Μέρκελ-Ολάντ: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ


«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσαν τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ όσο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 17ου Γερμανογαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενοι στην διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με την Ελλάδα. 




«Όσο πιο γρήγορα καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη τότε θα συνεχίσει αυτή την διαδικασία και θα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του προβλήματος».

«Πιστεύω ότι με τις συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες έγινε μια αρχή. Δεν βρισκόμαστε στο τέλος. Και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία και ταυτόχρονα να καταστήσουμε σαφές ότι το θέμα είναι να υλοποιηθούν οι αναληφθείσες υποχρεώσεις - με παραλλαγές, μέσω μιας νέας κυβέρνησης, αυτό το έχω πει βεβαίως συχνά - αλλά στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και, εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, επισήμανε ότι «οι θεσμοί θα μας ενημερώσουν την κατάλληλη στιγμή, αλλά ακόμη δεν ήρθε η ώρα».

Αλλά, είπα και πρόσφατα, συνέχισε, «ο χρόνος πιέζει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και έτσι πιστεύω πρέπει να συνεχιστεί η εργασία». Αύριο θα γίνει πάλι συντονισμός στο EuroWorking Group και μετά σίγουρα θα συνεχιστεί η εργασία με τους θεσμούς, ανέφερε η Καγκελάριος, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία εκταμίευσης της βοήθειας.

Μέρκελ-Ολάντ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο - Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ

«Δεν μπορώ να δεσμευτώ για συγκεκριμένη μέρα. Στο Eurogroup στις 20.2.15 έχει ειπωθεί ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υποβληθεί ως το τέλος Απριλίου - το τι είναι να προτείνει η Ελλάδα.

Όσο πιο γρήγορα καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία. Είμαστε σε μια διαδικασία εργασίας και αυτή η διαδικασία παρακολουθείται στενά και από μας. Την παρακολουθούμε, είμαστε σε συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς», πρόσθεσε.

Μέρκελ-Ολάντ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο - Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ

Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε σε μια διαδικασία που τρέχει εδώ και εβδομάδες και η οποία επισπεύσθηκε τις τελευταίες ημέρες.

«Από ό,τι κατάλαβα ο πρωθυπουργός (Αλέξης) Τσίπρας ήρθε στο Βερολίνο και έμεινε αρκετές ώρες και εγώ επικοινωνώ μαζί του συχνά τηλεφωνικώς για να μπορέσουμε από κοινού να φροντίσουμε ώστε οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται να υλοποιηθούν ή έστω να ανακοινωθούν, ώστε οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του να πάνε προς την κατεύθυνση η οποία έχει προσδιοριστεί για την αποδέσμευση των κεφαλαίων», δήλωσε ο κ. Ολάντ, για να τονίσει:

«Οι εργασίες λοιπόν συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι η μοίρα της. Και αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τότε θα συνεχίσει αυτή την διαδικασία και θα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του προβλήματος». Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος και επανάλαβε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Πρόκειται για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά την συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να μας δώσουν την δυνατότητα να καταλήξουμε σε επιτυχία. Αλλά για αυτό χρειάζονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να παρουσιαστούν, πρέπει δώσουν οι θεσμοί την συγκατάθεσή τους για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια. Άρα, ας εργαστούμε απλώς. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ένας πιθανός άξονας Ελλάδας - Ρωσίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η Άγγελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι έχει και η ίδια επισκεφθεί την Μόσχα και πρόσθεσε: «Είμαστε παρόλα αυτά μέλη της ΕΕ και υποστηρίζουμε την ενότητα», ενώ ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να πηγαίνουν στην Μόσχα χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην Ευρώπη», για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από το να συνεχίσει να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή ζωή».

 ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ