O Τσίπρας αρχίζει διαπραγμάτευση με σύμμαχο τον Ομπάμα


Μεγάλη σημασία αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, και αύριο τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.



Πρόκειται περισσότερο για αναγνωριστικές επαφές, αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς είναι αυτές με τις οποίες ξεκινά στην πραγματικότητα η επαναδιαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους, για μία νέα σχέση της χώρας μαζί τους.

Ο κ. Τσίπρας προτίθεται να θέσει από την αρχή, χωρίς καμία καθυστέρηση και αναδίπλωση δηλαδή, την επιδίωξη της χώρας για αλλαγή στη συνταγή της λιτότητας και την διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής, που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την έξοδο από την κρίση.

Το Μέγαρο Μαξίμου όπως αναφέρει το protothema, εκτιμά ως σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτή τη μάχη συγκεντρώνονται ήδη πολλές δυνάμεις, με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δίνει τον τόνο, μετά το τηλεφώνημα που έκανε το βράδυ της Τετάρτης στον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Ομπάμα δεν περιορίστηκε στα τυπικά συγχαρητήρια, αλλά προέτρεψε τον πρωθυπουργό να συνεχίσει την προσπάθεια κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης, υποσχόμενος και ο ίδιος ότι θα υπάρξει συνεργασία των δύο κυβερνήσεων στη μάχη αυτή, κάτι που ερμηνεύτηκε από συνεργάτες του κ. Τσίπρα ως απολύτως ενδεικτική δήλωση προθέσεων της Ουάσιγκτον να έχει ενεργό και θετικό ρόλο σε οποιαδήποτε σχετική σύγκρουση με τις εμμονές του Βερολίνου.

Το ενδιαφέρον στη συνάντηση με τον κ. Σουλτς είναι ότι πρόκειται για κορυφαίο στέλεχος των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και παρόλο που ο θεσμικός του ρόλος δεν τον εμπλέκει ευθέως στη διαπραγμάτευση, μπορεί να ασκήσει σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση του κλίματος και των συσχετισμών.

Ιδίως που η νέα κυβέρνηση θα αναζητήσει προνομιακές συμμαχίες με τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις και κόμματα στην Ευρώπη, ελλείψει αριστερών μπλοκ εξουσίας (ακόμα).

Ο κ. Σουλτς έχει ήδη διαφοροποιηθεί από τη συνταγή της λιτότητας και έχει μιλήσει για την ανάγκη μίας νέας συμφωνίας και ενός συμβιβασμού, παροτρύνοντας όλα τα μέρη να συμβάλλουν σε αυτό.

Επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση, την κοινωνική προστασία και ορισμένους άλλους κρίσιμους τομείς, αλλά και ότι θα επιδιώξει σταθερά όσα έχει περιγράψει προεκλογικά για το χρέος, χωρίς όμως λογική ρήξης με την ΕΕ και τους εταίρους.

Σιωπητήριο

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό μέτωπο, η οδηγία του κ. Τσίπρα στους υπουργούς του να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους και να μην ανοίγουν όλα τα θέματα πριν την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, κρίθηκε αναγκαία και μάλλον έγινε δεκτή, καθώς δεν υπήρξαν νέες αναταράξεις μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού έκρινε ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί μία πολιτική κατάσταση με δεκάδες ανοιχτά μέτωπα για όλα τα θέματα και ότι αυτό προκαλεί σύγχυση πριν απ’ όλα στην κοινή γνώμη.

Κρίθηκε ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και σταθερά βήματα, ώστε κάθε ζήτημα που ανοίγει να ανοίγει με προσοχή και σχέδιο, ώστε και να ολοκληρώνεται με επιτυχία. Γι’ αυτό παράλληλα η προτροπή στους υπουργούς είναι να προετοιμαστούν για την εμφάνισή τους στη Βουλή.

Οι προγραμματικές ετοιμάζονται ήδη, όπως και δεκάδες νομοσχέδια που θα προωθηθούν στη Βουλή από το πρώτο δίμηνο, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση.

Πρόθεση και στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η αξιοποίηση όλου του θετικού μετεκλογικού κλίματος και της δυναμικής που έχουν αυτή την περίοδο τα πράγματα για να διαμορφώσει ένα νέο μομέντουμ και ένα κλίμα εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης