Εγκαινιάσθηκε το 7ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας και το 3ο Νηπιαγωγείο


Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η συντήρηση, η βελτίωση, η επέκταση, η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου τα εγκαίνια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας και του 3ου Νηπιαγωγείου Άρτας. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,  Αντώνη Μπέζα, ενώ πλήθος φορέων και πολιτών παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.



Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτης, κ. Ιγνάτιος, και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους φορείς.

Πριν από την εκδήλωση των εγκαινίων, ο Υφυπουργός επισκέφτηκε το Δημαρχείο Άρτας όπου συνομίλησε με το Δήμαρχο Αρταίων και τους Αντιδημάρχους για θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Ο Δήμαρχος Αρταίων προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στον Υφυπουργό ένα βιβλίο για την εκπαίδευση στην Άρτα του Κωνσταντίνου Τσιλιγιάννη και στη συνέχεια όλοι μαζί μετέβησαν στο 7ο Δημοτικό Σχολείο για την τελετή των εγκαινίων.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Αντώνης Μπέζας,  κατά την ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε «Για να υπάρχει σωστή εκπαίδευση, εκτός από τους κατάλληλους παιδαγωγούς, χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές.

Σήμερα με τα εγκαίνια του 7ου Δημοτικού Σχολείου και 3ου Νηπιαγωγείου Άρτας, παραδίδεται στην τοπική κοινωνία ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο, που θα ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία και θα βελτιώσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης. Συγχαρητήρια στον Δήμο Αρταίων και την Τεχνική του Υπηρεσία, στον ανάδοχο του έργου και γενικά σε όσους εργάστηκαν και συνεισέφεραν για να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα».

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά το χαιρετισμό του τόνισε «Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα. Το 7ο Δημοτικό Σχολείο και το 3ο Νηπιαγωγείο. Ένα σύγχρονο διδακτήριο που θα φιλοξενεί 300 περίπου μικρούς μαθητές της Άρτας, δίνοντας τους τη δυνατότητα να περνούν τις ώρες της εκπαίδευσής τους σε ένα χώρο σύγχρονο, λειτουργικό και ευχάριστο.

Γνωρίζουμε την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται ο τόπος μας και βιώνουμε τις συνέπειες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι περισσότερο ορατό από ποτέ, ότι η μάθηση,  η αγωγή και η παιδεία, αποτελούν τον πλέον σίγουρο δρόμο να αναγεννηθούμε σε όλα τα επίπεδα.

Το σχολείο  είναι η αρτηρία, ο αιμοδότης αγωγός που μεταφέρει  στη νέα γενιά σαν οξυγόνο τη γνώση και τις ιδέες που αποκτήθηκαν από τις προηγούμενες, δείχνοντας της παράλληλα το δρόμο, να απελευθερώσει τις δικές της δημιουργικές της ικανότητες.

Το κτίριο αυτό που στεγάζει το 3ο Νηπιαγωγείο και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, είναι το πρώτο μας σχολικό συγκρότημα που εγκαινιάζουμε ως νέα Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικής στέγης για τον Δήμο Αρταίων, και στόχο έχουμε να μην μείνει ούτε ένα σχολείο χωρίς σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις. Η βελτίωση της σχολικής στέγης στην Άρτα, αποτελεί για μας ρητή δέσμευση απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για το έργο: Πρόκειται για ένα σχολικό συγκρότημα που έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, με όλους τους σύγχρονους όρους ασφάλειας, υγιεινής και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Η ιδέα για την ανέγερση του σχολικού αυτού συγκροτήματος ξεκίνησε από τον Νομάρχη Λάμπρο Ρίζο.

Στην συνέχεια η αγορά του οικοπέδου από την Μητρόπολη Άρτας (με την βοήθεια του Σεβασμιότατου), η σύνταξη της μελέτης και η ένταξη του έργου ανήκουν στον Νομάρχη Γιώργο Παπαβασιλείου.

Η χρηματοδότηση του έργου από το ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ έγινε με την βοήθεια του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και η δημοπράτηση και η κατασκευή του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα, έγινε επί των ημερών του προηγούμενου Δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη.

Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου προϋπολογισμού 5.860.000 € έγινε επί των ημερών μας και ήταν ένα από τα δύσκολα θέματα που διαχειριστήκαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας, διότι για εμάς μέλημα ήταν να ολοκληρώσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα το έργο και να το παραδώσουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Για αυτό εδώ οφείλω να συγχαρώ όσους συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση του έργου, τους αρμοδίους Αντιδημάρχους κ. Παπάζογλου και κ. Καραγεώργο, τους μηχανικούς του Δήμου, τους διευθυντές των σχολείων, τους γονείς και τον ΟΣΚ για την προμήθεια σχολικού εξοπλισμού.

Το κτίριο διαθέτει όλους εκείνους τους χώρους και τις υποδομές, που το κατατάσσει στην κατηγορία της υπερσύγχρονης σχολικής μονάδας, όπως αίθουσα παραστάσεων, αίθουσα  υπολογιστών, ελεύθερο ενιαίο εσωτερικό χώρο διαλείμματος, γυμναστήριο, αποδυτήρια, λεβητοστάσιο, αντλιοστάσιο πυρόσβεσης, αποθήκη, γραφείο μαθητικών κοινοτήτων και γραφείο συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Σε ό,τι αφορά τον προαύλιο χώρο, υπάρχει, όπως βλέπεται άπλετος χώρος για τα διαλλείματα, αλλά και για αθλοπαιδιές.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η συντήρηση, η βελτίωση, η επέκταση, η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και η επίλυση των  στεγαστικών προβλημάτων των σχολείων, όπως του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου για το οποίο υπάρχει ώριμη μελέτη και θα υποβληθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ).

Για εμάς, στον Δήμο Αρταίων, είναι πάντα μεγάλη χαρά να εγκαινιάζουμε ένα νέο σχολείο και να το παραδίδουμε στη νέα γενιά, που είναι και το αύριο του τόπου μας. Για αυτό το λόγο και τα ζητήματα της εκπαίδευσης, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας. Θα είμαστε πάντα αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που έχει να κάνει με την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου μας και θα είμαστε πάντα στο πλευρό των μαθητών και των δασκάλων τους για να φτιάξουμε όλοι μαζί, ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία και τον κόσμο, ένα σχολείο που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Το νέο Σχολικό Συγκρότημα του 7ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου  Άρτας,  θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και γνώσης για μικρούς και μεγάλους ανταποκρινόμενο με τις καλύτερες προϋποθέσεις στις ανάγκες της σύγχρονης Εκπαίδευσης.

Είναι ένα «στολίδι» μέσα στο οποίο θα λάβουν γνώσεις αλλά κυρίως παιδεία και αργότερα θα μπορέσουν να βγουν στην κοινωνία μας, έχοντας όλα εκείνα τα εχέγγυα που θα δημιουργήσουν υπεύθυνους πολίτες. Τελειώνοντας θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια του Βίκτωρος Ουγκώ, που εκφώνησε το 1847 στη Βουλή των Ομοτίμων: «Όποιος ανοίγει την πόρτα του σχολείου, κλείνει μια φυλακή».

Για τα εγκαίνια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας και του 3ου Νηπιαγωγείου Άρτας, σε δηλώσεις προχώρησε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Διά Βίου Μάθησης, Χάρης Παπάζογλου «Με τη λειτουργία του σχολείου επιλύονται μια σειρά καθημερινών προβλημάτων μετακίνησης, ασφάλειας και υποδομών, που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν γονείς και μαθητές. Ένα σύγχρονο, λειτουργικό και όμορφο σχολείο είναι μια ζωντανή πηγή γνώσης που εξοπλίζει τα παιδιά μας για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές απαιτήσεις της μάθησης, των εξετάσεων, της προσωπικής τους προοπτικής.

Σε ό,τι μας αφορά προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα ώστε να παραδώσουμε το ταχύτερο δυνατό το σχολείο στους φυσικούς δικαιούχους. Το πετύχαμε με μια σειρά συντονισμένων ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, Συλλόγου Διδασκόντων, Εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Σήμερα ανοίγουμε τις πόρτες στο μέλλον, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον και η κοινωνία μας έχει μόνο ένα δρόμο μπροστά! Η επένδυση στην Παιδεία είναι το αποτελεσματικό αντίδοτο για την προοπτική της πατρίδας μας. Όσα κράτη βίωσαν αντίστοιχες καταστάσεις (κρίσεις) και επένδυσαν στην παιδεία, γρήγορα βγήκαν στο ξέφωτο με στέρεες βάσεις, με ρεαλιστικό σχέδιο, με δημιουργική ελπίδα».  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης