Εκλογές «ψήφισε» η Βουλή


Μετά την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή στην οποία ο Σταύρος Δήμας πήρε 168 ψήφους, ενώ 132 βουλευτές ψήφισαν «παρών» - Αθλιότητες Χρυσαυγιτών στο Κοινοβούλιο 

 Εκλογές έδωσε η τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας που διεξήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας και στην οποία ο μοναδικός υποψήφιος Σταύρος Δήμας έλαβε 168 ψήφους, ήθελε 180 για να εκλεγεί, ενώ 132 βουλευτές ψήφισαν «παρών».



Μετά την εξέλιξη αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντός 10 ημερών θα πρέπει να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές με πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής τους την 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

Μόλις έγινε η ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ξεκίνησε φραστική επίθεση από την πλευρά των χρυσαυγιτών βουλευτών, οι οποίοι άρχισαν να βρίζουν και να φτύνουν τον Στάθη Μπούκουρα και να φωνάζουν προς την κυβέρνηση «Τελειώσατε», «Ο Σαμαράς θα πάει φυλακή».

Υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές, δηλαδή όσοι και στη δεύτερη ψηφοφορία, γεγονός που σημαίνει ότι οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξουν στάση κάποιοι βουλευτές δεν απέδωσαν καρπούς.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε με την ανάγνωση της λίστας των βουλευτών Επικρατείας, με τον Χρ. Παππά της Χρυσής Αυγής να ψηφίζει «παρών» και να δίνει το στίγμα που επρόκειτο να τηρήσει η οργάνωση στην ψηφοφορία.

Την ίδια στάση, δηλαδή «παρών», κράτησαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας και Νίκος Νικολόπουλος - από τους ψήφους που πιθανολογείτο ότι «παίζονταν» να αλλάξουν από τη δεύτερη στην τρίτη ψηφοφορία. «Παρών» ψήφισαν και οι Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης και οι Βασίλης Καπερνάρος και Ραχήλ Μακρή, επίσης ανεξάρτητοι βουλευτές, γεγονός που ψαλίδισε δραματικά τις όποιες λιγοστές ελπίδες να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας.

«Παρών» ψήφισε και η Νίκη Φούντα που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΔΗΜΑΡ πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ ο Κώστας Γιοβανόπουλος ψήφισε τον Σταύρο Δήμα.

Το «παρών» ξεπέρασε το φράγμα των 120 ψήφων με την ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών της Ροδόπης, γεγονός που οριστικοποίησε τη μη εκλογή του Σταύρου Δήμα και την προσφυγή στις κάλπες.

 Οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών

Το προεξοφλημένο από πολλούς αναλυτές αδιέξοδο - με τον Σταύρο Δήμα να μην μπορεί να εξασφαλίσει 180 ψήφους - οδηγεί σε άμεση διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών - με την κυβέρνηση να προκρίνει την 25η Ιανουαρίου.

Ενδεικτικό της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού  είναι ότι από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής η σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις 2 μ.μ., αμέσως μετά δηλαδή από την κρίσιμη ψήφο.

Η εκλογική ημερομηνία θα αποφασισθεί λίγο μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή και θα κριθεί από την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να στηθούν κάλπες την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου. Οπως τόνιζαν χθες το βράδυ υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, μόνον εάν δεν είναι εφικτή η διενέργειά τους στο συντομότερο δυνατό διάστημα η ημέρα της κρίσης μπορεί να μετατεθεί για την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Κάρολος Παπούλιας θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος, μετά και τη σημερινή αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από μια νέα Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα διαμορφωθεί κατόπιν προσφυγής στις κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εντός δέκα ημερών, να ζητήσει από τον Κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών. Πρώτο μέλημα της νέας Ολομέλειας μετά την ορκωμοσία της, θα είναι η ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας - αρχικά με πλειοψηφία 180 βουλευτών, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με πλειοψηφία 151 βουλευτών (δεύτερη ψηφοφορία), ή σχετική πλειοψηφία (τρίτη ψηφοφορία).

 Σταύρος Δήμας: «Αυτό που μας ενώνει είναι η Ελλάδα» 

«Ευχαριστώ θερμά όσους πολίτες εκφράστηκαν θερμά για την εκλογή μου. Ευχαριστώ τους βουλευτές που με ψήφισαν και τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την πρότασή τους στο πρόσωπό μου. Ο αριθμός των 168 αποτελεί καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας δεν συνιστά εκλογή μου. Η Βουλή αποφάσισε σύμφωνα με τις διαδικασίες και το Σύνταγμα. Η απόφασή της είναι απόλυτα σεβαστή» δήλωσε ο Σταύρος Δήμας λίγο μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία.

«Η αγωνία και η προσοχή μας σήμερα είναι στραμμένη στο πλοίο και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά» προσέθεσε.

«Αυτή τη στιγμή σημασία έχει το συμφέρον της πατρίδας και του ελληνικού λαού. Πρέπει να λειτουργήσουμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης για το καλό της χώρας μας. Αυτό που μας ενώνει είναι η Ελλάδα» υπογράμμισε ο προεδρικός υποψήφιος.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα ο Σταύρος Δήμας είπε: «Μάλλον το περίμενα. Παραμένω ψύχραιμος».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση οδηγεί τον τόπο σε περιπέτεια».

«Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, το κόμμα του οποίου ψήφισε «παρών».

 tovima.gr
 .tanea.gr
ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης