Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την βραβευμένη έκθεση


Στις 30 Σεπτεμβρίου η αρτινή μαθήτρια θα βραβευτεί μαζί και με υπόλοιπους μαθητές που αριστεύσανε, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, στην επετειακή εκδήλωση για την ημέρα μνήμης και τιμής των Εθνικών Ευεργετών που οργανώνει η εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών





Όπως ήδη είναι γνωστό, σε Πανελλήνιο διαγωνισμό Έκθεσης με θέμα «η συμβολή της Φιλικής Εταιρείας στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Έθνους με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας» η 12χρονη μαθήτρια από την Άρτα, Θεοδώρα Βαρέλη πήρε το βραβείο της καλύτερης έκθεσης.


Η μαθήτρια της έκτης τάξης, από το δημοτικό σχολείο Κομποτίου, η Θεοδώρα Βαρέλη του Ελευθερίου, κέρδισε το πρώτο βραβείο, σε πανελλαδικό διαγωνισμό έκθεσης που είχε οργανώσει το Υπουργείο Παιδείας, με θέμα τη συμβολή των Ελλήνων ευεργετών στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.

Εμπνευσμένη από το έργο και την προσφορά του Νικολάου Σκουφά, το δωδεκάχρονο κορίτσι, που φέτος πηγαίνει πλέον στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου, έδωσε τη δική της διάσταση στον ευεργητισμό.

«Από την άλωση της Κωνσταντινούπολης ως τις μέρες μας υπήρξαν πάντοτε εύποροι Έλληνες πατριώτες που δαπάνησαν μέρος της περιουσίας ή όλη τους την περιουσία σε κοινωφελείς σκοπούς. Έτσι παρ' όλο που ζούσαν στην πικρή σκλαβιά, το πλούσιο δέντρο της ευεργεσίας προσφέρει άφθονους καρπούς στους Έλληνες, συμβάλλοντας στην πνευματική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο του ελληνικού έθνους και στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας», αναφέρει σ' ένα σημείο της έκθεσής της, η μικρή μαθήτρια, εισάγοντας έτσι τον αναγνώστη στο θέμα, για να συμπληρώσει:

«Κίνητρό τους ήταν η αγαθοεργία, η ευεργεσία προς την πατρίδα αλλά και προς τον συνάνθρωπο. Ευεργετούν διακριτικά χωρίς να επιθυμούν την εφήμερη δόξα και την τιμή αφήνοντας ως κληρονομιά αθάνατα έργα με αγάπη και γενναιοδωρία προς τον ελληνικό πολιτισμό. Τον αγώνα των Ελλήνων υποστήριξαν επίσης και οι Φιλέλληνες είτε με υλικά μέσα, στέλνοντας χρήματα ,τρόφιμα και πολεμοφόδια, είτε παρέχοντας ηθική υποστήριξη με δημοσιεύσεις σε έντυπα και εφημερίδες, καλλιτεχνικά έργα και συναυλίες, δείχνοντας έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία και την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα».

Εξειδικεύοντας το συγκεκριμένο θέμα η μαθήτρια, επισημαίνει:


«Ειδικότερα μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων, ιδρύθηκαν πολλά εκπαιδευτικά και πνευματικά ιδρύματα από χορηγίες ευεργετών. Κατασκευάστηκαν πανεπιστήμια, θέατρα, μουσεία, εκκλησιαστικές σχολές, νοσοκομεία, το Πολυτεχνείο, η Ακαδημία, βιβλιοθήκες, στρατιωτικές σχολές και ωδεία. Όλα αυτά βοήθησαν την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια που περνούσε ο τόπος μας, να προχωρήσει και να αναπτυχθεί».

Βεβαίως η κατάληξη και ο επίλογος της έκθεσης, έχουν και την πρακτική αξία, μιας και αποτελούν την ανάλυση της σημερινής κατάστασης και την πρόταση που κάνει:

«Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Γι'αυτό πρέπει όλοι μας ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες να φροντίζουμε και να νοιαζόμαστε για το καλό της πατρίδας μας. Μακάρι να υπάρξουν και σήμερα ένδοξοι ευεργέτες σπάνιας ευαισθησίας και μεγάλου πατριωτισμού, που με τη συμβολή τους να συνεχίσουν το έργο των προγενέστερων Ελλήνων ευεργετών, που δεν είναι άλλο από την εξέλιξη της Ελλάδας. Εμείς οι μαθητές ως γνήσια Ελληνόπουλα ένδοξων προγόνων, αισθανόμαστε περηφάνια που έχουμε πατρίδα την πανέμορφη και τρισένδοξη Ελλάδα».

epiruspost.gr

Διαβάστε επίσης: ΕΔΩ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης