Από Ιούνιο το «Πολιτιστικό καλοκαίρι Δήμου Ζηρού 2015»



- Εντυπωσιακό και πλούσιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου, αλλά και των Συλλόγων/φορέων, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τέλους Αυγούστου !!

Ο Δήμος Ζηρού σε μία προσπάθεια να στηρίξει και να αναδείξει όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν το φετινό καλοκαίρι με διοργανωτή τον ίδιο, είτε τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους,... 



...συγκέντρωσε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι στον Δήμο, με σκοπό να εκδώσει καλεντάρι με τίτλο «Πολιτιστικό καλοκαίρι Δήμου Ζηρού 2015».

Η αυλαία των καλοκαιρινών εκδηλώσεων με διοργανωτή τον Δήμο Ζηρού, θα ανοίξει στις 21 Ιουνίου με εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Φιλιππιάδα. 

Την επομένη (22 Ιουνίου) θα διοργανωθεί φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, επίσης στη Φιλιππιάδα με τη συμμετοχή της αδελφότητας Ανωγειατών,  του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου και τον σύλλογο Συρακιωτών.

Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, σε σχετική του δήλωση αναφέρει: «Ο Δήμος Ζηρού ενθαρρύνει και στηρίζει τις προσπάθειες όλωντων συλλόγων και φορέων που καλλιεργούν και προάγουν τον Πολιτισμό καιτην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Επίσης στηρίζει και κάθε αθλητική ή άλλη δραστηριότητα. 

Μετά τη συνένωση των τριών πρώην Δήμων Φιλιππιάδας, Θεσπρωτικού και Ανωγείων και της Κοινότητας Κρανιάς, εκτιμώ ότι είναι έντονη η ανάγκη για απόκτηση και αφομοίωση μίας νέας πολιτιστικής ταυτότητας και συνείδησης, που θα έρχεται από το παρελθόν, θα αφομοιώνει στοιχεία και ιδέες της σύγχρονης πολιτιστικής εποχής και θα μας οδηγεί σε ένα δημιουργικότερο και ασφαλέστερο μέλλον.

Μέσα από την επικοινωνία των πολιτών και των φορέων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων, τη συνεργασία και τη συνέργεια, τον πρέποντα σεβασμό στα ήθη και τα έθιμα της κάθε περιοχής ξεχωριστά, μπορούμε να αναδείξουμε αλλά και να συνδιαμορφώσουμε τη νέα πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου μας. Με τον τρόπο αυτό θα διευρύνουμε τους πολιτιστικούς ορίζοντες του τόπου μας, κάτι που αποτελεί ζητούμενο αλλά και μέσο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Η ποικιλία πολιτιστικών στοιχείων και εκφάνσεων που παρατηρείται στον Δήμο μας, συνθετικά μπορεί να τονβοηθήσει να εξελιχτεί ομοιόμορφα αλλά όχι μονότονα.

Σε αυτή την εξέλιξη και τη νέα πρόκληση, παρά τις αντιξοότητες της εποχής ο Δήμος Ζηρού είναι αποφασισμένος να τηρήσει ενεργητική στάση μέσα από τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων. 

Αφού συγχαρώ τα προεδρεία αλλά και όλα τα μέλη των συλλόγων/φορέων για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και την εθελοντική προσπάθεια ανάδειξης και διατήρησης της πολιτιστική μας κληρονομιάς, θα ήθελα να καλέσω όλους και ιδιαίτερα τους νέους, να στηρίξουν τις εκδηλώσεις και να συμμετάσχουν ενεργά για την επιτυχία τους. Οι πολίτες είναι αυτοί που εκπολιτίζουν και ταυτόχρονα εκπολιτίζονται. Με όχημα τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό μπορούμε να οδηγήσουμε τον Δήμο μας ψηλότερα».

«Για πρώτη φορά ο Δήμος Ζηρού φροντίζει να αναδείξει τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις όλων των συλλόγων και να τις στηρίξει στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Ήδη μέρος των εκδηλώσεων έχουν αρχίσει να αναρτώνται σε ειδικό ημερολόγιο στην ιστοσελίδα του Δήμου https://dimoszirou.gr/, όπου θα υπάρχει διαρκή και άμεση ενημέρωση για την πραγματοποίησή τους» σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Γκάρτζιος.  

Αναλυτικά το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων έχει ως εξής: 

1 Ιουνίου: Ημερήσια εκδήλωση για τον εορτασμό της Θεοτόκου της Φανερωμένης στον Κερασώνα. 
2 Ιουνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στο Πολυστάφυλο.
6 Ιουνίου: Παράδοση -παραλαβή εικόνας Παναγίας Σουμελά στη Νέα Κερασούντα για μόνιμη προσκυνηματική παραμονή.
7 Ιουνίου: Εκδήλωση για την γενοκτονία των Ποντίων στη Νέα Κερασούντα.
7 Ιουνίου: Εκδρομή στην Κέρκυρα (Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυσταφυλιτών).
9 Ιουνίου: Ημερίδα με θέμα την ανάδειξη και αξιοποίηση της λίμνης Ζηρού.
10 Ιουνίου: Εκδήλωση Χορωδίας Δημοτικών Σχολείων Φιλιππιάδας (χώρος Θεατράκι-Φιλιππιάδα).
17 Ιουνίου: Εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Φιλιππιάδας, από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Φιλιππιάδας.
19 έως 28 Ιουνίου: Έκθεση φωτογραφίας από τον σύλλογο ΚΑΔΡΩ στη Φιλιππιάδα.

20 Ιουνίου: Χορευτική εκδήλωση παιδικών τμημάτων και τμήματος ενηλίκων με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και ευρωπαϊκούς (Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού-αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου –Λυκείου Θεσπρωτικού) ώρα 7.00 μ.μ.
21 Ιουνίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στη Φιλιππιάδα (Διοργανωτής Δήμος Ζηρού)
22 Ιουνίου: Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Φιλιππιάδα (Διοργανωτής Δήμος Ζηρού, με τη συμμετοχή της αδελφότητας  Ανωγειατών,  του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου και τον σύλλογο Συρακιωτών).
29 Ιουνίου: Εορταστική εκδήλωση (πανηγύρι Αγίων Αποστόλων) στον Γοργόμυλο.
2-3 Ιουλίου: Εκδρομή στην Κωνστ/πολη και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την Ενορία Αγίου Βησσαρίωνα Φιλιππιάδας.
4 Ιουλίου: Εορταστική εκδήλωση στη Νέα Κερασούντα (Διοργανωτής Ποντιακός σύλλογος Νέας Κερασούντας).
4 Ιουλίου: Πολιτιστική εκδήλωση στο Θεσπρωτικό (στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου) με διοργανωτές τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο πρώην Δήμου Θεσπρωτικού και την Φιλαρμονική Θεσπρωτικού. «Συνάντηση χορευτικών τμημάτων».
5 Ιουλίου: Εκδήλωση με παραδοσιακά εδέσματα (πίτες κλπ) στο Θεσπρωτικό (Διοργανωτής Σύλλογος Γυναικών Θεσπρωτικού).
6-7 Ιουλίου: Διήμερη εορταστική εκδήλωση στην Πέτρα (Διοργανωτές Πολιτιστικός σύλλογος και Τοπική Κοινότητα).
6-7 Ιουλίου: Θρησκευτικό πανηγύρι στον Γυμνότοποστον χώρο της Αγίας Κυριακής (Πολιτιστικός Σύλλογος Γυμνοτόπου).
12 Ιουλίου: Εκδήλωση «Ηπειρώτικες όχθες» στον Άγιο Γεώργιο (Συνδιοργάνωση Δήμου –Πανηπειρωτικής, Περιφέρειας Ηπείρου και συλλόγων –ώρα έναρξης 8.00 μ.μ.).
17 Ιουλίου: Εθελοντική αιμοδοσία στον Κερασώνα (Εθελοντές αιμοδότες).
17 Ιουλίου: Μουσική βραδιά στον Κερασώνα (Διοργανωτής εκπολιτιστικός σύλλογος Κερασώνα), με την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Ηλία Πλαστήρα στην παρουσίαση παραδοσιακών χωρών με ώρα έναρξης 10.00 μ.μ. (αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου).
18 Ιουλίου: Παιδική γιορτή στον Κερασώνα (Διοργανωτής Εκπολιτιστικός σύλλογος) με μουσική, φαγητό, εκπλήξεις και Παιδική θεατρική παράσταση του έργου «Ο Μορμόλης» από το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Οι Αθεράπευτοι» με ώρα έναρξης 7.00 μ.μ. (αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου).
20 Ιουλίου: Εκδήλωση (πανηγύρι) στον Προφήτη Ηλία Μελιανών (Διοργανωτής Πολιτιστικός –Περιβαλλοντικός Σύλλογος απανταχού Μελιανιτών).
24 Ιουλίου: Αντάμωμα στην Πλατεία Συντάγματος Ξηροβουνίου στο Ανώγειο.
24 Ιουλίου: Εορταστική εκδήλωση στη Νέα Κερασούντα (Διοργανωτής σύλλογος «Κατσαντώνης»)
25 Ιουλίου: Εκδήλωση στην Παναγιά για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής (διοργανωτής εκκλησιαστική επιτροπή).
26 Ιουλίου: Εορταστική εκδήλωση στην Κλεισούρα.
31 Ιουλίου: Ψυχαγωγική δημοτική εκδήλωση στον Άσσο με διοργανωτή τον Σύλλογο αποδήμων Ασσιωτών «Μάρκος Μπότσαρης».  
31 Ιουλίου: Θεατρική παράσταση στον Κερασώνα (διοργανωτής εκπολιτιστικός σύλλογος Κερασώνα). Θα ανέβει η κωμωδία «Όλα όσα πρέπει για τις γυναίκες» από το καλλιτεχνικό Σωματείο «Οι Αθεράπευτοι» με ώρα έναρξης 10.00 μ.μ. (αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου).
1η Αυγούστου: Γιορτή κτηνοτροφίας (Κρανιά –Τύργια)
1η Αυγούστου: Εκδήλωση της φιλαρμονικής Θεσπρωτικού στο Θεσπρωτικό.
1η Αυγούστου: Μουσική βραδιά στον Κερασώνα (διοργανωτής εκπολιτιστικός σύλλογος) με ελληνική και ξένη μουσική με DJ στην Πλατεία του Χωριού.
 1η Αυγούστου: Τιμητική εκδήλωση στον Άσσο, αφιερωμένη στους δασκάλους με μακροχρόνια υπηρεσία στα Δημοτικά Σχολεία του Άσσου. (Διοργανωτής σύλλογος αποδήμων Ασσιωτών «Μάρκος Μπότσαρης»).
2 Αυγούστου: Αθλητικές εκδηλώσεις στον Άσσο. (Γύρος του Άσσου και ποδοσφαιρικοί αγώνες) (Διοργανωτής σύλλογος αποδήμων Ασσιωτών «Μάρκος Μπότσαρης»).
5 Αυγούστου: Παρουσίαση του «Συλλογικού και Συλλεκτικού βιβλίου του Σωκράτη Βασιλείου με τίτλο: Έτσι μάθαμε γράμματα’» στις Παπαδάτες (Πλατεία ώρα 7.30 μ.μ.).
6 Αυγούστου: Εκδήλωση στον Κερασώνα για τον εορτασμό του Σωτήρος.
8 Αυγούστου: Γλέντι Α.Σ. Κεραυνού Θεσπρωτικού στο Θεσπρωτικό.
8-9 Αυγούστου: Διήμερο RockFestival (RapidoMolino) στονΓοργόμυλο.
10 Αυγούστου: Εκδήλωση –αφιέρωμα στην παραδοσιακή μουσική με τίτλο «Μουσικές διαδρομές στην παράδοση» στον Γυμνότοπο με διοργανωτή τον Πολιτιστικό σύλλογο «Πάτερ Κοσμάς».
11-12 Αυγούστου: Διήμερο Zerofestival στη λίμνη Ζηρού (Διοργανωτής σύλλογος Νέων Φιλιππιάδας).
11 Αυγούστου: Pastaparty εν’ όψει ποδηλατικού αγώνα στο Πολυστάφυλο.
12 Αυγούστου πρωί: - Ποδηλατικός γύρος Πολυσταφύλου (Διοργανωτής σύλλογος Πολυσταφυλιτών – Αδελφότητας Πολυσταφυλιτών «Η Αγία Τριάδα»).
12 Αυγούστου βράδυ: 8ο RiverParty Αχέροντα σε νέα τοποθεσία στο Πολυστάφυλο (Διοργανωτής Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυσταφυλιτών –Αδελφότητα Πολυσταφυλιτών «Η Αγία Τριάδα»).
13 Αυγούστου: Εκδήλωση για παιδιά στο Πολυστάφυλο (Διοργανωτής πολιτιστικός Σύλλογος Πολυσταφυλιτών- Αδελφότητα Πολυσταφυλιτών «Η Αγία Τριάδα»).
14 Αυγούστου: Μουσική εκδήλωση (γλέντι) στο Ριζοβούνι.
14 Αυγούστου: Εκδήλωση (γλέντι) για τον εορτασμό της Θεοτόκου στην Παλαιά Φιλιππιάδα (Διοργανωτής Αθλητικός Όμιλος Φιλιππιάδας).
14 Αυγούστου:  Εορταστική εκδήλωση (πανηγύρι) σε Τύργια -Κρανιά
14 Αυγούστου: 4ος ημιμαραθώνιος Λάκκας Σουλίου (21,2 χλμ) με αφετηρία την Πλατεία Παπαδατών και διαδρομή Νικολίτσι, Άσσο, Μελιανά, Χάλασμα, Παπαδάτες. 
15 Αυγούστου: Πάρτι νεολαίας στις Παπαδάτες με διοργανωτή τον Πολιτιστικό σύλλογο.
15 Αυγούστου: Εκδήλωση για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Κερασώνα
15 Αυγούστου: Αντάμωμα των απανταχού Γοργομυλιωτών στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γοργόμυλο.
15 Αυγούστου: Ημερήσιο θρησκευτικό - παραδοσιακό πανηγύρι στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πολυστάφυλο.
16 Αυγούστου: Μουσική εκδήλωση στην Ελιά –Νικολίτσι.
16 Αυγούστου: Εκδήλωση (γλέντι με παραδοσιακή μουσική) στο Πολυστάφυλο (Διοργανωτής πολιτιστικός Σύλλογος Πολυσταφυλιτών).
21 Αυγούστου: 6ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο μεσοχώρι Θεσπρωτικού (Διοργανωτής Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού).
23 Αυγούστου: Λιτανεία και Δημοτική βραδιά στο Δημοτικό Σχολείο Παπαδατών με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Σημείωση: Στο εν λόγω πρόγραμμα είναι πιθανό  να υπάρξουν μικρές προσθαφαιρέσεις  ή αλλαγές για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ