Μετακινήθηκε 3 μέτρα το Κατμαντού


Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟ ΝΕΠΑΛ ΕΔΩ ΚΑΙ 80 ΧΡΟΝΙΑ 

Περίπου τρία μέτρα προς τον Νότο μετακινήθηκε, σύμφωνα με μετρήσεις, ολόκληρη η πόλη του Κατμαντού εξαιτίας του κολοσσιαίου σεισμού που έπληξε το Νεπάλ, βυθίζοντας τη χώρα στο χάος και στο πένθος. 



Η τεκτονική ενέργεια που εκλύθηκε κατά τη διάρκεια της επιφανειακής σεισμικής δόνησης (το επίκεντρο ήταν μόλις 11 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια), σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών ισοδυναμεί με 20 βόμβες υδρογόνου και ο σεισμός όπως δείχνουν οι μετρήσεις είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην περιοχή από τον σεισμό των 8,0 Ρίχτερ του 1934 (ο αριθμός των θυμάτων από τον συγκεκριμένο σεισμό έφτασε τους 10.600 ανθρώπους), δηλαδή είναι ο ισχυρότερος σεισμός που πλήττει το σεισμογενές Νεπάλ τα τελευταία 80 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το γεγονός ότι ο σεισμός ήταν εξαιρετικά δυνατός και ήταν επιφανειακός είναι το μείγμα που τον έκανε τόσο καταστροφικό, ενώ ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων που έχει φτάσει τους 4.000 ανθρώπους και ανεβαίνει, αποδίδεται επίσης στο γεγονός ότι ο πληθυσμός της πόλης του Κατμαντού ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο και αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 6,5%.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκτίμησης γεωκινδύνων GeoHazards International, εάν υπάρξει ένας σεισμός της τάξης των 8,0 Ρίχτερ, όπως αυτός του 1934 με τη σημερινή πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης, είναι πολύ πιθανό οι νεκροί να ξεπεράσουν τις 40.000.

Μετακινήθηκε 3 μέτρα το Κατμαντού

Επιπλέον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου οργανισμού ένας τέτοιος σεισμός πλήττει το Νεπάλ κάθε περίπου 75 χρόνια, μια εκτίμηση που επιβεβαιώνει αυτό που η διεθνής κοινότητα των σεισμολόγων υπογραμμίζει, ότι δηλαδή τέτοιοι σεισμοί είναι συνήθεις στην περιοχή των Ιμαλαΐων, αφού εκεί η τεκτονική πλάκα της Ινδίας συναντιέται με την Ευρασιατική σπρώχνοντάς τη συνέχεια προς τα πάνω.

Αλλες αστικές περιοχές που κινδυνεύουν με αντίστοιχες καταστροφές εξαιτίας του πληθυσμού τους είναι η Τεχεράνη, η Αϊτή, η Λίμα, η Παντάνγκ και η Κωνσταντινούπολη. Ολες οι πόλεις αυτές βρίσκονται κοντά σε μεγάλα τεκτονικά ρήγματα.

Τεκτονικές πλάκες

Η κίνηση της τεκτονικής πλάκας της Ινδίας και η «σύγκρουσή» της με αυτή της Ευρασίας ξεκίνησε σύμφωνα με τις μετρήσεις πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια και είναι η γενεσιουργός αιτία της οροσειράς των Ιμαλαΐων, της ψηλότερης στον κόσμο.

Εκτοτε η Ινδία προχωράει προς τα πάνω με ρυθμό τεσσάρων έως πέντε εκατοστών τον χρόνο, ενώ η έκταση της «επαφής» των δύο πλακών, δηλαδή το τεκτονικό ρήγμα στο οποίο συσσωρεύεται η ένταση της κίνησης, έχει μήκος 2.200 χιλιομέτρων και βρίσκεται στα νότια σύνορα του σημερινού Νεπάλ.

Ο ρυθμός βέβαια αυτός είναι ο μέσος ρυθμός μετακίνησης, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς ο σεισμός του Σαββάτου μετακίνησε την τεκτονική πλάκα της Ινδίας κατά δύο ολόκληρα μέτρα προς τον Βορρά.

Η διολίσθηση της τεκτονικής πλάκας της Ινδίας κάτω από την Ευρασιατική έχει προκαλέσει πληθώρα σεισμών στην ιστορία. Ξεχωρίζουν ο πρόσφατος σεισμός στο Καταμαντού, ο σεισμός του 1934 του Μπιχάρ που είχε μέγεθος 8,2 Ρίχτερ, ο σεισμός της Κάνγκρα το 1905 με μέγεθος 7,6 Ρίχτερ και ο σεισμός του Κασμίρ το 2005 με μέγεθος 7,6 Ρίχτερ. Από τους σεισμούς αυτούς έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι, ενώ πολλά εκατομμύρια έμειναν άστεγοι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
 ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης