Πέθανε ο Ντέμης Ρούσσος


Πένθος και θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου του Ντέμη Ρούσου. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 69 ετών, τα ξημερώματα της Κυριακής στην Αθήνα.

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της Ελλάδας στην διεθνή μουσική σκηνή.
Οι γονείς του Γεώργιος και Όλγα ήταν Έλληνες της Αιγύπτου. (3 βίντεο)



Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Έχασαν τα πάντα και ήρθαν στην Ελλάδα με τις αναταραχές του Σουέζ. Η μητέρα του, Όλγα, ήταν γνωστή καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Νέλλη Μασλούμ.

Μετά από την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα αρχίζοντας με τουςThe Idols σε ηλικία 17 χρόνων. Αργότερα πήγε με τους We Five χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.



Στο ευρύτερο ακροατήριο έγινε γνωστός το 1968 με το συγκρότημα Aphrodite's Child, αρχικά στα φωνητικά και αργότερα ως μπασίστας. Το διακριτικό φωνητικό του ύφος προώθησε το συγκρότημα σε διεθνή επιτυχία, ιδιαίτερα με τη συμμετοχή του στον δίσκο 666, ο οποίος έγινε κλασική επιτυχία.

 Από τη συνεργασία του με τον άλλο διάσημο φίλο του, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, κυκλοφόρησαν το 1970 τον δίσκο Sex Power, και το 1977 το Magic. Η επιτυχέστερη συνεργασία τους ήταν το Race to the End, μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Oscar Οι Δρόμοι της Φωτιάς, που κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τον τίτλο Tu Libertad. Το 1982 ο Ρούσσος πήρε μέρος με έκτακτη συμμετοχή στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας Blade Runner.
Από τη συνεργασία του με τον άλλο διάσημο φίλο του, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, κυκλοφόρησαν το 1970 τον δίσκο Sex Power, και το 1977 το Magic.

Η πιο επιτυχημένη συνεργασία τους ήταν στο «Race to the End», μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Oscar «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», που κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τον τίτλο «Tu Libertad». Το 1982 ο Ρούσσος πήρε μέρος με έκτακτη συμμετοχή στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας Blade Runner. - See more at: http://www.sdna.gr/gr/prosopa-sunedeuxeis/arthro/10670/o-pagosmios-ellinas-demis-roussos-vids/#sthash.ATqkdBNE.dpuf
Από τη συνεργασία του με τον άλλο διάσημο φίλο του, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, κυκλοφόρησαν το 1970 τον δίσκο Sex Power, και το 1977 το Magic.

Η πιο επιτυχημένη συνεργασία τους ήταν στο «Race to the End», μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Oscar «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», που κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τον τίτλο «Tu Libertad». Το 1982 ο Ρούσσος πήρε μέρος με έκτακτη συμμετοχή στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας Blade Runner. - See more at: http://www.sdna.gr/gr/prosopa-sunedeuxeis/arthro/10670/o-pagosmios-ellinas-demis-roussos-vids/#sthash.ATqkdBNE.dpuf



Μέσω Twitter ανακοίνωσε πριν λίγο ο Νίκος Αλιάγας τον θάνατο του "Παγκόσμιου Καλλιτέχνη" Ντέμη Ρούσσου. «Μόλις έμαθα για το θάνατο του φίλου μου Ντέμη Ρούσου, το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής στην Αθήνα. Βαθύτατη λύπη για έναν μεγάλο καλλιτέχνη» έγραψε συγκεκριμένα.




imerisia.gr

Ο Πούτιν έβαλε αεροπλάνα να διαλύσουν τα σύννεφα για να μη βρέξει σε συναυλία του Ντέμη Ρούσσου

Με τη βροχή τα έβαλε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να μην χαλάσει η συναυλία του Ντέμη Ρούσσου στην Αγία Πετρούπολη, για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της.  Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, το 2013, σε συνέντευξη του σε εβδομαδίαιο περιοδικό:

«Ήταν η μεγάλη συναυλία που έδωσα μαζί με τον Luciano Pavarotti στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της Αγίας Πετρούπολης, απ' όπου κατάγεται και ο ίδιος ο Πούτιν.Η συναυλία έγινε σε ένα μεγάλο κάστρο έξω από την πόλη και υπήρχε ο φόβος της βροχής. Έστειλαν, λοιπόν, τα αεροπλάνα για να διαλύσουν με ειδικό τρόπο τα σύννεφα και ν' αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. Εκείνη την εποχή μου έδωσαν και παράσημο να με τιμήσουν».

Ο Ντέμης Ρούσσος στο πάνθεον της μουσικής»

Αφιερώματα σε μεγάλες εφημερίδες από όλο τον κόσμο: BBC, Liberation, Le Monde και Guardian με εκτενή αφιερώματα στον μεγάλο Έλληνα μουσικό
Ένας Έλληνας που έγινε πολίτης του κόσμου, ένας μουσικός που έντυσε σημαντικές ιστορικές στιγμές αλλά και σημαντικές ταινίες είναι πλέον στο πάνθεον της ιστορίας της μουσικής.

Liberation
«Ο Ντέμης Ρούσσος, εμπνευσμένος από τους Φαραώ και τον Μεγάλο Αλέξανδρο, ήταν γνωστός για περίπου τριάντα χρόνια για την ψυχεδελική μουσική του αλλά και το κάποιες φορές κιτς παρουσιαστικό του θα αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στη μουσική. Γεννημένος στην Αίγυπτο, έμαθε την μουσική στην χορωδία της εκκλησίας του, έπαιζε πιάνο και βιολί, μέχρι που επέστρεψε στην Ελλάδα στα 15 του και λίγο μετά δημιούργησε ένα δικό του συγκρότημα.

Με φαρδιές κελεμπίες και πουκάμισα Damas, και μια τιρκουάζ λιμουζίνα, ο τραγουδιστής είχε ένα απαράμιλλο στυλ που διατήρησε μέχρι τέλους. Μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου θα δημιουργήσουν το συγκρότημα Aphrodite's Child πήγαν στο Λονδίνο και κατελήξαν στο Παρίσι όπου ηχογράφησαν το Rain and Tears και απέκτησαν μεγάλη επιτυχία καθώς συνδυάστηκε με τον Μάη του '68» αναφέρει σε εκτενέστατο αφιέρωμα η γαλλική Liberation που τιτλοφορείται ο Ντέμης Ρούσος στο πάνθεον της μουσικής.



Guardian
Η βρετανική Guardian αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο «Ντέμης Ρούσσος έγινε ένα αναπάντεχο διεθνές αστέρι στα 70ς και 80ς, διάσημος για την λεπτή, διαπεραστική φωνή του, τα μούσι και τα φαρδιά του καφτάνια. Ο μουσικός είχε κάνει ένα βρετανικό νούμερο 1 το 1976 με το κομμάτι Forever and ever. Ο Ρούσσος είχε και ως solo τραγουδιστής μεγάλες επιτυχίες όπως το Goodbye και το Quand je t’aime, ήταν μια κιτς φιγούρα στο αποκορύφωμα της καριέρας του».



Daily Telegraph
Η βρετανική Daily Telegraph αναφέρεται πέραν της εκτενούς καριέρας του, στο περιστατικό όπου «ο Ρούσσος έγινε ένας εκ των 153 ατόμων που ήταν επιβάτες σε αεροπλάνο στο οποίο έγινε αεροπειρατεία μαζί με την τρίτη του σύζυγο, στις 14 Ιουνίου του 1985 στην πτήση Αθήνα-Ρώμη, από δύο σουίτες Μουσουλμάνους. Κρατήθηκε όμηρος για αρκετές μέρες, όπου πέρασε τα 39α γενέθλια του στο αεροπλάνο. Όταν ελευθερώθηκε ευχαρίστησε τους απαγωγείς του για την τούρτα γενεθλίων που του παρείχαν».



BBC
Το ΒΒC μιλάει για έναν ευγενή άνθρωπο ο οποίος μαζί με τους ΑΒΒΑ κυριαρχούσαν στα τσαρτ και τα βραβεία την δεκαετία 70-80. Έναν άνθρωπο «διάσημο τόσο για τα ρούχα του όσο για την μουσική του με τεράστιες επιτυχίες παγκοσμίως. Η Νάνα Μούσχουρη δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι ήταν μια υπέροχη φωνή, ταξιδευτής, λάτρης της μουσικής. Ελπίζω να είναι καλύτερα εκεί που πάει».



Le Figaro
Η γαλλική Figaro τον αναφέρει ως «τρομερά επιτυχημένο Έλληνα καλλιτέχνη σε Γαλλία, Μ. Βρετανία και άλλες χώρες με επιτυχίες ύψους 60 εκατομμυρίων δίσκων» ενώ η γαλλική Huffington αναφέρεται στην βράβευση του τραγουδιστή -και μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του- με τον τίτλο του Ιππότη της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής.



Αναφορές στην Le Monde, την Daily Mail, την L'Express, τη γερμανική Spiegel, τα Gulf News των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ η ιταλική La Stampa φωνάζει «Αντίο στην μαλακή φωνή της ροκ και ντίσκο» σε άρθρο για τον μεγάλο μουσικό.




Διαβάστε το ιατρικό ανακοινωθέν απο το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ



Τον Σεπτέμβριο του 2013, παρασημοφορήθηκε από την Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή που παρατέθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ