Το Ντόντο εμφανίζεται ξανά μετά από 350 χρόνια


- Σε ένα βίντεο άγριας ζωής εμφανίζεται ένα πουλί Ντόντο, το οποίο όμως εδώ και 350 χρόνια έχει εξαφανιστεί.

ΤΟ ΝΤΟΝΤΟ (Raphus cucullatus) ήταν ένα ενδημικό πουλί που ζούσε στο Ινδικό ωκεανό και ειδικότερα στο νησί του Μαυρίκιου, κοντά στη Μαδαγασκάρη, επί εκατομμύρια χρόνια. Ήταν συγγενικό είδος με τα περιστέρια. 



Το ύψος του ανερχόταν περίπου στο ένα μέτρο και το βάρος του περίπου στα 20 κιλά. Τρεφόταν κυρίως με φρούτα που φύτρωναν στο έδαφος. Εξαλείφθηκε εξαιτίας της παρουσίας ανθρώπων στον Μαυρίκιο μεταξύ 1660-1680.

Στην πραγματικότητα η αιτία της εξαφάνισής του οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν πολύ φιλικό με τους ανθρώπους, και αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη μαχητικότητας, το έκανε εύκολη λεία για τους κυνηγούς. Έκτοτε το όνομα Ντόντο (γαλ. dodo = ύπνος) έγινε συνώνυμο της χαζομάρας.

 Επιπλέον, οι άνθρωποι που έφθασαν στον Μαυρίκιο, έφεραν μαζί τους άλλα ζώα που δεν υπήρχαν στο νησί πριν, συμπεριλαμβανομένων σκύλων, αλλά και χοίρων, γάτων, αρουραίων, που λεηλάτησαν τις φωλιές των Ντόντο, ενώ οι ίδιοι οι άνθρωποι κατέστρεψαν τα δάση, όπου ζούσαν τα πουλιά. Πάντως υπάρχει διχογνωμία γύρω από την ημερομηνία εξαφάνισης των Ντόντο.

Η τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση ζωντανού Ντόντο χρονολογείται στο 1662, όμως κάποιοι ναυαγοί ναυτικοί αλλά και πολλές άλλες πηγές δείχνουν ως πιο πιθανή ημερομηνία το 1681.

 Σχέδιο του 1625, όταν ακόμη τα Ντόντο ήταν ζωντανά. Πηγή: Wikimedia Commons 

Αν και από τότε έχουν περάσει πάνω από 350 χρόνια, μια κάμερα από αυτές που τοποθετούνται στα δάση για να καταγράψουν τη νυχτερινή ζωή των νυκτόβιων πλασμάτων, συνέλαβε ένα είδος πτηνού που μοιάζει με το Ντόντο.

Η διαφορά είναι ότι η κάμερα είχε τοποθετηθεί σε δάσος της Κόστα Ρίκα. Η κάμερα, που λειτουργούσε αυτόματα, μπήκε σε κίνηση μόλις εμφανίστηκε μια σαύρα, που φαίνεται σε πρώτο πλάνο. Λίγε στιγμές αργότερα εμφανίζεται ένα Ντόντο με το χαρακτηριστικό ράμφος του, να ψάχνει για τροφή.

Είναι άραγε αυτό απόδειξη ότι με κάποιο τρόπο τα Ντόντο επιβίωσαν, ή το βίντεο είναι απλά μια έξυπνη φάρσα;


 youmagazine.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης