ΔΝΤ: Φεύγουμε από την Ελλάδα αν το ζητήσετε


ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΞΟΔΟΥ 

Ορθάνοιχτο άφησε το θέμα της εξόδου της Ελλάδας -εφόσον αυτή το επιθυμεί- από το πρόγραμμα του ΔΝΤ ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος υπενθύμισε ότι το Μνημόνιο «είναι σχεδιασμένο να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016». 



Σε μία άλλη εξέλιξη ανέφερε ότι στην νέα επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος τα «κόκκινα δάνεια» θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι «η πρόωρη λήξη του προγράμματος δεν αποτελεί θέμα συζήτησης στις συναντήσεις που θα αρχίσουν στο τέλος του μήνα» και τόνισε πως δεν έχει φτάσει ακόμα στο ΔΝΤ σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το Ταμείο είναι πάντα έτοιμο να αντιμετωπίσει αίτημα από χώρες-μέλη για απεμπλοκή από τα προγράμματά του και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως συμβαίνει πάντα, έχουν γίνει «ασκήσεις» για να αντιμετωπιστεί άμεσα το αίτημά της.
Ο κ. Ράις εξήγησε στο «Εθνος» ότι «τα δανειακά προγράμματα του Ταμείου καταρτίζονται σε εθελοντική βάση» και πρόσθεσε ότι είναι οι χώρες που προσκαλούν το ΔΝΤ, όταν εκείνες το έχουν ανάγκη.

Υπογράμμισε ότι «όταν η οικονομική και τεχνική βοήθεια του Ταμείου δεν είναι πλέον αναγκαία», οι κυβερνήσεις ζητούν τη διακοπή των προγραμμάτων. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ θα είναι ο Ρίσι Γκογιάλ, όχι ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με όλα τα προγράμματα. Ο τελευταίος, εάν απαιτηθεί, θα ταξιδεύσει στην Αθήνα, ιδιαίτερα εάν σημειωθούν προβλήματα.

Ο κ. Γκογιάλ θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα στις 30 Σεπτεμβρίου και, όπως είπε ο κ. Ράις, «μια πλήρης διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, αργότερα το φθινόπωρο». Αυτό σημαίνει ότι η επιθεώρηση δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, για τις απειλές εναντίον της από Ελληνες φοροφυγάδες, ο εκπρόσωπος είπε ότι στο ΔΝΤ έφτασε το γράμμα του υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδας και τόνισε ότι οι απειλές αυτές εκφράστηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων πριν από μερικά χρόνια. Αυτό, σημείωσε, οδήγησε σε ενίσχυση της ασφάλειας της κ. Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, τα βασικά σημεία των συζητήσεων στη νέα αξιολόγηση θα είναι η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015 και τα «κόκκινα δάνεια». Οπως είπε ο εκπρόσωπος, για τα θέματα αυτά έχει γίνει σημαντική τεχνική προετοιμασία. Το «Εθνος» πληροφορήθηκε ότι υπάρχει σκέψης ειδικής συνάντησης για τα «κόκκινα δάνεια».

Απαντώντας σε ερώτημα του «Εθνους» για τον αναβαλλόμενο φόρο και για κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ο εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα θα εξεταστεί κατά την αξιολόγηση»...

Σε άλλο ερώτημα του «Εθνους» για τον αν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη της το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ράις απάντησε ότι «επιδίωξή μας είναι να γίνει το καλύτερο δυνατό» σε συνεργασία πάντα με την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό -όπως τόνισε- ο λαός της Ελλάδας να εξέλθει από την κρίση το συντομότερο δυνατό.
«Σε κάποιους τομείς είδαμε πρόοδο», είπε και πρόσθεσε ότι «η έμφαση δίνεται στη νέα αξιολόγηση».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ