Ανησυχία για τον ιό Έμπολα

Γιατροί δίνουν φαγητό σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό ΈμπολαΠηγή: REUTERS

Μετά τον θάνατο επιβάτη τριών διεθνών πτήσεων

Επείγουσα προειδοποίηση προς τους γιατρούς για τον θανατηφόρο ιό Έμπολα εξέδωσαν οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, έπειτα από την είδηση ότι επετράπη σε έναν άρρωστο άντρα να ταξιδέψει αεροπορικώς από την χώρα όπου μολύνθηκε σε τρεις άλλες.



Ο άντρας λεγόταν Πάτρικ Σόιερ, ήταν 40 ετών και εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών της Λιβερίας. Όπως γράφει ο βρετανικός «Independent», παρότι η αδελφή του είχε προσφάτως πεθάνει από τη νόσο και ο ίδιος παρουσίαζε τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης (είχε εμέτους και διάρροια), επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο στη Λιβερία που τον μετέφερε στη Γκάνα.

Στη συνέχεια, άλλαξε αεροπλάνα στην πόλη Λομέ, πρωτεύουσα του Τόγκο, και προσγειώθηκε στις 20 Ιουλίου στον τελικό προορισμό του, το Λάγος της Νιγηρίας, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο.

Αντ’ αυτού, μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου και κατέληξε πέντε ημέρες αργότερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ειδικοί φοβούνται ότι στο ταξίδι του μπορεί να μετέδωσε τη νόσο σε άλλους επιβάτες - λ.χ. σε όσους χρησιμοποίησαν την ίδια τουαλέτα με εκείνον - και γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν και να εξεταστούν όλοι οι επιβάτες και τα πληρώματα των παραπάνω πτήσεων, καθώς και τα πληρώματα εδάφους των αεροδρομίων που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι υγειονομικές Αρχές του Λάγος έχουν εντοπίσει 59 από τα μέλη των πληρωμάτων των πτήσεων και των αεροδρομίων, αλλά όχι και επιβάτες των πτήσεων, διότι δεν έχουν ακόμα στα χέρια τους τις λίστες με τα ονόματά τους.

Η περίπτωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, εντείνοντας τους φόβους ότι η επιδημία θα ξεφύγει από την Δυτική Αφρική όπου πρωτοεμφανίστηκε τον Μάρτιο και έως στιγμής έχει εξαπλωθεί σε τρεις χώρες (Λιβερία, Γουϊνέα και Σιέρα Λεόνε).

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ, έως και τις 23 Ιουλίου 2014 συνολικά 1.201 άνθρωποι είχαν μολυνθεί από τον Έμπολα σε αυτές τις τρεις χώρες, με τους 672 να πεθαίνουν εξαιτίας του.

Πρόκειται για την χειρότερη έως σήμερα επιδημία του ιού.

Συμπτώματα

Ο ιός Έμπολα, που μπορεί να είναι θανατηφόρος στο 90% των περιπτώσεων, προκαλεί εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Σύμφωνα με οδηγίες προς τους ταξιδιώτες που είχε εκδώσει τον περασμένο μήνα το ελληνικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα σε 2 έως 21 μέρες από τη μόλυνση με τον ιό εκδηλώνονται αιφνίδιος, υψηλός πυρετός, μυαλγία, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος στην κοιλιά.

Μπορεί επίσης να υπάρχει δερματικό εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.

Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός αμέσως μόλις παρουσιάσει πυρετό, ενώ η μετάδοση του ιού γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την άμεση επαφή με το αίμα, τους ιστούς και τα σωματικά υγρά του πάσχοντος.

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πιθήκους).

Προληπτικά μέτρα

Ο άτυχος 40χρονος, που ήταν Αμερικανός σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», προγραμμάτιζε να μεταβεί στη Μινεσότα των ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου για να παραβρεθεί στα γενέθλια των διδύμων παιδιών του.

Στον απόηχο της περίπτωσής του, η κυβέρνηση της Λιβερίας προχώρησε στο κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους των χερσαίων συνόρων της, η Νιγηρία έκλεισε και έβαλε σε καραντίνα το νοσοκομείο όπου πέθανε ο 40χρονος, ενώ ενημέρωθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Επιπλέον, ο δρ Μπράιαν ΜακΚλόσκεϋ, διευθυντής του Τομέος Παγκόσμιας Υγείας της εκτελεστικής υπηρεσίας Public Health England, που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι οι Αρχές παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση και έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώθηκαν οι επαγγελματίες Υγείας της χώρας για την κατάσταση στη Δυτική Αφρική και τους ζητήθηκε να έχουν το νου τους για ανεξήγητα συμπτώματα σε ασθενείς που προσφάτως είχαν επισκεφθεί τις προσβεβλημένες περιοχές.

 tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ