24ωρο - φωτιά για τις διαπραγματεύσεις


«ΠΥΡΕΤΟΣ» ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 

Καταιγίδα δράσεων, πρωτοβουλιών, συνεδριάσεων και αποφάσεων με αφετηρία το τρέχον 24ωρο σχεδιάζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να συγκαλεί σήμερα το απόγευμα Υπουργικό Συμβούλιο για να «σκανάρουν» από κοινού το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο και τη δυναμική των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. 



Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν δηλώνει αλλά επιδιώκει μια πρώτη συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σήμερα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Από νωρίς το πρωί μια πολυπληθής -για πρώτη φορά- ομάδα κρούσης συγκροτεί την ελληνική αντιπροσωπεία, που υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκη, θα επιχειρήσει να πείσει το Brussels Group για την αποφασιστικότητα και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές του πολυνομοσχεδίου.

Μπορεί αυτό να μην έχει αποκτήσει νομική μορφή αφού τίθεται στη διαπραγμάτευση, ωστόσο οι γνωρίζοντες λένε ότι η κυβέρνηση έχει αποκτήσει συγκεκριμένο προσανατολισμό και «χτενίζει» τα υπέρ και τα κατά π.χ. του προτεινόμενου προς τους θεσμούς φορολογικού χάρτη.

Χθες κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης της Ομάδας Διαπραγμάτευσης υπό τον υπουργό Οικονομικών και τη συμμετοχή ουκ ολίγων κυβερνητικών στελεχών επιβεβαιώθηκε η απόφαση για «αμοιβαία επωφελή συμφωνία με την επισήμανση ότι ουδείς θέλει να παίξει πολιτικά παιχνίδια - επρόκειτο για απάντηση σε δηλώσεις εταίρων, πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

«Δεν είναι μαρμάρινη πλάκα», έλεγε δε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενο στο προσχέδιο που συζητούσαν, τονίζοντας ότι η υπόθεση δεν θα έχει εύκολη κατάληξη και ότι η ολοκλήρωση μπορεί να γίνει μέσω νέων συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα λάμβαναν θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες για την πρόοδο των συζητήσεων, ειδικά μετά την απόφαση για την κατάθεση του πρώτου πολυνομοσχεδίου. «Θέλουμε το ταχύτερο δυνατόν συμφωνία - ενδεχομένως και με ένα έκακτο Eurogroup πριν τις 11 Μάη, ώστε η λύση να συνδεθεί με την αναγκαία ρευστότητα», επεσήμανε το κυβερνητικό στέλεχος που έχει πλήρη εικόνα της ασφυκτικής κατάστασης όσον αφορά στη ρευστότητα εφεξής.

Εμείς -πρόσθεσε χαρακτηριστικά- πιστεύουμε ότι θα αρκούσε μια σημαντική πρόοδος για τη λύση σχετικά με τη ρευστότητα, το εν λόγω πολυνομοσχέδιο εκτιμάμε ότι οδηγεί και στη συμφωνία και στη ρευστότητα. Είναι πασιφανές ότι οι παραπάνω αναφορές του κυβερνητικού στελέχους παραπέμπουν στην «υπενθύμιση» προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα έντοκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη καθαρή εικόνα για την «τύχη» της προστασίας από τους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας, αλλά φαίνεται ότι δεν υποχωρεί σε ζητήματα όπως η μείωση των συντάξεων. Η «εικόνα» δε που είχε χθες η ελληνική πλευρά ήταν ότι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θα μείνουν πίσω (προς τον Ιούνη), εάν και εφόσον το επιβεβαιώσουν μέσα στις επόμενες ώρες και οι εταίροι επισήμως.

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν άλλωστε η κάθε φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος με συνέντευξή του στο «Κόκκινο» αυτή τη φορά (μετά την Αυγή) επανέλαβε ότι μπορεί και πρέπει να βρεθεί ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τις αρχές του Μάη - αλλιώς όπως υπογράμμισε ίσως χρειαστεί να μιλήσει ο λαός.

Είναι πασιφανές ότι η διαμόρφωση του πολυνομοσχεδίου περνά από διπλή «κρησάρα», εντός και εκτός τειχών. Αφενός από τους εταίρους μας και τους θεσμούς και αφετέρου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά έχει δημοσίως δεσμευτεί για την εφαρμογή του προγράμματος της «Θεσσαλονίκης».

Γι' αυτό και σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία, για να έχει πλήρη ενημέρωση για τα δρώμενα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, ενώ αμέσως μετά στο Υπουργικό Συμβούλιο θα ζητηθούν οι απόψεις όλων των μελών για το πολυνομοσχέδιο, ώστε να καταλήξουν στα «ναι» και τα «όχι».

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες και εντός του Σαββατοκύριακου ακόμη, καθώς παραμένει ανοιχτή η «γραμμή» της συνεννόησης με τους θεσμούς με στόχο την άμεση συμφωνία και το πράσινο φως για το τριετές Συμβόλαιο από τον Ιούνη και μετά.

Το γεγονός δε ότι τα γκάλοπ δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει συμφωνία «εδώ και τώρα» και όχι εκλογές και δημοψήφισμα, προστίθεται στους προβληματισμούς κυβερνητικών - αν και ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποκλείσει από τον σχεδιασμό του την προτεραιότητα των πρόωρων εκλογών.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης