Ενημερώθηκαν για τον καταρροϊκό πυρετό οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ


Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη  ανταποκρινόμενος  στις εκκλήσεις των κτηνοτρόφων των περιοχών Ανω και Κάτω Ραδοβιζιων  και με την βοήθεια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ ΄Αρτας πραγματοποίησε τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις στην ΄Ανω Καλεντίνη , Διάσελλο και Αστροχώρι (στις έδρες των τριών δημοτικών ενοτήτων των Ραδοβιζίων) με θέμα τον καταρροϊκό πυρετό !!! 



Όπως γνωρίζετε είναι μια υπόθεση που τείνει να γίνει  διατροφική και  οικολογική ωρολογιακή βόμβα.Σε λίγο θά γίνει ανεξέλεγκτο  αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και  σωστά το θέμα . Ήδη υπάρχουν αναφορές για διασπορά των νεκρών ζώων σε φυσικές απορροές (ρέματα κ.λ.π) αλλά και αποκρύψεις περιστατικών εκδήλωσης της νόσου σε κοπάδια. 

Ετσι η  επιστημονική ενημέρωση  των ενδιαφερομένων μέσω των αρμοδίων φορέων,οι συμβουλές πρόληψης αλλά και  αντιμετώπισης της ζωονόσου ήταν επιβεβλημένη .

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ  ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ-ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΩΝ  ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ   ΔΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΦΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ   ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ.


Καταρροϊκός πυρετός

Εμφάνιση 97308.jpg













Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια).
Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ότι τα βοοειδή και τα γίδια.


Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.
Οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών κυμαίνονται από 1% μέχρι και 90% και κυρίως οφείλονται στην αδυναμία πρόσληψης της τροφής, την απίσχνανση και τις παρατηρούμενες επιπλοκές.

Εμφάνιση κατάλογος.jpg

Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων (θανάτωση της προσβλημένης εκτροφής, περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων).

Σήμερα ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας προξενώντας μεγάλες απώλειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και μεγάλα προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των ζώντων ζώων.

Επειδή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης και διασποράς της νόσου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ζωέμπορους και τους κρεοπώλες που μεταφέρουν ζώντα ζώα στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουν οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, ώστε να μη μεταδοθεί η αρρώστια αυτή και στο Νομό μας με όλα τα δυσμενή για την κτηνοτροφία επακόλουθα.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εικόνα του ζώου, απομόνωση του ιού με εργαστηριακές-ορολογικές μεθόδους. Θεραπεία για τη νόσο δεν υπάρχει, ωστόσο χρησιμοποιούνται φάρμακα για τις επιπλοκές της και την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Εμφάνιση 079E1C30EB314EF8C40D7BB5722843A8.jpg

Προληπτικά για την αποφυγή της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού θα πρέπει σε όλες τις εκτροφές αιγοπροβάτων και βοοειδών να ληφθούν αμέσως μέτρα: . Εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα ζώα κυρίως στην ράχη (πρόβατα, γίδες, βοοειδή). .

Ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. ποτίστρες). Τέλος, απαγορεύεται αυστηρά η μετακίνηση αιγοπροβάτων και βοοειδών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Κτηνιατρική Υπηρεσία και τα αρμόδια Κτηνιατρικά Γραφεία. Eμβολιασμός των ζώων

Ο ιός έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα 24+2 γνωστούς οροτύπους-στελέχη και κάθε ορότυπος αντιστοιχεί σε ομόλογο εμβόλιο. Στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί το στέλεχος 4 και λιγότερα συχνά οι 1,9,16 ενώ στην Κεντρική Ευρώπη εμφανίστηκε και το 8. Το εμβόλιο, που παρασκευάζεται στην Ισπανία, αντιμετωπίζει τα στελέχη 4 και 2. Άρα, το εμβόλιο δεν θα έχει αποτέλεσμα σε κάποιο από τα υπόλοιπα στελέχη του (πλην των 2 και 4). Για να εξασφαλιστεί προστασία των ζώων ΔΕΝ αρκεί ο εμβολιασμός τους μια φορά.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται δύο φορές το χρόνο για τέσσερα χρόνια, ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης ανοσία (για τα δυο μόνο αυτά στελέχη). Επομένως, το κόστος είναι αναμφίβολα μεγάλο χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα. Ωστόσο, είναι το μόνο όπλο που μένει για την ραγδαία εξάπλωση της νόσου και ακόμα δε διατίθεται στην ελληνική αγορά.

Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να ενημερώνουν το Τμήμα Κτηνιατρικής σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων από τα προαναφερθέντα συμπτώματα και να τηρούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, που ορίζονται από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.

ΣΗΜ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ : Από την ενημέρωση των κτηνοτρόφων του ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ στο Διάσελλο, για τον καταρροϊκό πυρετό, την οποία πραγματοποίησαν στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Άρτας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά και του Δημάρχου Γ. Καραισκακη κ. Περικλή Μίγδο


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης