Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση στη Βουλή


Μέχρι απόψε στις οκτώ το βράδυ έχουν διορία τα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group να συμφωνήσουν επί του πακέτου των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων και να προχωρήσουν στο στάδιο της εξειδίκευσής τους, ώστε να συνέλθει άμεσα το EWG και εν συνεχεία το Eurogroup. 



Την προθεσμία αυτή έθεσε με την κίνησή του να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή, για τις διαπραγματεύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδιάζοντας άπαντες. Αν και διάφορες ερμηνείες δίδονται ο πρωθυπουργός βλέποντας ότι οι εταίροι εξαντλούν τον χρόνο και επιμένουν στις υπόγειες και παρασκηνιακές πιέσεις επαναφέρει την τακτική της δημόσιας διαπραγμάτευσης.

Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θέτει πρώτος τα όρια, εξαντλώντας τον χρόνο και δημοσιοποιώντας το πλήρες πακέτο προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της κοινωνίας και ξεδιπλώνοντας τις κόκκινες γραμμές σε εθνική μετάδοση με κάθε επισημότητα από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Η κίνηση του πρωθυπουργού στόχο έχει να επιταχύνει τις διεργασίες στις Βρυξέλλες και να προκαλέσει τις απαραίτητες πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να απεμπλακούν οι διαπραγματεύσεις, καθώς οι εταίροι αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης εξαντλούνται και πως δεν υπάρχει διάθεση για παρασκηνιακές συμφωνίες.

Ετσι ο χρόνος για συμφωνία –επί της αρχής- στο Brussels Group εξαντλείται, οι εταίροι και οι θεσμοί λαμβάνουν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού και αναγκάζονται να κινηθούν ή να ρισκάρουν GRaccident την ευθύνη όμως για το οποίο θα έχουν οι ίδιοι καθώς ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και κερδίζοντας τη στήριξη της κοινής γνώμης προλαβαίνει να θωρακιστεί.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει ιδιαίτερη βάση στις μεταρρυθμίσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής, φορολόγηση του μεγάλου πλούτου καθώς και στις ενέργειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στήριξη της οικονομίας.

Προβάλλοντας αυτούς τους τρεις άξονες μεταρρυθμίσεων και αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας ο πρωθυπουργός θα σκιαγραφήσει τη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς και την προοπτική της, ενώ θα αναδείξει τις δυνάμεις που αντιμάχονται αυτό το μεταρρυθμιστικό πακέτο.

Οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ανέξοδες βέβαια καθώς σπάει παραδόσεις και ταμπού του Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου επιτάσσουν τις διαπραγματεύσεις να γίνονται εν κρυπτώ ερήμην των κοινωνιών. Οι εταίροι έχουν και στο παρελθόν αντιδράσει έντονα σε τέτοιες πρακτικές προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Στο εσωτερικό μέτωπο η κίνηση αυτή εξασφαλίζει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλάζει την ατζέντα των συζητήσεων, υποβαθμίζοντας άλλα ζητήματα που καίνε, όπως οι φυλακές και η υπόθεση Κατρούγκαλου, ενώ αναγκάζει την αντιπολίτευση και σώσσωμο το Κοινοβούλιο να τοποθετηθεί επί του πρακτέου των διαπραγματεύσεων απέναντι στην κοινωνία και όχι στην κυβέρνηση, καθώς δεν ζητά ψήφο αλλά ενημερώνει.

 Ετσι από τη μια πλευρά θα ακουστεί το "πολεμικό δελτίο" της κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες και από την άλλη οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης