Στάση πληρωμών σε έργα και της ΠΕ Άρτας...


-Ποια αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο στην Ήπειρο

Κινδυνεύουν μεταξύ άλλων, για την ΠΕ Άρτας, τα έργα όπως, η αποχέτευση οικισμών Κωστακιών και Κεραμάτων του Δήμου Αρταίων, η βελτίωση ασφαλτόστρωση δρόμου Σκουληκαριάς Βελετζικού Άρτας, η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Κομποτίου, Αγίου Νικολάου και Σελλάδων του Δήμου Νικολάου Σκουφά



Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται δεκάδες έργα στην Ήπειρο, ειδικά στον τομέα των υποδομών περιβάλλοντος, με όλα τα ενδεχόμενα πλέον να είναι ανοιχτά.

Η στάση πληρωμών από την πλευρά του δημοσίου έχει μπλοκάρει την ομαλή εκτέλεση των παρεμβάσεων που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ και πρέπει πάση θυσία να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, για μεγάλα και σημαντικά έργα που αφορούν σε υποδομές ύδρευσης κι αποχέτευσης. Στην ίδια κατηγορία όμως ανήκουν και ορισμένα έργα οδικών υποδομών.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που παρέχει το Υπουργείο Οικονομίας για την πορεία των πληρωμών, είναι αρκετά για να καταδείξουν ότι όλα κρέμονται από μία κλωστή, ίσως μάλιστα για κάποια έργα να είναι ήδη αργά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

- Αποχέτευση οικισμών Κωστακιών και Κεραμάτων του Δήμου Αρταίων με ύψος σύμβασης πέντε εκατομμύρια και πληρωμές που φτάνουν το 2,1 εκατομμύρια, ούτε δηλαδή στο ήμισυ.
- Βελτίωση ασφαλτόστρωση δρόμου Σκουληκαριάς Βελετζικού Άρτας, με ύψος σύμβασης τριών εκατομμυρίων και πληρωμές μόλις 231 χιλιάδων.
- Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης του οικισμού Ελεούσας στο Δήμο Ζίτσας, έργο με ύψος σύμβασης 2,2 εκατομμυρίων και πληρωμές που φτάνουν στις 948 χιλιάδες.
- Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων δήμου Ιωαννιτών για προστασία της λίμνης Παμβώτιδας με προυπολογισμό 48,7 εκατομμύρια, ύψος συμβάσεων 2,9 εκατομμύρια και πληρωμές 1,6 εκατομμύρια.
- Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμού Κατσικά, με ύψος σύμβασης 4,2 εκατομμύριων και πληρωμές 1,1 εκατομμυρίων.
- Προμήθεια γραμμικού επιταχυντή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με ύψος σύμβασης 1,9 εκατομμύρια και μηδενικές πληρωμές.
- Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και δικτύου ύδρευσης Μετσόβου με ύψος σύμβασης 5,7 εκατομμυρίων και πληρωμές ελάχιστες.
- Αποχέτευση δημοτικών διαμερισμάτων και οικισμών του Δήμου Πάργας με ύψος σύμβασης 8,3 εκατομμυρίων και πληρωμές 4,7 εκατομμυρίων.
- Κατασκευή αγωγού ύδρευσης από Ζέφυρο μέχρι τις δεξαμενές Καναλίου του Δήμου Πρέβεζας με προυπολογισμό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και μηδενικές πληρωμές.
- Διαμόρφωση Κυανής Ακτής και Κάστρου Παντοκράτορα με ύψος σύμβασης 1,6 εκατομμυρίων και πληρωμές 218 χιλιάδων ευρώ.
- Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Κομποτίου, Αγίου Νικολάου και Σελλάδων του Δήμου Νικολάου Σκουφά με ύψος σύμβασης 10,4 εκατομμύρια και πληρωμές 6,1 εκατομμυρίων.
- Ενίσχυση ύδρευσης Γαρδικίου, Χόικας και Γλυκής του Δήμου Σουλίου με προυπολογισμό 1,1 εκατομμύρια, πολύ χαμηλή συμβασιοποίηση και πληρωμές μόλις επτά χιλιάδων ευρώ.
- Κατασκευή αποχέτευσης κι εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Φιλιατών με ύψος σύμβασης 4,7 εκατομμύρια και πληρωμές 813 χιλιάδων ευρώ.

Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην παρούσα φάση και σε μία περίοδο όπου όλα έπρεπε να δουλεύουν στο μέγιστο βαθμό, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο ελληνικό δημόσιο και όχι στους φορείς που εκτελούν τα έργα.

Σημειώνεται ακόμη, ότι για τα περισσότερα έργα του τομέα του περιβάλλοντος –αποχέτευση, ύδρευση- είχαν προηγηθεί τεράστιες καθυστερήσεις με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΚΑ, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις όπου απαιτήθηκαν πολλοί μήνες μόνο και μόνο για μία έγκριση.

Πέραν όλων αυτών, καθυστερεί πλέον τις πληρωμές και η Κοινότητα, η οποία πληρώνει απολογιστικά τα έργα, δηλαδή αφού πρώτα πληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατατεθούν στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα «τιμολόγια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το 2015 τα αιτήματα πληρωμών που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά περιορίζονται στα 120 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται τέλος ότι τα περισσότερα από τα έργα αυτά, αν δεν ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015 δεν έχουν καμία τύχη, να περάσουν ως «γέφυρες» στο νέο ΕΣΠΑ.

epiruspost.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης