Προς πώληση τα τρία νησάκια των Συβότων


Με μια τεράστια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προικοδοτείται το Ταμείο Εθνικού ή Δημόσιου Πλούτου, το οποίο πρέπει να συσταθεί με βάση το τρίτο Μνημόνιο.

Μια δημόσια περιουσία που περιλαμβάνει ακίνητα, υποδομές, συμμετοχές σε κρατικές εταιρείες και μετοχές τραπεζών.



Εκατοντάδες ακίνητα σε ολόκληρα την χώρα, εκτάσεις- φιλέτα, και βέβαια όλα τα ακίνητα που είχαν περάσει ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στη λίστα των προς πώληση περιοχών περιλαμβάνονται τα τρία εξωτικά νησάκια των Συβότων. Η Μπέλα Βράκα, το Μαυρονόρος και ο Άγιος Νικόλαος.

Μπέλα Βράκα
Έχει έκταση 154 στρέμματα και είναι το μικρότερο από τα τρία νησιά απέναντι από το χωριό Σύβοτα. Η περιοχή θεωρείται η «Καραϊβική της Ελλάδας» εξαιτίας της μοναδικής ομορφιάς της.
Μια αμμώδης λωρίδα, πολύ ρηχή, συνδέει τη στεριά με το νησάκι, δημιουργεί μια εκπληκτική παραλία και η προοπτική τουριστικής αξιοποίησης θα ήταν εξαιρετική.

Η Μπέλλα Βράκα έλκει την ονομασία της στο τέλος του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 όταν ένας λόχος Ιταλών στην προσπάθειά του να σωθεί κατέφυγε ανάμεσα στα πυκνά δέντρα του νησιού. Η προσπάθεια των Ιταλών κατέληξε στη σωτηρία τους. Τόσο το γεγονός αυτό όσο και η ομορφιά του τοπίου έκαναν τους Ιταλούς να συνδεθούν συναισθηματικά με το μέρος και να δώσουν το όνομα Μπέλλα Βράκα στο νησί αυτό.

Μαυρονόρος
Είναι το μεγαλύτερο νησί των Συβότων. Έχει έκταση 742 στρέμματα. Είναι κατάφυτο από ιδιαίτερα πυκνή και ποικίλη βλάστηση. Είναι ακατοίκητο έτσι προστατεύεται η πλούσια χλωρίδα που το καλύπτει.

Στην ανατολική του πλευρά εκτείνεται η Πισίνα, ή περίφημη παραλία με τη χρυσή αμμουδιά που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις πολλών επισκεπτών. Οι αποχρώσεις του γαλάζιου στην περιοχή της Πισίνας παίρνουν απίθανες μορφές και γίνονται πόλος έλξης για τους επισκέπτες.

Άγιος Νικόλαος
Είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Συβότων, με έκταση 540 στρέμματα. Είναι κατάφυτο από ιδιαίτερα πυκνή και ποικίλη βλάστηση. Μόνο άγρια ζώα που βρίσκουν καταφύγιο εκεί μπορούν και το διασχίζουν.

Αυτή η ιδιαιτερότητα οδήγησε στο απώτερο παρελθόν κάποιον ηγεμόνα της μείζονος περιοχής που ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί ιστορικά, να κατασκευάσει ένα μικρό κρυφό φρούριο όπου αποσύρονταν για να αποφύγει τις διάφορες επικίνδυνες επιδρομές κυρίως από την πλευρά της θαλάσσης.

Σήμερα υπάρχουν εμφανή ερείπια του φρουρίου αυτού καλυμμένα από την άγρια βλάστηση κατά το μεγαλύτερο μέρος. Η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 50 τ.μ. Η εποχή που κτίστηκε το φρούριο αυτό πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να είναι τα Βυζαντινά χρόνια.
 
epiruspost.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ