συνεχιζόμενες πολιτιστικές εκκαθαρίσεις» τόνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παλμύρα: Ενα «έγκλημα πολέμου» σε φωτογραφίες

Ο διεθνής οργανισμός διευκρινίζει ότι η καταστροφή ενός από τους διασημότερους ναούς της αρχαίας πόλης της Παλμύρας στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος, συνιστά έγκλημα πολέμου.
Σύμφωνα με την UNESCO ο σηκός, το εσωτερικό τμήμα του ναού, υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές ενώ οι κίονες που τον περιέβαλλαν κατέρρευσαν.

Παλμύρα: Ενα «έγκλημα πολέμου» σε φωτογραφίες

Τον Ιούνιο, το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε δύο ιερά του πρώιμου Ισλάμ στην Παλμύρα που δεν αποτελούσαν μέρος των οικοδομημάτων των ρωμαϊκών χρόνων αλλά οι τζιχαντιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα. Γενικώς, οτιδήποτε δεν εμπίπτει στους κανόνες του ακραίου Ισλάμ, που οι ίδιοι έχουν υιοθετήσει, βαφτίζεται ειδωλολατρικό και κονιορτοποιείται.

Παλμύρα: Ενα «έγκλημα πολέμου» σε φωτογραφίες

Αυτήν τη φορά, έστρεψαν την προσοχή τους σε προγενέστερη περίοδο. Ο ναός είχε οικοδομηθεί το 17 μ.Χ. και είχε επεκταθεί κατά τη βασιλεία του Αδριανού, στα 130 μ.Χ.

Παλμύρα: Ενα «έγκλημα πολέμου» σε φωτογραφίες

Ηταν αφιερωμένος σε έναν σημιτικό θεό το όνομα του οποίου αναφέρεται για διαφορετικές θεότητες στη Μέση Ανατολή κατά την αρχαιότητα, ιδίως στη Χαναάν, τη Φοινίκη και τη Συρία.

Ηταν θεός «ομότιμος» του δικού μας Δία και ένας από τους δύο κύριους θεούς στην προ-ισλαμική Παλμύρα. Ο άλλος ήταν ο Μπελ με καταγωγή από τη Βαβυλώνα.

Ο Βάαλ είχε ως εμβλήματά του τον αετό και τον κεραυνό, όπως και ο Δίας. Το όνομα ήταν σε χρήση από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., αλλά από τον 14ο αιώνα π.Χ. και μετά έχουμε περιγραφή του συγκεκριμένου θεού συνδεδεμένη με αυτή την ονομασία.

 ethnos.gr

  • Διαβάστε ακόμη: ΕΔΩ 
  •  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ