Αμφίπολη: «Τα πάντα και τίποτα»


Οι έρευνες στον τρίτο θάλαμο κατέληξαν σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να στρέφουν το ενδιαφέρον και τις όποιες ελπίδες τους κάτω από το δάπεδο 

Σε τοίχο έπεσαν οι αρχαιολόγοι στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη καθώς δεν υπάρχει άνοιγμα - και μάλιστα έκκεντρο, όπως πιστευόταν αρχικά - που να οδηγεί σε έναν επόμενο υπόγειο θάλαμο. 



Οσα μυστικά έχει να αποκαλύψει το αινιγματικό μνημείο βρίσκονται πίσω από τη σπασμένη μαρμάρινη θύρα, στον τρίτο θάλαμο, που ανασκάπτεται αυτή τη στιγμή, στον ίδιο χώρο όπου προ ημερών εντοπίστηκε το σπασμένο κεφάλι της δεξιάς (όπως κοιτάμε την είσοδο) Σφίγγας και τώρα επιπλέον κομμάτια από τα φτερά των δύο μυθικών μορφών - φυλάκων, όπως και τμήμα του λαιμού της δεύτερης Σφίγγας μαζί με τμήματα που λείπουν από το ψηφιδωτό που εντοπίστηκε πίσω από τις Καρυάτιδες με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

Αλλά πριν η απογοήτευση πλημμυρίσει όλους όσοι με αγωνία παρακολουθούν εδώ και σχεδόν τρεις μήνες τις εξελίξεις στην ανασκαφή, οι ερευνητές αφήνουν ένα μικρό παράθυρο, και μάλιστα υπόγειο, για να εντοπίσουν κάτι καινούργιο που θα δώσει απάντηση στο καυτό ερώτημα: ποιος είναι ο νεκρός που είχε ταφεί σε ένα τόσο εντυπωσιακό, πολύπλοκο και πανάκριβο μνημείο;

Κι αυτό διότι μπορεί σε λάθος του γεωλόγου να αποδίδεται η αρχική εκτίμηση ότι στο βάθος του τρίτου θαλάμου υπήρχε άνοιγμα που οδηγούσε σε υπόγειο χώρο ή κρύπτη (τελικά ένας πεσμένος ορθοστάτης είχε εκληφθεί ως θύρωμα ανοίγματος 96 εκ.), όμως αυτή τη φορά οι αρχαιολόγοι δείχνουν να τον εμπιστεύονται. 
Η γεωλογική τομή έδειξε ότι κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου υπάρχει χώρος, το βάθος του οποίου φτάνει το 1,5 μ., αλλά δεν αποκλείεται να είναι και ακόμη μεγαλύτερο, γεμάτο με το ίδιο αμμώδες υλικό με το οποίο είναι σφραγισμένο ολόκληρο το μνημείο.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΟΣ. Γιατί λοιπόν ο συγκεκριμένος θάλαμος έχει μεγαλύτερο βάθος από τους υπόλοιπους; Και τι μπορεί να κρύβεται λοιπόν κάτω από το δάπεδο με τους πωρόλιθους του τρίτου θαλάμου; «Τα πάντα και τίποτα» μας λέει στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού που παρακολουθεί το θέμα. 
«Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο ο συγκεκριμένος χώρος έχει μεγαλύτερο βάθος, ούτε μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας υπόγειος χώρος και το δάπεδο, που είναι σαφώς πιο ευτελές βάσει όσων έχουμε δει έως τώρα, να είναι ένα ψευδοδάπεδο, ένας οριζόντιος τοίχος σφράγισης. Αν όμως δεν αφαιρεθεί όλο το χώμα που υπάρχει μέσα στον θάλαμο, κάτι που δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από το Σάββατο, τότε δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με ασφάλεια».

Είτε έρθουν στο φως κτερίσματα είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο τρίτος θάλαμος - σαφώς διαταραγμένη - δεν αφήνει πλέον αμφιβολίες ότι ο τάφος έχει πέσει θύμα τυμβωρύχων, παρά τις αρχικές υποθέσεις των αρχαιολόγων ότι ο τάφος είχε μείνει ασύλητος, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση οι απαντήσεις σχετικά με τον νεκρό μπορεί να χρειαστούν και χρόνια για να έρθουν.

Αβατο για το κοινό

Οσοι ελπίζουν ότι το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούν να επισκεφθούν το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη θα απογοητευθούν, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται να το θωρακίσει από καιρικά φαινόμενα και σεισμούς και μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες, δεν θα είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Ελεγχος στατικότητας με μηχανήματα της Εγνατία ΑΕ

Ειδικευμένοι σε θέματα σηράγγων μηχανικοί της Εγνατία ΑΕ έχουν επιστρατευθεί ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία τους και να συμβάλουν στην εγκατάσταση μηχανημάτων που καταγράφουν τη στατική συμπεριφορά του μνημείου και τα οποία η εταιρεία, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών, διαθέτει στην ανασκαφή της Αμφίπολης για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.


 tanea.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ