Κοινή διακήρυξη Πάπα-Πατριάρχη Βαρθολομαίου


Για χριστιανικό διάλογο 

Με την υπογραφή κοινής διακήρυξης για τον χριστιανικό διάλογο αλλά και αναφορές στην ανησυχητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, ολοκληρώθηκε στο Φανάρι, η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Είχε προηγηθεί η πανηγυρική Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, παρουσία του Ποντίφικα και της συνοδείας του. 



Στο κοινό ανακοινωθέν -που οι δύο Εκκλησίες και οι δύο Προκαθήμενοι είχαν επεξεργαστεί κατά διάρκεια της προετοιμασίας της επίσημης επίσκεψης- τονίζεται η ανάγκη για τη συνέχιση του ενδοχριστιανικού διαλόγου στην παράδοση που έχει ξεκινήσει μετά την άρση σχίσματος, αλλά και για πρώτη φορά τίθενται ευθέως πολιτικά ζητήματα, όπως η επιβίωση των χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

Οι χριστιανικές κοινότητες απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση, τονίζεται στο ανακοινωθέν, στο οποίο επισημαίνεται: «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια Μέση Ανατολή χωρίς χριστιανούς».

Μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρακάθισε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μετα το πέρας του γεύματος ο Πάπας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του και αποχώρησε εν μέσω κωδωνοκρουσιών και ισχυρών μέτρων ασφαλείας.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί πανηγυρική θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Γεωργίου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου και με την συμμετοχή των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας το Σύμβολο της Πίστεως ("Πιστεύω") στην αρχική ελληνική εκδοχή του διαβάστηκε από τον άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Κοινή διακήρυξη Πάπα-Πατριάρχη Βαρθολομαίου για χριστιανικό διάλογο

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις στο Φανάρι ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Αμανατίδης.

Στο τέλος της λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας αντήλλαξαν τα καθιερωμένα μηνύματα, που ανταλλάσσουν μετά την άρση του Σχίσματος των Εκκλησιών στη δεκαετία του '60. Από τον εξώστη του Πατριαρχικού Οίκου, οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες χαιρέτησαν τους πιστούς.

Κοινή διακήρυξη Πάπα-Πατριάρχη Βαρθολομαίου για χριστιανικό διάλογο

Την πανηγυρική θεία λειτουργία, καθώς και τις τελετές που θα ακολουθήσουν, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, ενώ εκατοντάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία βρέθηκαν στο Φανάρι για να καλύψουν την επίσκεψη του Πάπα.

 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ