RAI: Ανακριβής έως πλαστή η λίστα επιβατών του Norman Atlantic


10 οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι

Δεν έχει τέλος το αλαλούμ με τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο Norman Atlantic όπου τα ξημερώματα της Κυριακής ξέσπασε φωτιά που ξεκίνησε από το γκαράζ. Η αγωνία των οικογενειών των επιβαινόντων στο μοιραίο πλοίο έχει κορυφωθεί περιμένοντας να μάθουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους.



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η RAI, η λίστα επιβατών του Norman Atlantic φέρεται να είναι ανακριβής έως και πλαστή.

Το χάσμα ανάμεσα στους Ιταλούς και τους Έλληνες για το πόσοι ήταν οι επιβάτες του Norman Atlantic, πόσοι διασώθηκαν και πόσοι αγνοούνται παραμένει. Οι δυο πλευρές συμφωνούν μόνο στον αριθμό των νεκρών, όμως διαφωνούν στο πόσοι αγνοούνται. 33 σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, 21 σύμφωνα με την ιταλική.

Υπάρχουν, αναφέρουν πληροφορίες και 100 επιβάτες που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αποδεικνύοντας το μπάχαλο που επικρατούσε με τη λίστα επιβατών. Οι αρχές φοβούνται πως μέσα στο πλοίο υπάρχουν και πολλοί λαθρεπιβάτες!

Όλα αυτά ενώ στο κουφάρι του πλοίου παραμένει ανοιχτά της Αλβανίας, κοντά σε βραχονησίδα έξω από την Αυλώνα. Δίπλα του υπάρχουν τέσσερα ρυμουλκά, ένα από τα οποία το συγκρατεί για να μην πέσει πάνω στα βράχια!

Αργότερα, Ιταλοί εμπειρογνώμονες θα ανέβουν στο πλοίο για να εκτιμήσουν αν είναι αξιόπλοο και θα κρίνουν αν θα οδηγηθεί τελικά στην Ιταλία ή στην Αλβανία!

Για το λόγο αυτό, με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στην Ιταλία ανώτερος αξιωματικός του ΛΣ προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων.

Παράλληλα, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου προκειμένου να διερευνήσουν για τυχόν αγνοούμενους.

Παράλληλα, δίωξη κατά του πλοιοκτήτη Κάρλο Βιζεντίνι και του κυβερνήτη του "Νorman Atlantic", Αρτζίλιο Τζακομάτσι άσκησε η ιταλική δικαιοσύνη με τις εξής κατηγορίες: εξ αμελείας πολλαπλής ανθρωποκτονίας, εξ αμελείας ναυαγίου και εξ αμελείας πρόκλησης τραυμάτων.

Χθες, όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας, που κλήθηκε στο υπουργείο προκειμένου να ενημερώσει για τον κατάλογο των επιβαινόντων ανέφερε ότι 475 επιβάτες και πλήρωμα επέβαιναν στο πλοίο "Norman Atlantic".

Η ΑΝΕΚ, με επίσημη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τρία άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στον κατάλογο επιβατών του "Norman Atlantic", τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος μέλους πληρώματος) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου. Επιπροσθέτως, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο.

Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων, κατά τον απόπλου, ανερχόταν σε 475 άτομα εκ των οποίων 55 άτομα είναι πλήρωμα, οι οποίοι σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

10 οι νεκροί δεκάδες οι αγνοούμενοι 

Δραματικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στην τραγωδία του Norman Atlantic. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους δέκα σύμφωνα με την La Reppublica, ενώ εκφράζονται φόβοι για περισσότερα θύματα δεδομένου ότι υπάρχουν και αρκετοί αγνοούμενοι. Στην τελευταία του ανακοίνωση το Λιμενικό αναφέρει ότι έχει ταυτοποιηθεί η σορός μόνο ενός νεκρού.

Πρόκειται για τον Έλληνα Γιώργο Δούλη, για τον οποίο μέλη του συγγενικού του περιβάλλοντος καταγγέλλουν στο enikos.gr ότι τα παιδιά του που βρίσκονται στο Μπρίντεζι δεν τον έχουν αναγνωρίσει.

Οι ιταλικές αρχές τους έδειξαν τρεις σορούς, όμως, καμία δεν ήταν του πατέρα τους.
Επίσης αλαλούμ επικρατεί σχετικά με τον αριθμό των επιβατών που βρίσκονταν στο μοιραίο πλοίο, με συνέπεια αυτό να έχει άμεση επίδραση και στον αριθμό των αγνοουμένων.

Συγκεκριμένα το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή επικαλούμενο νωρίτερα το αρμόδιο κέντρο της Ρώμης rcc που έχει την ευθύνη της επιχείρησης, ανέφερε, ότι διασώθηκαν συνολικά 432 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα από το Norman Atlantic.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.

Από την πλευρά τους οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic ανέρχονται σε 8 και ότι 427 άνθρωποι διασώθηκαν. Στον κατάλογο των επιβαινόντων σύμφωνα με την ιταλική πλευρά περιλαμβάνονται 458 ονόματα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει καλέσει για το λόγο αυτό εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ να δώσει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο.

Στέλεχος της εταιρείας που είχε μιλήσει νωρίτερα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για 471 επιβαίνοντες (418 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα) και δεν απέκλεισε κάποιοι να μην μπήκαν στο πλοίο για κάποιο λόγο.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έδεσε το βράδυ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης και μεταφέρει 69 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic. Στην Ηγουμενίτσα αποβιβάστηκαν 46 επιβάτες, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προορισμό την Πάτρα. Πρόκειται για 35 Έλληνες, 4 Γάλλους και 7 Τούρκους.

Οι διασωθέντες θα μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπου θα εξεταστούν από επιτροπή υγειονομικού, ενώ αν κριθεί αναγκαίο να μεταφερθεί κάποιος σε νοσοκομείο, σε ετοιμότητα βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, βελτιώνεται η υγεία των τριών διασωθέντων που μεταφέρθηκαν το πρωί με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο για προληπτικούς λόγους.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών

«Είχα δύο επιλογές. Ή να καώ ή να πνιγώ». Η συγκλονιστική περιγραφή του οδηγού που σώθηκε από την κόλαση της φωτιάς στο Norman Atlantic, αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας.
«Έβρεχε φωτιά, λάβα», λέει ο οδηγός και συμπληρώνει: «Αναγκάστηκα να βουτήξω στη θάλασσα. Είπα καλύτερα να πνιγώ, παρά να καώ».

Ο αδελφός του Γιώργου Δούλη: Ήταν ένας αγωνιστής

«Ήταν ένας αγωνιστής της ζωής», δήλωσε ο αδελφός του Γιώργου Δούλη, που έχασε τη ζωή του στο φλεγόμενο γκαράζ του πλοίου, Norman Altantic ενώ πρόσθεσε ότι πέθανε στα χέρια της γυναίκας του.

Ο αδελφός του θύματος της ναυτικής τραγωδίας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ,  αναφερόμενος στον Γιώργο Δούλη, τόνισε ότι το 1994 κέρδισε στο ΛΟΤΤΟ, 60 εκατομμύρια δραχμές και βοήθησε πολύ κόσμο.

 madata.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ