Στους δρόμους της πέτρας και των ποταμιών


THE NORTH FACE ZAGORI MOUNTAIN RUNNING 

Πάνω σε ιστορικά πέτρινα γεφύρια, δίπλα και μέσα σε κοίτες ποταμών, κάτω από τις αετοφωλιές της Τύμφης και μέσα στα καλντερίμια των Ζαγοροχωρίων, περισσότεροι από 2.000 λάτρεις της φύσης και του ορεινού αθλητισμού δοκίμασαν τις αντοχές ποδιών, καρδιάς και πνευμόνων, συμμετέχοντας σε μια από τις τέσσερις διαδρομές του φετινού The North Face Zagori Mountain Running, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου. 




Οι συμμετέχοντες -έμπειροι αθλητές αλλά και ερασιτέχνες κάθε ηλικίας- είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό ηπειρώτικο τοπίο, με τις ανεπανάληπτες εναλλαγές, από το βάθος της χαράδρας του Βίκου -της πιο βαθιάς χαράδρας του κόσμου σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες- ως τις κορυφές της Τύμφης σε υψόμετρο 2.000 μέτρων και από τις πηγές του Βοϊδομάτη -του καθαρότερου ποταμού της Ευρώπης- μέχρι το αλπικό τοπίο της σαγηνευτικής Δρακόλιμνης.



Οι 195 αθλητές που δοκιμάστηκαν στην πιο σκληρή δοκιμασία αντοχής, αυτή του T.E.RA των 80 χιλιομέτρων, βίωσαν μια σχεδόν πλήρη περιήγηση στον Εθνικό Δρυμό, απολαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος του μοναδικού ηπειρώτικου τοπίου, με κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα, το νερό και το πράσινο.

Ξεκίνησαν αξημέρωτα του Σαββάτου από το Τσεπέλοβο και επέστρεψαν σ΄αυτό έπειτα από μια εξαντλητική κυκλική διαδρομή, διάρκειας από 10 ώρες για τον πρώτο ως και 22 ολόκληρες ώρες υπερπροσπάθειας για τους τελευταίους.
 
Πρώτος το νήμα έκοψε ο μεγάλος Ελληνας αθλητής του ορεινού τρεξίματος Νίκος Καλοφύρης, με χρόνο 9:46:28, ενώ πρώτη γυναίκα ήταν η Ιωάννα Μπαράτσα με 12:43:59.
 
Ο μαραθώνιος
 
Στον μαραθώνιο των 42 χιλιομέτρων έτρεξαν 290 αθλητές με πρώτο τερματίσαντα τον Δημήτρη Ζιαμπίρη (4:59:53) και στις γυναίκες τη Δήμητρα Μπίκα με 6:01:23.
Την Κυριακή, στον μισό μαραθώνιο των 21 χιλιομέτρων πρώτευσαν ο Jacek Bojocz με 1:46:16 και η Χριστίνα Μπογιατζή με 2:08:34, ενώ στον «μικρό» αγώνα των 10 χλμ, πρώτοι τερμάτισαν ο Σπύρος Γκίνης με 0:45:28 και η Phillippa Poulidou με 0:56:37.

Το The North Face Zagori Mountain Running ξεκίνησε το 2011, με εμπνευστή και διοργανωτή τον Γιαννιώτη αθλητή ορεινού μαραθωνίου, Βασίλη Τζουμάκα. Μόλις στην πέμπτη της χρονιά, η διοργάνωση έχει καθιερωθεί ως ένας από τους δημοφιλέστερους αγώνες στην Ελλάδα, ενώ έχει περιληφθεί στο καλεντάρι των διεθνών αγώνων του είδους.

Οι συμμετοχές αυξάνονται κάθε χρόνο με γεωμετρική πρόοδο, ξεπερνώντας τους 2.000 φέτος, έναντι 1.400 πέρυσι, από 15 χώρες (Ελλάδα, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ΗΠΑ, Αυστραλία και Αργεντινή).

Περίπου 12.000 άνθρωποι -οι αθλητές και οι συνοδοί τους- υπολογίζεται ότι κατέκλυσαν το Ζαγόρι με αφορμή τη διοργάνωση, δίνοντας μια τονωτική «ένεση» στην περιοχή, σε μια περίοδο χαμηλής ζήτησης, λόγω καλοκαιριού. «Εχει υπολογιστεί πως θα μείνουν στην περιοχή περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, για φιλοξενία, φαγητό, διασκέδαση, βενζίνες, σούπερ μάρκετ και άλλες δαπάνες», υποστήριξε μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Τζουμάκας.

ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ