«Αντιτουρκικό μπλόκο στην ανατολική Μεσόγειο»


Financial Times: Η αποξένωση της Τουρκίας υπονομεύει τις ελπίδες ελάττωσης των εντάσεων 

Τη δημιουργία ενός αντιτουρκικού μπλοκ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου «βλέπουν» σε σημερινό τους άρθρο οι αμερικανικοί Financial Times, μετά και την εμβάθυνση της συνεργασίας σε ενεργειακό επίπεδο μεταξύ Λευκωσίας και Καΐρου. 



Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, η βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει την πρόθεση του Καΐρου να επιταχύνει τις συνομιλίες για χρήση κυπριακού αερίου, καθώς και την αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου που δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νοτίως της Κύπρου.

«Αλλά η συνάντηση των [τριών] υπουργών στη Λευκωσία ήταν μόνο μία ακόμα παρόμοια συνάντηση σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με πολλούς από τους γείτονές της έχουν επιδεινωθεί», σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν επίσης ενισχύσει τους δεσμούς τους με το Ισραήλ.

Ο Σινάν Ουλγκέν του ινστιτούτου Carnegie Europe δηλώνει στην εφημερίδα ότι όλα αυτά αποτελούν ένδειξη του πόσο εξασθενημένη είναι η ικανότητα της Τουρκίας να σχηματίζει συμμαχίες στην περιοχή.

Οι Financial Times σχολιάζουν επίσης ότι αυτή η αποξένωση της Τουρκίας υπονομεύει δυνητικά τις ελπίδες των ΗΠΑ για ελάττωση των περιφερειακών εντάσεων μέσω της ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων – ιδίως ως παράγοντα ώθησης των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου. 

newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ