Εκστρατεία για την ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία


«Μιλάμε ελληνικά το Μάρτιο» 

Τα εγκαίνια της εκστρατείας «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» έγιναν το Σάββατο με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, από τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη ενώ προβλήθηκε και μήνυμα του πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, Χαράλαμπου Δαφαράνου.



Οι Έλληνες διπλωμάτες χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία « εξαιρετικής σημασίας».

Στην εκδήλωση, που παρουσίασε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Καίτη Αλεξοπούλου, μίλησαν επίσης ο εργατικός βουλευτής Σταύρος Δημόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης αλλά και ο ιερέας Ευμένιος από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας που στηρίζει την εκστρατεία.

Παρευρέθηκαν δε εκπρόσωποι ομογενειακών οργανισμών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Όπως είναι γνωστό στόχοι της εκστρατείας είναι να:

- καθιερωθεί ο Μάρτιος ως ο μήνας που μέλη και οργανισμοί της παροικίας μιλάμε Ελληνικά,

- ενθαρρύνει και δώσει ευκαιρίες στους ελληνικής καταγωγής γονείς, παππούδες και γιαγιάδες να συμβάλλουν ενεργά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τα παιδιά και τα εγγόνια τους,

- προωθήσει την ελληνική γλώσσα ως μια από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες γλώσσες, η οποία, παράλληλα με τη Λατινική, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη άλλων σύγχρονων γλωσσών.


 
Για την υλοποίηση των στόχων της εκστρατείας έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως η συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις και δραστηριότητες σε συνεργασία με ομογενειακούς και αυστραλιανούς οργανισμούς. Επίσης έχει ζητηθεί από τα σχολεία όπου διδάσκεται η Ελληνική να ενεργοποιηθούν μαθητές και γονείς να αναλάβουν τις δικές τους δραστηριότητες.

 
«Μια απλή πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2014, προκειμένου να προωθηθεί η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας καθορίζοντας το Μάρτιο σαν «Ελληνικό Μήνα», δεν αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό μόνο από την Ελληνική παροικία της Μελβούρνης, αλλά με τη δύναμη του Διαδικτύου, έχει εξαπλωθεί και εκτός Αυστραλίας και έχει υιοθετηθεί σε διάφορες χώρες με μεγάλο αριθμό κατοίκων ελληνικής καταγωγής,» τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

«Είμαι ευγνώμων στους παροικιακούς παράγοντες, στα μέσα ενημέρωσης και στους εθελοντές που ενίσχυσαν την εκστρατεία και εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της. Είμαι επίσης πολύ υπερήφανος που η πρωτοβουλία μου είχε μια τόσο μεγάλη αποδοχή. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και μάλλον θα τους ξεπεράσουμε σύμφωνα με το ενδιαφέρον που δείχνει η Ελληνική διασπορά».

newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ