Ο Δεκέμβριος... μήνας μαρτυρίου!


Στα ύψη οι υποχρεώσεις, κλειστές οι στρόφιγγες των τραπεζών…

Μπορεί από τη Δευτέρα να μπαίνουμε στο Δεκέμβριο, τον κατεξοχήν γιορτινό μήνα της χρονιάς, όμως τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια που σταδιακά ανάβουν σε σπίτια, δρόμους και καταστήματα, δεν είναι ικανά ν’ αλλάξουν, προς το παρόν τουλάχιστον, την διάθεση των εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών που παλεύουν νυχθημερόν για την επιβίωση.



Εξάλλου, ο τελευταίος μήνας της χρονιάς είναι… παραδοσιακά και ο πιο δύσκολος, αφού πρέπει να κλείσουν μια σειρά από οικονομικές εκκρεμότητες, σε συνδυασμό και με τις χριστουγεννιάτικες αγορές και το γιορτινό τραπέζι, που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο λιτό.

Αμετακίνητες οι τράπεζες…

Την ίδια ώρα, οι πολίτες ψάχνουν τρόπους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, εκμεταλλευόμενοι κάθε ευνοϊκή ρύθμιση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ξεπέρασαν τις 30.000 οι αιτήσεις για ένταξη οφειλών στις 100 δόσεις, παρά το γεγονός ότι η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Τaxis δεν έχει συμπληρώσει ακόμη μια εβδομάδα. Βέβαια, οι τράπεζες εξακολουθούν να
κρατούν ερμητικά κλειστές τις στρόφιγγες δανεισμού για τα νοικοκυριά, αλλά και χωρίς ακόμη να έχουν λάβει καμιά οριστική απόφαση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Στοιχεία για την τραπεζική χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος καταδεικνύουν πως τον Οκτώβριο η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ήταν αρνητική κατά 355 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 218 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -3,0%, από -2,9% τον προηγούμενο μήνα.

Δάνεια με το… σταγονόμετρο

Στο μεταξύ, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Οκτώβριο του 2014 ήταν θετική κατά 209 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 737 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -3,8%, από -4,7% το Σεπτέμβριο του 2014.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -3,5%, από -4,5% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 235 εκατ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2014, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 91 εκατ. ευρώ (έναντι θετικής καθαρής ροής 19 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2013) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,1%, από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Μειώθηκαν και οι καταθέσεις…

Άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, είναι και η μικρή έστω πτώση των τραπεζικών καταθέσεων που καταγράφηκε τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 0,15% σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα 164,5 δισ. ευρώ, από 164,7 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Η μικρή υποχώρηση των καταθέσεων, κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου τον Οκτώβριο, αποδίδεται στις πληρωμές για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλους φόρους.

Στη βάση αυτή, τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνεχισθεί έως τις αρχές του 2015 η μικρή πτώση των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς μέσα στις επόμενες 40 ημέρες θα πρέπει να καταβληθούν φόροι ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου.

Καθίζηση και στην αγορά…

Έχει επανειλημμένα ειπωθεί ότι επόμενο είναι, όταν τα οικονομικά των νοικοκυριών είναι περιορισμένα και δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, να υπάρχει μια γενικότερη καθίζηση στην αγορά, αφού δεν κυκλοφορεί ρευστό.

Αν και, λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων, οι καταστηματάρχες ελπίζουν σε αύξηση του τζίρου τους το Δεκέμβριο, ωστόσο η γενικότερη ασταθής κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για προβλέψεις από τώρα.

Όπως όλα δείχνουν η εικόνα στην αγορά θα καθοριστεί στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.
Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloitte για τις αγορές των Χριστουγέννων, τα νοικοκυριά αναμένεται να ξοδέψουν λιγότερα από πέρυσι.

Έτσι, οι καταναλωτές δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ξοδέψουν 406 ευρώ, μειώνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά 12,5% σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013. Τον προϋπολογισμό αυτό θα μοιράσουν σε φαγητό (163 ευρώ), δώρα (162 ευρώ) και σε κοινωνικές δραστηριότητες (81 ευρώ).

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
epirusgate.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ