Τι προβλέπεται εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Ποιες διαδικασίες δρομολογούνται μετά τις εκλογές 

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν τον κυβερνητικό συνασπισμό να αποτυγχάνει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Τρίτη ψηφοφορία μέσα σε δέκα ημέρες προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής. 
 

Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης είναι σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι 180 βουλευτές να προσφύγουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις κάλπες, χωρίς χρονοτριβές, με πιθανότερες ημερομηνίες την 25η Γενάρη ή την 1η Φεβρουαρίου. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στις 14:00 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει ακόμα τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:

  • Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές
  • Αν και πάλι δεν επιτευχθεί πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

 newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ