Ο Ηλιος θα «δροσίσει» αλλά θα είναι πλέον… αργά


- Θα πέσουν οι θερμοκρασίες αλλά δεν θα προλάβουν να περιορίσουν τις βλάβες της υπερθέρμανσης

Είναι πιθανό κάποια στιγμή τις προσεχείς δεκαετίες να υποχωρήσει η ηλιακή δραστηριότητα και να πέσουν οι θερμοκρασίες αλλά, σύμφωνα με ειδικούς, το φαινόμενο αυτό δεν θα προλάβει να εμποδίσει την καταστροφή που έχει επιφέρει και συνεχίζει να επιφέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη μας.



Η ηλιακή ύφεση


Εχει διαπιστωθεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα παρουσιάζει διάφορες διακυμάνσεις σε έναν κύκλο που διαρκεί περίπου 11 έτη κάθε φορά. Στη διάρκεια αυτού του κύκλου η δραστηριότητα του μητρικού μας άστρου φτάνει σε μάξιμουμ αλλά και μίνιμουμ δραστηριότητα.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε εισέλθει σε φάση μάξιμουμ δραστηριότητας,  για αυτό και υπάρχουν έντονα ηλιακά φαινόμενα. Εκτός από αυτόν τον 11ετη κύκλο έχει διαπιστωθεί ότι ο Ηλιος έχει και άλλους κύκλους δραστηριότητας. Ενας από αυτούς ονομάζεται «μέγα ηλιακό ελάχιστο».

Όταν ο Ηλιος βρίσκεται σε αυτή τη φάση οι υψηλές θερμοκρασίες υποχωρούν και, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σε εκείνη τη φάση το άστρο παράγει περισσότερη… δροσιά. Μια τέτοια φάση πέρασε ο Ηλιος πριν από περίπου 350 χρόνια με αποτέλεσμα η Ευρώπη και η Βόρειος Αμερική να ζήσουν μια μίνι εποχή παγετώνων.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Reading στη Βρετανία ο Ηλιος οδηγείται και πάλι σε αυτή την κατάσταση. Οι επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο δεν είναι σε θέση να πουν με ακρίβεια πότε θα κάνει την εμφάνισή της η ηλιακή ύφεση.

Εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 20% να συμβεί τα επόμενα 50 χρόνια και 50% μέχρι το τέλος του αιώνα. Σπεύδουν πάντως να σημειώσουν ότι αυτή η υποχώρηση της θερμοκρασίας (αν τελικά συμβεί) θα έρθει πολύ αργά αφού οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας θα έχουν προλάβει να προκαλέσουν παγκόσμια οικολογική καταστροφή.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

 tovima.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ