Έρχονται 12 αλλαγές στη φορολογία


Ποιοι ευνοούνται, ποιοι όχι

Δώδεκα αλλαγές έρχονται στη φορολογία, που άλλους θα τους ευνοήσουν και άλλους όχι. Μάλιστα, οι επτά από τις αλλαγές θα ισχύσουν από την πρώτη κιόλας μέρα του 2015.



Στο επίκεντρο όσων αλλάζουν βρίσκονται για ακόμα μία φορά μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι χρησιμοποιούν «μπλοκάκια», αγρότες και όσους έχουν εισοδήματα από τα ενοίκια.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν άμεσα είναι:


- Μειώνεται από 25% σε 10% το ποσοστό του ετησίου εισοδήματος που πρέπει να καλύψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με την αξία των αποδείξεων.

- Μειώνεται, από την 1η-1-2015, κατά 30% η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Πλέον, η εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστές 0,7% έως 2,8%, φέρνοντας αυξήσεις στο εισόδημα από 39 έως 1.200 ευρώ τον χρόνο.

- Για τα ενοίκια, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και αυξάνεται ο συντελεστής φόρου κατά 1%. Τα αποτελέσματα από την ταυτόχρονη εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα είναι, για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών, μερικές δεκάδες ευρώ όφελος.

- Αυξάνεται από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα. Το μέτρο θα ισχύσει για τα ενοίκια και εισοδήματα από ακίνητα που αποκτήθηκαν εντός του 2014 και θα δηλωθούν το 2015. Η φορολογική επιβάρυνση «αγγίζει» έως και τα 120 ευρώ τον χρόνο.

- Για αγρότες και κτηνοτρόφους, η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Πλέον το φορολογητέο εισόδημα θα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους και θα φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ.

- Όσοι έχουν έσοδα από «μπλοκάκια», τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Παράλληλα, θα πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος, αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ.

- Καταργείται για τη χρήση του 2014 και τις χρήσεις των επομένων ετών η διαδικασία του «αυτοελέγχου» ή «αυτοπεραίωσης», με την οποία περαίναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης