ΑΡΤΑ: Εγκαίνια με βερεσέδια...


Πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν στον εργολάβο! 

Θέλουν μεν το σχολείο ετοιμοπαράδοτο και στην ώρα του, αλλά όμως δεν φροντίζουν από την άλλη να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς πληρωμής. Ο λόγος για το 7ο Δημοτικό Σχολείο και το 3ο Νηπιαγωγείο στο νέο σχολικό συγκρότημα που ανεγείρεται στην περιοχή Τριγώνου, όπου η ροή χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ υστερεί έναντι των εκτελεσθέντων εργασιών, με αποκορύφωμα την χθεσινή εκταμίευση που και πάλι ήταν μικρότερη του αναμενόμενου.



Το θέμα της απαίτησης από την μια για την ολοκλήρωση και παράδοση του σχολείου, αλλά και της μεγάλης οφειλής που υπάρχει έναντι της Κοινοπραξίας, επιβεβαιώνουν τα οικονομικά στοιχεία της επιβλέπουσας αρχής του έργου, ήτοι του Δήμου Αρταίων. «Αυτή τη στιγμή το έργο προπορεύεται της χρηματοδότησης», είναι η απάντηση που λάβαμε από τον Αντιδήμαρχο – Υπεύθυνο Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Κωνσταντίνο Πατήλα.

Αναλυτικότερα το έργο, που είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 5.209.000 ευρώ, τείνει να φτάσει στο τέλος. Ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος «γράφει» ίσως την ομιλία των εγκαινίων, όμως η ροή της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ προχωρά με ταχύτητα… σταγόνας.

Όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία φτάνοντας το έργο στο 95% το ποσό που οφείλεται στην Κοινοπραξία είναι ήδη 1.209.000 ευρώ. Οι εργασίες το τελευταίο διάστημα προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όμως οι αντίστοιχες για την εκταμίευση των χρημάτων δεν ακολουθούν. Κι αυτό σε βαθμό, που ενώ μέχρι χθες υπήρξε ενημέρωση για έγκριση αποπληρωμής ποσού 191.000 ευρώ, τελικά το ποσό που καταβλήθηκε φτάνει στις 45.000 ευρώ μόνο, καθόσον δεν υπήρξαν περισσότερα χρήματα στο Ταμείο του ΕΣΠΑ για να δοθούν.

Καθυστερήσεις χωρίς...αιτία!


Την ίδια στιγμή η ανάδοχος Κοινοπραξία δεν επιθυμεί να μειωθούν ούτε κατ’ ελάχιστο οι ρυθμοί των εργασιών, έχοντας υπογράψει επιταγή 500.000 ευρώ περίπου προς τρίτους που επιζητούν αποπληρωμή. Άγνωστο παραμένει γιατί καθυστερεί η χρηματοδότηση σ’ ένα έργο του ΕΣΠΑ εφ’ όσον οι εργασίες έχουν εκτελεστεί, όπως επίσης αν απαιτείται «από μηχανής θεός» ώστε η υπόθεση αυτή να κλείσει χωρίς… «τραγωδία» για καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ποιες;

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, που αυτή την στιγμή περιμένουν να μπουν στο νέο σχολείο. Στο σχολείο της Ελεούσας όπου φιλοξενείται τα δύο τελευταία χρόνια το 7ο Δημοτικό, ο αριθμός των παιδιών φέτος έχει αυξηθεί κατά πολύ, ενώ στους ίδιους χώρους έχει στοιβαχθεί και μέρος του εξοπλισμού του νέου σχολείου που ο ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) απέστειλε για το νέο κτίριο προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.Η κατασκευαστική Κοινοπραξία που επιθυμεί να παραδώσει το έργο, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις του νόμου περί κήρυξης έκπτωτης εργολαβίας.

Η αγωνία των γονιών

Ο Δήμος Αρταίων που γνωρίζει ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα «στοιχίσει» πολύ σε όλους, ειδικά σε μαθητές, γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αφού μπορεί να περάσει ένας χρόνος ή και περισσότερο μέχρι την ολοκλήρωση της νέας διαδικασίας για αποπεράτωση. Κι αυτό όταν το σχολείο σήμερα βρίσκεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε, ήτοι στο 95% και πλέον για το κτίριο και στο 85% ως προς την διαμόρφωση των αύλειων χώρων.

Βέβαια υπάρχουν και τα χειρότερα, που ακούγονται από την πλευρά κυρίως πολιτών, που αγωνιούν και αναγνωρίζουν πως αν το κτίριο μείνει έτσι, ημιτελές και δεν «κλείσει» η εργολαβία για να παραδοθεί σε λειτουργία «θα στοιχίσει πολύ περισσότερο γιατί θα λεηλατηθεί»… «Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο», σημειώνουν χαρακτηριστικά.Όσο για τις καθυστερήσεις ως προς την αποπληρωμή των εργασιών αποδίδεται και στην γραφειοκρατία που απαιτείται μέχρι την εκταμίευση, η οποία πλέον υστερεί της ταχύτητας εκτέλεσης του έργου.

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ