Ταξίδι στον βυθό για τα μυστικά της προϊστορίας

Το φουτουριστικό πλοιάριο «MS Turanor PlanetSolar»

Υπήρχε ζωή στο Φράγχθι της Αργολίδας; 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι Ελληνες και Ελβετοί επιστήμονες της αποστολής Terra Submersa, που από τις αρχές Αυγούστου ερευνά τον βυθό της Αργολίδας με το φουτουριστικό πλοιάριο «MS Turanor PlanetSolar», μπορεί πλέον να σχηματιστεί μια πρώτη εικόνα των προϊστορικών τοπίων που βρίσκονται βυθισμένα στον Αργολικό Κόλπο. 



«Παλαιοακτές» που χρονολογούνται σε διάφορες περιόδους της Προϊστορίας εντοπίστηκαν στην υποθαλάσσια περιοχή από τη χαρτογράφηση των βυθών, ενώ οι έρευνες των θαλάσσιων γεωλόγων, που ολοκληρώθηκαν στις 22 Αυγούστου, έχουν καταδείξει σημάδια από την κοίτη ενός αρχαίου ποταμού, γεγονός ενθαρρυντικό για την ανακάλυψη περαιτέρω ευρημάτων αφού ήταν σύνηθες στην αρχαία εποχή οι ανθρώπινες δραστηριότητες να αναπτύσσονται κοντά σε νερό.
 
Ενδείξεις

Ακόμη άλλες ενδείξεις οδηγούν στην πεποίθηση ότι οι κάτοικοι του σπηλαίου Φράγχθι είχαν διαμορφώσει τις ακτές αυτές, από τις οποίες οι επιστήμονες έχουν ανακτήσει κοχύλια και υπολείμματα ψαριών.

«Καταφέραμε να συλλέξουμε εκπληκτικά δεδομένα, η ανάλυση των οποίων θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο χρόνια εργασίας», δήλωσε με ενθουσιασμό ο Julien Beck, επικεφαλής της αποστολής. «Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά!».

Η έρευνα επικεντρώθηκε κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι που βρίσκεται στη βόρεια όχθη του όρμου της Κοιλάδας, το οποίο κατοικήθηκε για σχεδόν 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική Εποχή.

Επιπροσθέτως, οι έρευνες με ηχοβολιστικά που είχαν εγκατασταθεί στο ηλιακό καταμαράν PlanetSolar κατέγραψαν ρήγματα που μαρτυρούν τεκτονικές μετατοπίσεις στον Αργολικό Κόλπο και τα οποία θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη διαφορά στο βάθος των παλαιοακτών.

H ελληνοελβετική αποστολή, της οποίας ηγούνται αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Μουσείου Latenium του Νοσατέλ, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.

Στόχος της να διερευνήσει τα προϊστορικά τοπία που βρίσκονται βυθισμένα στον Αργολικό Κόλπο, σε μια προσπάθεια για την ανασύστασή τους αλλά και για να εντοπιστούν τυχόν ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας.

 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ