Αγριος καυγάς Αιγύπτου και Τουρκίας



- Στην Ισλαμική υπουργική σύνοδο με φόντο την Κύπρο

Σε σύγκρουση Αιγύπτιου- Τουρκίας για την Κύπρο εξελίχθηκε η συζήτηση στην υπουργική σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ. Η επιμονή της Άγκυρας να περιγράφεται στο ψήφισμα η τ/κ κοινότητα ως «κράτος» βρήκε τη σθεναρή αντίδραση του Καίρου, το οποίο είχε και την υποστήριξη κι άλλων κρατών.





Όπως πληροφορούμαστε πλην του Αζερμπαϊτζάν και πιο χλιαρά του Πακιστάν, η Τουρκία δεν βρήκε αλλού υποστήριξη και για πρώτη φορά βρέθηκε απομονωμένη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πήγε στο Κουβέιτ από τα κατεχόμενα βρέθηκε προ εκπλήξεως, παρόλο που γνώριζε τις ενστάσεις της Αιγύπτου κι άλλων χωρών από την προπαρασκευαστική σύνοδο.

Είχε δε αναχωρώντας από τα κατεχόμενα αναφέρει πως δεν μπορεί η περιγραφή που υπήρχε στο σχέδιο Ανάν («τ/κ κράτος») και υιοθετείται από την Ισλαμική από το 2004 και εντεύθεν τώρα να απαλειφθεί.

Η Αίγυπτος παρουσίασε δικό της προσχέδιο ψηφίσματος και ζήτησε εάν δεν υπήρχε συναίνεση να τεθούν σε ψηφοφορία τα κείμενα. Τότε η Τουρκία απάντησε πως εάν γίνει τούτο τότε σε ψηφοφορία πρέπει να τεθούν όλα τα ψηφίσματα για όλα τα θέματα.


Με δεδομένο το αρνητικό κλίμα για την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Εμίρη του Κουβέιτ, που φιλοξενούσε τη σύνοδο και του ζήτησε να παρέμβει. Μπροστά στο ορατό πλέον αδιέξοδο, ο Εμίρης έδωσε οδηγίες να υπάρξει συνεννόηση με την Γραμματεία της Ισλαμικής για τη διαμόρφωση συμβιβαστικού κειμένου για το Κυπριακό.

Το συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο τελικά εγκρίθηκε συνιστά σοβαρή βελτίωση για τις κυπριακές θέσεις, παρόλο που παραμένουν αρνητικές διατυπώσεις που διαχρονικά υιοθετούνταν σε κείμενα της Ισλαμικής. Η ορολογία που χρησιμοποιείται υιοθετείται το λεκτικό που καταγράφεται στη κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, για συνιστώντα κρατίδια.

Είναι σαφές πως εκείνο που μετρά στην προκειμένη περίπτωση πέραν της βελτίωσης του κειμένου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχασε την παντοκρατορία της στην Ισλαμική, όπου έκανε ότι ήθελε για το Κυπριακό.

ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΝΕΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

ΟΙ δύο διαπραγματευτές, Μαυρογιάννης και Ναμί εργάζονται πάνω σε ένα νέο έγγραφο στο οποίο καταγράφονται τα σημεία που οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν και τα σημεία στα οποία συμφωνούν. Γι αυτή την εργασία ενημέρωσαν τους δύο ηγέτες κατά την χθεσινή τους συνάντηση και το σημαντικό αυτό έγγραφο αναμένεται να οδηγήσει την διαδικασία σε δημοψήφισμα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμπλέκεται προσωπικά στο Κυπριακό και είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη πρόσφατα στη Ρίγα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης. Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε πως ο κ. Γιούνκερ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό από κοντά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιούνκερ θα επισκεφθεί την Κύπρο το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου.

Ο ΑΚΙΝΤΖΙ ΣΤΟΝ ΜΠΑΝ

ΣΤΙΣ 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Μουσταφά Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού πληροφόρησε το τ/κ “πρακτορείο ειδήσεων” ότι ο κ. Ακιντζί θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη στην Τρίτη, 2 Ιουνίου, θα συνοδεύεται στη συνάντηση από τον Τ/κ διαπραγματευτή, Ναμί και θα επιστρέψει στις 7 Ιουνίου.

Διαβάστε και ΕΔΩ 

 ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
 http://mignatiou.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ