Η τελική πρόταση της Ελλάδας στο Brussels Group


Με την τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Θεσμούς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες η ελληνική ομάδα των διαπραγματευτών στο Brussels Group.

Η ελληνική κυβέρνηση εξάντλησε όλες τις δυνατότητες υποχώρησης και συμβιβασμού ώστε να υπάρξει μία "έντιμη" συμφωνία που θα μπορούσε να περάσει και από την ελληνική Βουλή.



Πλέον η Ελλάδα περιμένει τους Θεσμούς να κάνουν τους δικούς τους συμβιβασμούς ώστε να βρεθεί ο κοινός τόπος, να συνέλθει αύριο με τηλεδιάσκεψη το Euroworking Group και να προετοιμάσει το έκτακτο Eutogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία.

Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο που έχει αρκετούς οπαδούς στο Μαξίμου και γενικότερα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Υπάρχουν, όμως και οι σκεπτικιστές που φοβούνται μία ακόμα τορπίλη από την πλευρά Σόιμπλε. Ο σκεπτικισμός έχει κερδίσει έδαφος σε ορισμένα στελέχη, ύστερα από την επιτυχία των Podemos στις δημοτικές εκλογές στην Ισπανία η οποία δεν αποκλείεται να δώσει αφορμή στην πλευρά Σόιμπλε για επίδειξη αδιαλλαξίας.

Η κυβέρνηση ελπίζει επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα είναι αποτελεσματικός στην προσπάθειά του να πείσει το ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ να δείξουν ευελιξία, ενώ προσδοκούν πολλά και από την παρέμβαση της Κομισιόν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσωπικά, καθώς και στην καθοριστική πλέον παρέμβαση της Μέρκελ αφού η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει και το τέλος Μαίου απέχει μία ανάσα.

Για το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων για το ΦΠΑ οι συντελεστές αναμένεται να είναι 7%, 14% και 23% και θα καταργηθεί ο μειωμένος στα νησιά. Πεδίο τελικής διαπραγμάτευσης αποτελεί τα είδη και οι υπηρεσίες που θα ενταχθούν στον κάθε συντελεστή με την κυβέρνηση να επιθυμεί ορισμένα τρόφιμα πλατιάς κατανάλωσης να βρεθούν στο 7%.

Στο Ασφαλιστικό θα αναμένεται να υιοθετηθεί το «μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις είτε με απαγόρευση εξόδου είτε με πολύ ισχυρά αντικίνητρα. Η ελληνική πλευρά θα δεσμεύεται ότι από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει η συζήτηση για ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό ώστε να καταστεί βιώσιμο, αφού και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι χωρίς αλλαγές το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει και θα συμπαρασύρει και την ελληνική οικονομία.

Στα Εργασιακά ρόλο κλειδί θα κληθεί να παίξει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και επομένως οι ουσιαστικές λύσεις θα παραπεμφθούν στο κοντινό μέλλον.

Η κυβέρνηση ζητάει ακόμα να προχωρήσει σε ρυθμίσεις διαφόρων φορολογικών υποθέσεων, όπως η δήλωση κρυφών εισοδημάτων και η εφάπαξ φορολόγησή τους με συντελεστή 15 ως 20% και η δήλωσε των καταθέσεων στο εξωτερικό και επίσης η φορολόγησή τους εφάπαξ χωρίς υποχρέωση να τις μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας.

Όσον αφορά στο χρέος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά το λιγότερο που περιμένει είναι μία αναφορά η οποία θα λέει πως σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ώστε με τη εφαρμογή διαφόρων τεχνικών να επιτευχθεί ελάφρυνση του βάρους και να καταστεί βιώσιμο, πράγμα που επιθυμεί και το ΔΝΤ.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον γίνεται δεκτή, τουλάχιστον για φέτος, η υιοθέτηση πρωτογενούς πλεονάσματος μικρότερου του 1% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα φορολογικά έχουν κλειδώσει ή αύξηση του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη αναψυχής, πισίνες, η ακύρωση της μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ λόγω μειωμένων αντικειμενικών τιμών, η φορολόγηση των 500 πλούσιων Ελλήνων.

newsit
 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ