Πρώτη δωρεά οργάνων για το 2015 στο νοσοκομείο Άρτας!


Στις 11 ανέρχονται πλέον οι περιπτώσεις δωρεάς οργάνων για το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την Ήπειρο και μεταξύ των πρώτων στην Ελλάδα αναφορικά με τη δυναμικότητά του, στον τομέα αυτό.



Η πρώτη δωρεά οργάνων για το 2015, έγινε στο νοσοκομείο Άρτας από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προ ημερών με δότη 62χρόνο που κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι δυο νεφροί του που σύμφωνα με τους γιατρούς κρίθηκαν κατάλληλοι για μεταμόσχευση, μεταφέρθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρατείνοντας τη ζωή δύο άλλων ανθρώπων, αφού ήδη έχουν μεταμοσχευτεί με επιτυχία.

«Είναι πράγματι η μεγαλύτερη πράξη ανθρωπιάς και αλτρουισμού, δήλωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Άρτας, Χριστόδουλος Ναθαναήλ, ο οποίος εξήγησε πως υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα να γίνουν στην Ελλάδα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, και κυρίως εκείνο που αποτελεί ανάγκη είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Ο κ. Ναθαναήλ με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα ανέφερε ότι το νοσοκομείο Άρτας με επτά κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει από το 2006 που έγινε η πρώτη δωρεά οργάνων φτάσει σήμερα στις 11 και βρίσκεται στην δεύτερη θέση στην Ήπειρο μετά το Πανεπιστημιακό (με 15 περιπτώσεις), που ωστόσο έχει διπλάσιας δυναμικότητας ΜΕΘ.Στην συζήτηση που είχαμε μαζί του, εξήγησε ότι «Η Μονάδα της Άρτας λειτουργεί από το 2002.

Από το 2006 έγινε η πρώτη δωρεά και μέχρι σήμερα έχουμε 11 περιπτώσεις. Πιο σημαντική ήταν αυτή που έγινε πριν δυο χρόνια όταν τα όργανα ασθενούς που νοσηλεύονταν στην ΜΕΘ της Άρτας πήγαν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία.

Οι 11 περιπτώσεις σε εννιά χρόνια που λειτουργούμε είναι ένας πολύ καλός αριθμός αν φανταστείτε ότι έχουμε είμαστε αναλογία μπροστά από το Χατζηκώστα και μπορούμε να συναγωνιστούμε ακόμη και το Πανεπιστημιακό που έχει διπλάσια κρεβάτια από μας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γιατροί της Μονάδας στην Άρτα συμφωνούν και έχουν πάρει «ζεστά το θέμα των μεταμοσχεύσεων, ενώ βέβαια δεν οφείλεται μόνος στους γιατρούς διότι πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος ο κόσμος. Και σε αυτό έχουμε εντείνει την προσπάθειά μας».

Ο κ. Ναθαναήλ, όταν τον ρωτήσαμε σχετικά, επισήμανε ότι ποτέ δεν είναι καλά ή αρκετά ενημερωμένος ο κόσμος γύρω από το θέμα της δωρεάς οργάνων, και για το λόγο αυτό οι προσπάθειες που γίνονται εδώ και χρόνια, πρέπει να ενταθούν ως προς την ενημέρωση.

«Βέβαια δεν υπάρχει η απόλυτη άγνοια που υπήρχε πριν από χρόνια. Σήμερα ως ένα βαθμό έχουν κατανοήσει οι περισσότεροι τι είναι δωρεά οργάνων.Το πότε και το γιατί. Όμως μένουν πολλά βήματα να γίνουν ακόμη. Εμείς στα πέντε ιατρικά συμπόσια, τα οποία κάναμε τα τελευταία χρόνια είχαμε εντάξει πάντοτε ένα τραπέζι σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων προς ενημέρωση των γιατρών και μετά σε ανοιχτές συνεδρίες προς ενημέρωση του απλού πολίτη, του κοινού», επισήμανε.

Στρεβλώσεις ενημέρωσης


Ο κ. Ναθαναήλ, επεσήμανε ότι υπάρχει πάντα μια μεγάλη σύγχυση στον πολίτη, η οποία κατά την άποψή του ξεκινάει από τον ιατρικό όρο εγκεφαλικός θάνατος. Εξήγησε επ' αυτού ότι «Από μόνος του ο όρος έχει μπερδέψει τα πράγματα.

Ακούει ο καθένας εγκεφαλικός θάνατος –όπως συνέβη στην τελευταία περίπτωση που είχαμε στη ΜΕΘ του 62χρονου, και ο οποιοσδήποτε απελπισμένος αμέσως- αμέσως θεωρεί ότι έχει μια ελπίδα.Οπότε εκείνο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι όταν λέμε εγκεφαλικό θάνατο, μιλάμε για θάνατο που απλούστατα χρησιμοποιούμε νευρολογικά κριτήρια για να τον επιβεβαιώσουμε αυτό τον θάνατο.

Όταν λέμε εγκεφαλικά νεκρός ένας άνθρωπος είναι νεκρός. Άλλο το κώμα, άλλο η φυτική κατάσταση κι άλλο ο εγκεφαλικός θάνατος.Από κώμα έχουν ξυπνήσει ασθενείς και μετά από πολλά χρόνια. από εγκεφαλικό θάνατο εδώ και 60 χρόνια δεν έχει ξυπνήσει κανείς ποτέ.

Και βέβαια είναι μεγάλη η ευθύνη τόσο των γιατρών, όσο και των δημοσιογράφων ακόμη για το πώς μεταφέρονται όλα αυτά στον κόσμο. Αν υπάρξει η οποιαδήποτε αμφιβολία στον πολίτη ότι υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί κάποιο λάθος αυτό είναι η ταφόπλακα των μεταμοσχεύσεων».

Για το γεγονός ότι ως χώρα δεν έχουμε μέχρι σήμερα να επιδείξουμε ιδιαίτερη πρόοδο στην δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, ο κ. Ναθαναήλ, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία στην ενημέρωση του κόσμου, ενώ πρόσθεσε ότι «Θα πρέπει να στηρίξει την υπόθεση αυτή και η εκκλησία, διότι μέχρι σήμερα δεν ξέρω αν το έχει κάνει. Η εκκλησία μας δεν είναι αρνητική. Είναι θετική αλλά δεν φτάνει μόνο να μην είσαι αρνητικός σε ένα πράγμα αλλά να θέλεις να το βοηθήσεις κιόλας».

epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ