Στουρνάρας: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο bail in


- Τις επόμενες 10 ημέρες θα λύσουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεων 
- Για το Capital Control συζήτησαν Στουρνάρας - επιχειρηματικός κόσμος - Μετείχαν και οι Γ. Σταθάκης, Δ. Μάρδας

Στη σύνταξη «οδικού χάρτη» «για το πως θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής» προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ την Παρασκευή το μεσημέρι. 



Ακόμη, ο διοικητής της ΤτΕ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο bail - in

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και αφορούσε στο θέμα των επιπτώσεων στην αγορά από τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος.

Σε δηλώσεις προχώρησε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης λέγοντας ότι «προσπαθούμε να φτάσουμε στο σημείο να είναι πλήρης η ομαλοποίηση των εισαγωγών για να εκτρέψουμε όλες τις παρενέργειες απο την επιβολή των capital controls».

Με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας προανήγγειλε ότι θα εκδοθεί υπουργική απόφαση εντός της ημέρας που θα  απαντά στους ανθρώπους της αγοράς και στους τρόπους με τους οποίους θα διευκολυνθούν στις συναλλαγές τους.


Σε δηλώσεις προέβη και ο πρόεδρος του Κεντρικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος είπε ότι περί τα 3 δισ. ευρώ στοίχισε στην αγορά το κλείσιμο των τραπεζών.


«Τα αποτελέσματα θα τα δούμε την επόμενη εβδομάδα» είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφερόμενος στην άνοδο του ύψους του ορίου των εγκρίσεων των τραπεζών από τις 50.000 στις 100.000 ευρώ.

Τα μέτρα ανακούφισης

Μετά το τέλος της σύσκεψης  ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως «σήμερα έγινε μια πολύ χρήσιμη σύσκεψη, όπου παρείχαμε στοιχεία για το τι ακριβώς έχει γίνει μέχρι σήμερα, ποιος είναι ο αριθμός των εγκρίσεων σε σχέση με τον αριθμό των αιτημάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αποφασίσαμε να βάλουμε ένα χάρτη μπροστά μας για το πώς θα προχωρήσουμε από δω και στο εξής. Είδαμε ποια είναι τα θέματα που οι φορείς έθεσαν και εμείς θα δούμε τώρα τις τράπεζες, το πως τα θέματα θα λυθούνε σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά. Τις επόμενες δέκα μέρες θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί. Σήμερα είμαστε ήδη από πλευράς εγκρίσεων, πολύ κοντά στις μηνιαίες εισαγωγές, που η ελληνική οικονομία έκανε προ της επιβολής των Capital Controls. Άρα σε συνολικό επίπεδο δεν απέχουμε πολύ από το πώς λειτουργούσε η οικονομία πριν από τα capital controls.»

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Στουρνάρας ανέφερε:

·    Στις τράπεζες πλέον αποκεντρώνουμε το 70% των αποφάσεων. Tο όριο των 50.000 έχει γίνει 100.000 ευρώ την ημέρα ανά πελάτη στις τράπεζες και αυτό καλύπτει περίπου το 70% των αιτημάτων.
·    «Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, προσπαθούμε κι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».

Θ. Φέσσας: χρειαζόμαστε 150 εκατ. ευρώ την ημέρα για εισαγωγές

Ο πρόεδρος του  ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των Κοινωνικών Εταίρων με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε:

«Είναι καθησυχαστικές οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι και ο ELA θα αυξηθεί και το ύψος των επιτρεπομένων εισαγωγών θα συνεχίσει να  αυξάνεται.  Γνωρίζετε ότι η Ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως, οπότε χρειαζόμαστε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για εισαγωγές και το ύψος αυτό, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, έχει πέσει πολύ χαμηλότερα. Όσο ταχύτερα  επανέλθουμε σε κανονική ροή χρηματοδότησης, τόσο η Ελληνική οικονομία όσο και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και οι εργαζόμενοι να μην ανησυχούν για τις δουλειές τους».

 tovima.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ