Για επιστροφή του 76% των περιουσιών στα κατεχόμενα μιλούν οι τουρκοκύπριοι

Κατεχόμενη Λευκωσία - Φώτο Ν. Κοντογιώργος

- Τα όσα συμφώνησαν Ακιντζί-Αναστασιάδης για το περιουσιακό έχουν προκαλέσει ανησυχία στα κατεχόμενα 

 Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στα κατεχόμενα η απόφαση Αναστασιαδη-Ακιντζί να αναγνωριστεί το δικαίωμα περιουσίας στους κατόχους των περιουσιών πριν το 1974, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία αναφέρει ότι αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το 76% των περιουσιών στα κατεχόμενα θα επιστρέψει στους Ελληνοκύπριους. 



Λεγόμενοι «βουλευτές» της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι ξένοι που διαμένουν στα κατεχόμενα ανησυχούν.

Η εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ότι η κρίση για το περιουσιακό ξεκίνησε έπειτα από την απόφαση των δύο ηγετών στην τελευταία τους συνάντηση, την οποία ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Αναφέρεται ότι τις πρώτες μέρες δεν υπήρξαν αντιδράσεις, ωστόσο στη συνέχεια έπειτα από την έναρξη `προπαγάνδας` - κατά την εφημερίδα - των Ελληνοκυπρίων για το θέμα, σύμφωνα με τη Χουριέτ, προκλήθηκε πανικός στους Τουρκοκύπριους «ιδιοκτήτες» και τους ξένους «ιδιοκτήτες».

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, το 80% του εδάφους των κατεχομένων πριν το 1974 αποτελούσε ελληνοκυπριακή περιουσία. Αναφέρει επίσης ότι από τα 2,4 εκατ. στρέμματα που αποτελούνται τα κατεχόμενα, το 1,55 εκατ. ήταν ελληνοκυπριακή περιουσία, τα 380.000 τουρκοκυπριακή και τα 470.000 δημόσια γη.

Η Χουριέτ υποστηρίζει ότι οι Ελληνοκύπριοι αναμένουν οι 30.000 να αλλάξουν χέρια μέσω αποζημίωσης και ανταλλαγής και το 1,52 εκατ. να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες τους. Αυτό σημαίνει ότι το 76% των κατεχόμενων περιουσιών θα επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους.

Λύση στην βάση ευρωπαϊκών αρχών

Προϋπόθεση στις συνομιλίες είναι η δημιουργία μια διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ακριβώς όπως διατυπώνεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και “αυτό δεν έχει αλλάξει καθόλου”, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο  ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα και ο κ. Έιντε θέλησε να σχολιάσει κάποια δημοσιεύματα πως “η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα δεν είναι τόσο ισχυρές όπως ήταν αρχικά”, λέγοντας πως αυτό είναι εντελώς λάθος.

“Η διευθέτηση θα εμπεδωθεί ως διζωνική, δικοινοτική, ευρωπαϊκή, όλα μαζί. Δεν είναι είτε το ένα είτε το άλλο. Αυτοί που το ισχυρίζονται αυτό απλά το έχουν καταλάβει λάθος, γιατί αυτές είναι ίσες προϋποθέσεις και θα υπάρξει μια συμφωνία, εάν υπάρξει, όπως περιγράφεται στην δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014”. Αυτό δεν έχει αλλάξει, κανείς δεν έχει εγκαταλείψει οποιαδήποτε από αυτές τις αρχές και αν κάποιοι σας λένε κάτι διαφορετικό, είναι λάθος, πρόσθεσε. “Το ξέρω γιατί είμαι στο δωμάτιο μαζί τους”.

Τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν ομόφωνο για το Κυπριακό και η στήριξη προέρχεται από το υψηλότερο επίπεδο. Είναι πολύ σπάνια η ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπέδειξε, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι μοναδικό και πολύ θετικό που επιβεβαιώνει την εντύπωση πως “τα αστέρια είναι απίστευτα καλά ευθυγραμμισμένα γύρω σας” και προσθέτοντας πως οι Κύπριοι θα λύσουν το Κυπριακό.

 protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης