Μετά το Eurogroup και την Σύνοδο το Take it or leave it!


-Δυό μέρες μόνο και plan B

Το μήνυμα μετά από ένα αποτυχημένο Eurogroup και μία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής ήταν σαφές και το δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ πριν από τη σύνοδο: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.




Η καγγκελάριος τόνισε πως η Γερμανία «δεν θα εκβιαστεί» από την Ελλάδα.
Επί της ουσίας, όπως προκύπτει και από την επιλογή των εταίρων να προγραμματίσουν κατ’ αρχήν νέο Eurogroup για αύριο, μέχρι την Κυριακή το βράδυ το αργότερο θα κριθεί εάν θα υπάρξει συμφωνία ή εάν η διαπραγμάτευση οδηγείται σε οριστική ρήξη.

Φλερτάρουν με «take it or leave it»

Τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλγκανγκ Σόιμπλε δείχνουν οι πηγές από τις Βρυξέλλες ως βασικό παράγοντα του τελευταίου άδοξου Eurogroup καθώς όπως επισημαίνεται δεν ήταν δυνατόν να συζητηθούν από τους Υπουργούς Οικονομικών δυο διαφορετικές προτάσεις. Υποστηρικτές του ήταν επίσης τουλάχιστον 5 άλλοι Υπουργοί Οικονομικών οι οποίοι κάλεσαν ξανά τους Θεσμούς να αξιολογήσουν την ελληνική πρόταση και να ενσωματώσουν στοιχεία στην πρόταση των δανειστών. 

Όπως επισημαίνεται, ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι Υπουργοί Οικονομικών που διαφωνούν θεωρούν την πρόταση των Θεσμών και την ως τώρα βάση διαβουλεύσεων ως ένα «μαλακό πρόγραμμα» γεγονός που θα εξοργίσει βουλευτές στα κοινοβούλια των χωρών τους (και ψηφοφόρους κατ'επέκταση) οι οποίοι θα πρέπει να στηρίξουν ξανά την Ελλάδα χωρίς να λάβει, όπως θεωρούν, ικανοποιητικά μέτρα και δεσμεύσεις. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Β. Σόιμπλε είπε μεταξύ άλλων «το κείμενο αυτό προδίδει το Μνημόνιο».

Συγκεκριμένα και βάσει της ανακοίνωσης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι υπουργοί συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις τελευταίες προτάσεις των ελληνικών αρχών, οι οποίες υποβλήθηκαν στις 25 Ιουνίου, πριν την έναρξη του Eurogroup» επισημαίνει εν συνεχεία. Το Eurogroup είναι πιθανόν να συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο, 27 Ιουλίου του 2015».

Όπως είπε ο Γ.Βαρουφάκης «το Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που πήραμε αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών

Ιδιαίτερο σκεπτικισμό προκαλεί επίσης η τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών της Μάλτας ο οποίος σημείωσε: «Έχουμε ξεμείνει από σχόλια, η υπομονή μας εξαντλείται» Λίγο αργότερα δήλωνε χαρακτηριστικά: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο, τότε το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός Plan B».

Σε αυτό το σημείο δε, οι «κακές γλώσσες» και διαρροές που προέρχονται από τις χώρες που ασκούν σφοδρή πίεση σημειώνουν πως Eurogroup ημέρα Σάββατο είχε λάβει χώρα το 2013 στη περίπτωση της Κύπρου!

Κομβικής σημασίας θεωρείται και η τοποθέτηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντηση για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η οποία είπε ότι Γερμανία «δεν θα εκβιαστεί» από την Ελλάδα, ενώ θέλει, όπως επισημαίνεται να υπάρξει συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα. Λίγο νωρίτερα, είχε πετάξει ξανά το «μπαλάκι» στους Θεσμούς, τονίζοντας πως υπάρχει η αίσθηση «πισωγυρίσματος» σε ορισμένα πράγματα προσθέτοντας πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Δεν δίνει έξτρα προθεσμία το ΔΝΤ. Δεν είναι default η μη αποπληρωμή μέχρι νεοτέρας...

Να αποτινάξει το ρόλο του «κακού» της υπόθεσης επιχείρησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις ο οποίος τόνισε πως το Ταμείο πάντα ήταν ευέλικτο και παραμένει αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και τους άλλους Θεσμούς, αρνούμενος πως το ΔΝΤ κρατά σκληρή στάση.

Όπως επεσήμανε, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται από το Ταμείο το οποίο επιθυμεί μια ισορροπημένη προσέγγιση για να βρεθεί λύση συναρτήσει της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής προσαρμογής αναφορικά με έσοδα και δαπάνες. Σημαντικότερο στοιχείο όμως που προκύπτει είναι πως ο Τζέφρι Ράις καλεί την Αθήνα να προβεί στις μεταρρυθμίσεις και έπειτα να εξετασθεί η βιωσμότητα του χρέους.

Το γεγονός αυτό δείχνει την σύμπλευση ΔΝΤ με ΕΚΤ και Κομισιόν. Κομβικό όμως θεωρείται επίσης το σημείο κατά το οποίο μια ενδεχόμενη μη αποπληρωμή στις 30 Ιουνίου θα κατηγοριοποιήσει τη χωρα σε καθεστώς καθυστέρησης και όχι χρεοκοπίας!!

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως: Όλα πρέπει να ισορροπούν, υποστήριξε Τόσο σε ότι αφορά τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις όσο και το ασφαλιστικό. Στο τελευταίο σημείωσε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να προστατεύονται οι αδύναμοι και να υπάρχει ένα στοχευμένο δίχτυ προστασίας αλλά οι αλλαγές είναι απαραίτητες.

«Ολες οι πλευρές πρέπει να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί. Πρώτα να συμφωνηθούν και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά να δούμε την βιωσιμότητα χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει πληρωμή στις 30 Ιουνίου και κατά πόσο θα κατηγοριοποιηθεί η χώρα σε πτώχευση (default) ή σε καθυστέρηση (arrears) ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι η χώρα θα κατηγοριοποιηθεί «σε καθυστέρηση».

Αναφορικά με τις 30 ημέρες περιθώριο που υπάρχει σύμφωνα με το κατασταστικό σημείωσε ότι η γενική διευθύντρια μπορεί να ενημερώσει το Δ.Σ. του Ταμείου ανά πάσα στιγμή.
«Αν η πληρωμή δεν καταβληθεί στις 30 Ιουνίου η Ελλάδα θα βρίσκεται αμέσως σε καθυστέρηση.

Υπάρχει προσδοκία μεταξύ επενδυτών σε ομόλογα, στην πιστωτική αγορά, ότι μετά από 30 ημέρες θα γίνει μία δήλωση που θα είναι λίγο σκληρότερη από το ότι είναι σε καθυστέρηση, ότι είναι σε αθέτηση υποχρέωσης.

Να ξεκαθαρίσω: Υπάρχουν σχέδια για να γίνει κάποια στιγμή δήλωση ότι είναι σε αθέτηση υποχρέωσης (default); Δεν έχω την παραμικρή γνώση για παρόμοια σχέδια. Μιλούμε για καθυστέρηση προς το ΔΝΤ και παραβίαση της υποχρέωσης», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Financial Times: Nέα πρόταση και «Plan B» ετοιμάζει η Ευρώπη

Οι πιστωτές ετοιμάζουν έκτακτο σχέδιο για να προστατεύσουν την ευρωζώνη από μια ελληνική χρεοκοπία αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμα τους, ενώ προσθέτουν πως δόθηκε διορία ως και το Σάββατο στον Αλέξη Τσίπρα για επίτευξη συμφωνίας. Βαρύ το κλίμα στο Eurogroup, με τον Σόιμπλε να χαρακτηρίζει επιεική την προσφορά των θεσμών.

Oι ηγέτες της Ε.Ε., έχοντας υπερβεί αναρίθμητες διορίες για να δεχτεί η Ελλάδα ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα απελευθερώσει 7,2 δισ. ευρώ σε βοήθεια, όρισαν το Σάββατο ως την τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να καταλήξει σε συμφωνία ή διαφορετικά να ενεργοποιηθεί ένα "Plan B" που θα προσπαθήσει να αποτρέψει μια ελληνική χρεοκοπία από το να βλάψει την υπόλοιπη ευρωζώνη αναφέρουν στο δημοσίευμα οι Financial Times.

Και σημειώνουν: «Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών το Σάββατο προγραμματίστηκε μετά την τέταρτη διαδοχική αποτυχία του Eurogroup αυτήν την εβδομάδα να βρει κοινό έδαφος με την Αθήνα, παρά τις μαραθώνιες ολονύκτιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, και τους επικεφαλής των θεσμών.

Οι συνομιλίες κατέρρευσαν την Πέμπτη το πρωί, όταν οι θεσμοί – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – απαίτησαν από τον κ. Τσίπρα να αποδεχτεί μια συμβιβαστική πρόταση ή να παρουσιαστεί το σχέδιο ως μια προσφορά «take it or leave it» στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Τα σχέδια των δανειστών χάλασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που παρουσίασε την δική του πρόταση – που σύμφωνα με αξιωματούχους ήταν σαν το σχέδιο των δανειστών με τροποποιήσεις – την οποία οι ομόλογοι του δέχτηκαν να αξιολογήσουν, προτού διακόψουν πλήρως τις συνομιλίες.Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπάρχει πιθανότητα οι πιστωτές να δεχτούν την νέα ελληνική πρόταση και ότι ετοιμάζουν σχέδια για την «απομόνωση» της Ελλάδας, ώστε να μην εξαπλωθεί οποιαδήποτε οικονομική αναταραχή προκληθεί από μια χρεοκοπία.

Τα σχέδια αυτά πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν κεφαλαιακούς ελέγχους και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση φάνηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, όταν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες, με πρώτο τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφεραν στους ομολόγους τους πως πιστεύουν ότι το συμβιβαστικό σχέδιο των πιστωτών είναι πολύ επιεικές, αφήνοντας λίγα περιθώρια για παραχωρήσεις στην Αθήνα.

«Δεν υπάρχει καμία σύγκλιση» είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Τα πράγματα είναι σκούρα». Άλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η αδυναμία των υπουργών Οικονομικών να συμφωνήσουν σημαίνει πως «τώρα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι ηγέτες». Αλλά συνεργάτες πρωθυπουργών δήλωσαν ότι η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, θέλει το ζήτημα να διευθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών, παρά την επιθυμία του κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί με τους ομολόγους του.

«Σε ορισμένους τομείς έχει κανείς την εντύπωση ότι έχουν πάει πίσω» είπε η κ. Μέρκελ κατά την άφιξη της στην Σύνοδο Κορυφής.
Το σχέδιο των δανειστών που παρουσιάστηκε στο Eurogroup, αντίγραφο του οποίου έχουν οι Financial Times, κάνει κάποιες παραχωρήσεις προς την Αθήνα, αλλά σε μεγάλο βαθμό επιμένει στην συγκεκριμενοποίηση των απαιτήσεων για μεγαλύτερη εξοικονόμηση από τις συντάξεις, το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων.
Απαιτεί από την Αθήνα να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη ως το 2022 και να αποσύρει σταδιακά ως το 2019 την ενίσχυση αλληλεγγύης που δίνεται στους πιο φτωχούς συνταξιούχους.

Χωρίς μια συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να περάσουν τα μέτρα οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή και να παραταθεί το πρόγραμμα πριν λήξει την Τρίτη. Αρκετά κοινοβούλια της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η γερμανική Bundestag, πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε παράταση του προγράμματος.

Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν τα 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη. Αν η Αθήνα χρεοκοπήσει, θα αυξηθούν οι πιέσεις στην ΕΚΤ για μια επανεξέταση των δανείων διάσωσης που εγκρίνει ως τώρα, παρά τους φόβους για μαζική φυγή καταθέσεων.

Ο Γιένς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Bundesbank, άσκησε δριμεία κριτική στην έκτακτη ρευστότητα που χορήγησε η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες την Πέμπτη, λέγοντας πως έχει γίνει η μοναδική πηγή χρηματοδότησης τους και δημιουργεί αμφιβολίες για «την οικονομική τους σταθερότητα».
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλες τις πλευρές των διαπραγματεύσεων ότι το Ευρωσύστημα δεν πρέπει να προσφέρει ενδιάμεση χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ακόμα και αν υπάρχει η εκτίμηση πως θα εκταμιευτούν οι δόσεις αργότερα» είπε ο πρόεδρος της Bundesbank. «Όταν τράπεζες χωρίς πρόσβαση στις αγορές αγοράζουν χρέος ενός κράτους το οποίο είναι αποκλεισμένο και αυτό από τις αγορές, η εύρεση διεξόδου στον ELA εγείρει σοβαρές ανησυχίες για νομισματική χρηματοδότηση» πρόσθεσε».

sofokleousin, euro2day, topontiki, madata.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ