Αποκρυπτογραφήθηκε η γλώσσα των πιγκουΐνων

Οι αφρικανικοί πιγκουΐνοι επικοινωνούν με μια γλώσσα που έχουν αναπτύξει την οποία πλέον γνωρίζουμε

Χρησιμοποιούν «λεξιλόγιο» για να εκφράσουν οργανικές ανάγκες και συναισθήματα 

Οι αφρικανικοί πιγκουΐνοι έχουν αναπτύξει μια δική τους γλώσσα την οποία Ιταλοί ερευνητές κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν. 
 
 
Η ανακάλυψη εκτός των άλλων μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια διάσωσης του αφρικανικού πιγκουΐνου που απειλείται με εξαφάνιση αφού υπάρχει μεγάλη μείωση των πληθυσμών του τις τελευταίες δεκαετίες. 

Η γλώσσα 
 
Ονομάζονται αφρικανικοί πιγκουΐνοι επειδή ζουν στα νοτιότερα σημεία της αφρικανικής ηπείρου αλλά είναι ευρέως γνωστοί με το όχι και τόσο τιμητικό προσωνύμιο «jackass» που επισήμως σημαίνει «ανόητος» αλλά στην αμερικανική αργκό έχει και χειρότερες ερμηνείες.

Ενα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον αφρικανικό πιγκουΐνο να διαφέρει από άλλους είναι μια ποικιλία ήχων που παράγει. Ηχοι με τους οποίους επικοινωνούν μεταξύ τους τα μέλη του είδους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορίνο κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τη γλώσσα του jackass. Όπως αναφέρουν η γλώσσα αυτή αποτελείται από έξι ξεχωριστούς ήχους τέσσερις εκ των οποίων χρησιμοποιούν οι ενήλικοι και δύο τα μικρά.

Οι αφρικανικοί πιγκουΐνοι χρησιμοποιούν τους ήχους αυτούς για να εκφράσουν αισθήματα αγάπης, οργής, μοναξιάς ακόμη και έκστασης.

Ενας από τους ήχους που χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα πιγκουινάκια είναι εκείνος που ειδοποιεί τους μεγαλύτερους ότι πεινάνε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκτός από το λεξιλόγιο οι αφρικανικοί πιγκουΐνοι έχουν «συνθέσει» και ένα τραγούδι-ντουέτου που τραγουδούν τα ζευγάρια μεταξύ τους. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE». 

 ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ
 tovima.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ