History Channel: Ο τάφος της Αμφίπολης μπορεί να ανήκει στην Ολυμπιάδα


ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΟΙΚΟ  

Οργιάζουν οι εικασίες σχετικά με το ποιος είναι θαμμένος στο τεράστιο ταφικό συγκρότημα που βρίσκεται στην Αμφίπολη της Μακεδονίας. Ακόμη και το «History Channel» σε άρθρο του υποστηρίζει πως ο τάφος της Αμφίπολης μπορεί να ανήκει στην Ολυμπιάδα, την μητέρα του Αλέξανδρου. 



Όπως γράφει το δημοσίευμα, οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον Τύμβο Καστά, βρέθηκαν μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη: δύο πελώρια γλυπτά μέσα στον τάφο, που φυλούν την είσοδο του θαλάμου. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, η παρουσία αυτών των γυναικείων γλυπτών, γνωστές ως Καρυάτιδες, υποδηλώνουν σαφώς πως ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα, τη μητέρα του μεγάλου πολεμιστή και βασιλιά της Μακεδονίας, Μέγα Αλέξανδρο.

Το άρθρο αφού παραθέτει αναλυτικά τα ευρήματα και τις εργασίες που έχουν γίνει από την επικεφαλής της ανασκαφής, κυρία Αικατερίνη Περιστέρη, εξηγεί τα πιθανά σενάρια για τον «ένοικο» του τάφου.

«Οι εικασίες που έχουν γίνει ως προς τον ένοικο του τάφου, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το όνομα του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους απορρίπτοντας αυτή την πιθανότητα, ωστόσο, όπως δείχνουν τα ιστορικά αρχεία, ο Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα (το σημερινό Ιράκ) το 323 π.Χ. και πιθανότατα θάφτηκε στην Αίγυπτο, όταν ο Πτολεμαίος, ένας από τους στρατηγούς του, έκλεψε το πτώμα ενώ ήταν καθ' οδόν για τη Μακεδονία.

Η ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, που ουσιαστικά καθρεφτίζουν η μία την άλλη στις δύο πλευρές της μαρμάρινης εισόδου, τώρα τροφοδοτούν εικασίες πως ο τάφος ανήκει σε μια εξέχουσα γυναικεία φιγούρα από την εποχή του Αλεξάνδρου: συγκεκριμένα, την Ολυμπιάδα, τη σύζυγο του Φιλίππου Β' και μητέρα του φημισμένου πολεμιστή – βασιλιά.

Οι Καρυάτιδες, ένα κοινό χαρακτηριστικό της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, είναι κίονες από γλυπτά γυναικείων μορφών. Αυτές που πλαισιώνουν την είσοδο του τάφου της Αμφίπολης, έχουν ύψος πάνω από δύο μέτρα, φορούν μακριούς χιτώνες και παπούτσια με χοντρές σόλες. Κάθε Καρυάτιδα έχει τεντωμένο το ένα χέρι, εμποδίζοντας την είσοδο στον κυρίως θάλαμο του τάφου».

Σύμφωνα με τον Άντριου Τσανγκ, τον συγγραφέα του βιβλίου «Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», οι μορφές δεν απεικονίζουν απλές γυναίκες, αλλά τις ιέρειες του Διονύσου, τον Έλληνα θεό του κρασιού.

Όπως ο Τσανγκ γράφει στο «Greek Reporter», ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος, ανέφερε στο έργο του «Η ζωή του Αλέξανδρου» το γεγονός πως η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετάσχει σε διονυσιακές τελετές και όργια. Είναι εκείνες, που κρατώντας στο κεφάλι καλάθια με φίδια και έχοντας υψωμένα τα χέρια τους επιλέχθηκαν ώστε να στέκουν αιώνιοι φύλακες στον τάφο της συντρόφου τους.

Ο Τσανγκ σημειώνει επίσης ότι οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον Τύμβο Καστά, βρήκαν ένα κομμάτι μαρμάρου ζωγραφισμένο με ρόδακες, που μοιάζει με εκείνα στο φέρετρο του Φιλίππου Β' στη Βεργίνα.

Το άρθρο συνεχίζει με άλλους πιθανούς ένοικους. «Εκτός από την Ολυμπιάδα, η πιο πιθανή υποψήφια για να έχει ταφεί στην Αμφίπολη φαίνεται πως είναι η Ρωξάνη, η σύζυγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Μακεδόνας στρατηγός Κάσσανδρος δολοφόνησε το 311 π.Χ. την Ρωξάνη μαζί με το γιο της, Αλέξανδρο Δ', νόμιμο κληρονόμο του πατέρα του στο θρόνο.

Άλλοι υποψήφιοι μπορεί να είναι: ο ναύαρχος του Αλέξανδρου, Ανδροσθένης, ο Λαομέδοντας και ο Νέαρχος. Μπορεί επίσης να είναι ένας από τους στρατηγούς του, π.χ. ο Ηφαιστίωνας ή ο Αντίγονος, ή ακόμη και ο ίδιος ο Κάσσανδρος. Ο Τσανγκ διαφωνεί με αυτές τις εκδοχές, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία των Καρυάτιδων υποδηλώνει πως ο ένοικος του τάφου δεν μπορεί να είναι άνδρας.

Στο τέλος του άρθρου φιλοξενείται και η άποψη της αρχαιολόγου Όλγας Παλαγγιά, που ισχυρίζεται ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός. «Η ανακάλυψη των Καρυάτιδων, δεν έχει δώσει τέλος στις συζητήσεις γύρω από τον αληθινό σκοπό του μνημείου της Αμφίπολης. Η Όλγα Παλαγγιά, πρόεδρος του τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε στο Discovery News, πω ς οι Καρυάτιδες που βρέθηκαν να φυλούν τον τάφο δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ.

Ως τέτοια, πιστεύει πως το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης δεν είναι «Μακεδονικός τάφος, διότι τέτοιοι τάφοι εξαφανίστηκαν το 2ο αιώνα π.Χ. όταν η Μακεδονία κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους».

Στην πραγματικότητα η Αμφίπολη δεν είναι μακριά από το μέρος όπου το 42 π.Χ. οι δυνάμεις του Οκταβιανού, αργότερα γνωστού ως Αύγουστος και του Μάρκου Αντώνιου νικήθηκαν από τον Βρούτο και τον Κάσσιο, τους δολοφόνους του Ιουλίου Καίσαρα. Ο τάφος, σύμφωνα με την κυρία Παλαγγιά, θα μπορούσε να περιέχει τα αποτεφρωμένα λείψανα των Ρωμαίων στρατηγών που σκοτώθηκαν σε αυτή τη μάχη.

Άλλοι παρατηρητές ισχυρίζονται πως θα μπορούσε να μην ήταν καν ένας τάφος, αλλά ένα κενοτάφιο, ένα μνημείο προς τιμήν του Αλεξάνδρου, παρόλο που το σώμα του μπορεί να έχει ταφεί αλλού. Στο μεταξύ, η ομάδα των αρχαιολόγων συνεχίζει τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, ελπίζοντας πως οι περαιτέρω ανακαλύψεις θα ρίξουν άπλετο φως στο ερώτημα που έχει αιχμαλωτίσει την προσοχή όλου του κόσμου.


 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ