Γέφυρα... ανάπτυξης στην κοιλάδα του Αχελώου




Η φωνή της πέτρας ακούστηκε δυνατά τους δύο τελευταίους μήνες στην Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία κι όπου αλλού οι θεομηνίες έπληξαν τον τόπο και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές. Η φωνή αυτή κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες και την πολιτεία να δουν ξανά από την αρχή και να φροντίσουν για την επιβίωση δεκάδων παραδοσιακών γεφυριών της χώρας μας.



Μετά τη σοκαριστική πτώση του γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, ανακαλύψαμε κι άλλες ιστορίες, μικρές και μεγάλες, αλλά σίγουρα δεμένες με την ανθρώπινη ιστορία επί αιώνες. Μία τέτοια ιστορία είναι αυτή της ιστορικής και πολυθρύλητης γέφυρας Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου.

Μια γέφυρα που δεν υπάρχει πια, αν ήταν στη θέση της όμως, θα έκλεινε 500 χρόνια ζωής στις 28 Μαρτίου. Επεσε πριν από 66 χρόνια, σε μια μάχη του Εμφυλίου.

Πρωτοβουλία

Την 1η Μαρτίου, εκπρόσωποι φορέων από περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν σύσκεψη, με στόχο να βάλουν μπροστά την αναστήλωση της γέφυρας και έπεται το επόμενο διάστημα και νέα συνάντηση μαζί και με παράγοντες της Δυτικής Ελλάδας και της Στερεάς.

Δεν είναι όμως μόνον η γέφυρα Κοράκου, αλλά μια ολόκληρη περιοχή, η κοιλάδα του Αχελώου, ένα απόθεμα πολιτισμού, ιστορίας και φυσικού περιβάλλοντος μοναδικού κάλλους. Ενας σπάνιος τόπος, κρυμμένος μεταπολεμικά από τα «αναπτυξιακά» σχέδια της χώρας, αλλά ίσως και γι’ αυτό σήμερα εν δυνάμει φορέας ενός άλλου είδους ανάπτυξης, πιο κοντά στις ανθρώπινες ανάγκες.

Μέσα από πρωτοβουλίες σαν αυτή για την αναστήλωση της γέφυρας, οι κάτοικοι βλέπουν μια ευκαιρία για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα σε όλες τις περιοχές της κοιλάδας, που θα λαμβάνει υπόψη του τις δυσκολίες της ζωής στους ορεινούς τόπους και θα προβάλλει ένα διαφορετικό μοντέλο για την πρωτογενή παραγωγή, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Λάμπρος Τσιβόλας, δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας, που συμμετέχει στην προσπάθεια, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» δίνει ακριβώς τη διάσταση των μεγάλων αναγκών που έχουν οι ορεινοί τόποι της Πίνδου. Ο ορεινός όγκος έχει ανάγκη από υποδομές και δομές, όπως μας λέει, κι ένας από τους στόχους του δήμου είναι η κατάρτιση ενός τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος συνολικά για την περιοχή που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

Ανάγκη επενδύσεων


Από την άλλη μεριά της κοιλάδας, στην ορεινή Αρτα, ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, μας επισημαίνει την ανάγκη που υπάρχει για επενδύσεις στην αγροτική οικονομία στην οποία στηρίζεται η περιοχή, ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, των δυνατοτήτων θρησκευτικού τουρισμού και του πλούτου της παράδοσης του τόπου, μέρος των οποίων είναι και τα πολλά γεφύρια.

Το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντώνης Κοσσυβάκης, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και τα τελευταία χρόνια προσπαθεί με διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις να την αναδείξει ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μας λέει από την πλευρά του:

«Η κοιλάδα του Αχελώου είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές, αλλά από τις πλουσιότερες σε φυσική ομορφιά και περιβάλλον. Είναι και εκεί όμως που οι ομορφιές της φύσης συναντούν τις δυσκολίες της ζωής. Είναι από τις φτωχές περιοχές τού σήμερα που ευελπιστούμε να είναι οι πλούσιες του αύριο. Προσπαθούμε με διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις να την αναδείξουμε μαζί με την ευρύτερη περιοχή των Ραδοβυζίων, της Αργιθέας, του ορεινού Βάλτου και των Αγράφων.

Θέλουμε ήπια ανάπτυξη στον τόπο μας για την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι με παρεμβάσεις που θα αλλοιώνουν και θα καταστρέφουν το τοπίο.
»Ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής, όπως η θρυλική γέφυρα Κοράκου, που καταβάλλουμε προσπάθειες για την αναστήλωσή της και δίπλα της να δημιουργήσουμε το Μουσείο Πέτρινων Γεφυριών, η Ιερά Μονή Σέλτσου, η Μονή Μποτσιώτισσα στη Μεγαλόχαρη, τα μοναστήρια στη Σκουληκαριά, στον Μεσόπυργο, στα Βραγκιανά, αρχαιολογικοί χώροι και πολλά άλλα μνημεία της περιοχής είναι χρέος μας να τα προστατεύσουμε, να τα αξιοποιήσουμε και να τα αναδείξουμε».

Συνεργασία με ΑΠΘ


Καλός οιωνός θα μπορούσε, τέλος, να θεωρηθεί μια εξέλιξη που ακολούθησε τη σύσκεψη στον Αχελώο.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε στα Ιωάννινα η έναρξη συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σε πρώτο στάδιο θα εξεταστούν η κατάσταση των μονότοξων γεφυριών της Ηπείρου -πλην της Πλάκας, για το οποίο ήδη εργάζεται ομάδα του ΕΜΠ-, δηλαδή Αρτας, Κόνιτσας, Ζαγορίου, Βωβούσας, αλλά και η δυνατότητα αποκατάστασης του γεφυριού Κοράκου. Κάτι κινείται...

Με αφορμή τα 500 χρόνια της γέφυρας δηλώσεις υποστήριξης έκαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και οι ευρωβουλευτές Μανώλης Γλέζος και Γιώργος Γραμματικάκης.

www.efsyn.gr/

 Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 28-29 Μαρτίου 2015

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης