Λένε «όχι» στην αξιολόγηση οι 4 Δήμαρχοι της Άρτας


-Κανένας Δήμος δεν προχωρά τις διαδικασίες
-Από το μικροσκόπιο του Κυριάκου 63 συμβάσεις αορίστου στο Δήμο Αρταίων

Την αντίθεσή τους με την συγκεκριμένη αξιολόγηση που εκ προοιμίου θέτει ποσοστά για «κακή», «μέτρια» και «άριστη» βαθμολογία, καταθέτουν όλοι οι δήμαρχοι του νομού Άρτας συντασσόμενοι και με την αντίστοιχη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, χωρίς να έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής την διαδικασία.



Δεν είναι βέβαια μόνο η διαφωνία τους με τον τρόπο αξιολόγησης, αλλά και το «κενό εξουσίας» που έχει προκύψει, αφού με το νόμο οι νέες Δημοτικές Αρχές αναλαμβάνουν από την 1η Σεπτεμβρίου και οι παλιές δεν «δικαιούνται» να παίρνουν αποφάσεις που θα δεσμεύουν τις επόμενες, με αποτέλεσμα καμία διαδικασία αξιολόγησης να μην προχωρά στους 4 Δήμους της Άρτας.

Η εφημερίδα «Ηχώ της Άρτας» επικοινώνησε με όλους τους εν ενεργεία δημάρχους του νομού, προκειμένου να καταγράψει αν, και σε ποιες περιπτώσεις, έχει προχωρήσει η διαδικασία, με την οποία καταγράφεται μια γενικευμένη αντίδραση σε 230 Δήμους της χώρας.

Οι τέσσερις εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης στο νομό εκφράζουν την άποψη ότι η αξιολόγηση επιβάλλεται αναφορικά με την αποδοτικότητα του προσωπικού, όμως δηλώνουν αντίθετοι με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της συγκεκριμένης απόφασης, ήτοι τα ποσοστά 15%, 60% και 25%, «αχρήστων», «μετρίων» και «αρίστων», οπότε δεν έχουν κάνει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, καμία εκκίνηση της διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πλέον σθεναρή στάση απέναντι σ’ αυτή την διαδικασία αξιολόγησης προβάλει ο δήμαρχος Αρταίων και πρόεδρος της ΠΕΔ, (Περιφερειακής Ένωσης Δήμων) Ηπείρου, Ιωάννης Παπαλέξης που δηλώνει ότι «Δεν πρόκειται μέχρι τέλος της θητείας μου να δώσω καμία εντολή για κατανομή τέτοιων ποσοστών στην διαδικασία αυτής της αξιολόγησης ακόμη κι αν υπάρξουν και μου αποδοθούν ευθύνες».

Δήμος Αρταίων 

-Ο Δήμος Αρταίων έχει συνολικά 304 άτομα προσωπικό συμπεριλαμβανομένων δηλαδή ακόμη και του προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, και όπως ο Γιάννης Παπαλέξης τόνισε:

«Ως ΠΕΔ Ηπείρου έχουμε πάρει σχετική απόφαση ότι δηλαδή η ΠΕΔ διαφωνεί με το νόμο αυτό διότι δεν μπορείς να προκαθορίζεις ποσοστά και να λες το 15% κάτω από τη βάση. Δεν είναι σοβαρή αξιολόγηση αυτή. Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης όχι με αυτά τα κτήρια, όπου καλείται ο δήμαρχος να πάρει απόφαση και να καλέσει κάθε προϊστάμενο να αξιολογήσει το προσωπικό του, βαθμολογώντας ντε και καλά το 15% με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Νομίζω ότι είμαστε ενάντια σε αυτή τη λογική.

«Δεν έχω σκοπό να το προχωρήσω διότι διαφωνώ επί της ουσίας κάτι που έχει καταγραφεί και σε απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔ. Έχω πει και επαναλαμβάνω ότι πιστεύω πως η αξιολόγηση βοηθάει να γίνει ο μηχανισμός δημόσιας διοίκησης πιο αποτελεσματικός, όχι όμως με αυτά τα κριτήρια που μπαίνουν στον συγκεκριμένο νόμο όπου πρέπει 15% να βαθμολογηθούν ως κάτω από τη βάση, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για να αποτελέσουν μια νέα επόμενη δεξαμενή απολύσεων. Και δεν θα προχωρήσω σε αυτή τη διαδικασία μέχρι 31 Αυγούστου που λήγει η θητεία μου, ακόμη κι αν υπάρχουν και μου αποδοθούν ευθύνες».

Ο κ. Παπαλέξης υπογράμμισε ότι εφαρμόζει και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί για το συγκεκριμένο θέμα όπως και εκείνη της ΠΕΔ, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα αναμένεται εκ νέου να απασχολήσει την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης αύριο Παρασκευή, καθώς και να υπάρξει νέα επικοινωνία με την ΚΕΔΕ.

Θα απαντήσουν με απεργία 

Από πλευράς του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Αρταίων, ο πρόεδρος Νίκος Νικολάου ανέφερε ότι ο Δήμος εφαρμόζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και καμία διαδικασία δεν έχει κινηθεί ως προς την αξιολόγηση με τα συγκεκριμένα κριτήρια και τους όρους που θέτει η κυβέρνηση.

Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε πως «ο δήμαρχος Αρταίων Ι. Παπαλέξης έδωσε εντέλλεστε και στο προσωπικό του αρμόδιου γραφείου προσωπικού ώστε να μην υπάρξουν και πιθανόν αποδοθούν ευθύνες στους εργαζόμενους, γιατί δεν ξεκινούν την διαδικασία κατανομής ποσοστών αξιολόγησης όπως θέλει το υπουργείο.

Υπάρχει απόλυτα υπεύθυνη στάση απέναντι στην υπόθεση αυτή από μέρους της Δημοτικής Αρχής, ενώ και ο Σύλλογος συνολικά και χωρίς καμία εξαίρεση έχει συνταχθεί στην απεργία- αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης με βάση την απόφαση της ΑΔΕΔΥ. Ακόμη κι αν δοθεί κάποια άλλη εντολή και υποχρεωθούν οι συνάδελφοι να προχωρήσουν την διαδικασία έχουμε και ως Σωματείο αποφασίσει ότι θα κάνουμε απεργία. Δεν θα κάμψουμε την αντίστασή μας», εξήγησε ο ίδιος.

Από το μικροσκόπιο του Κυριάκου 63 συμβάσεις 

Στο μεταξύ για το Δήμο Αρταίων υπάρχουν περιπτώσεις που το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περνά από το… μικροσκόπιο αναφορικά με την πρόσληψη εργαζομένων στο παρελθόν.

Για την ακρίβεια με βάση τις πληροφορίες και του Συλλόγου ο έλεγχος αφορά σε όσες περιπτώσεις υπήρξε μετατροπή σύμβασης σε αορίστου χρόνου, ακόμη κι αν έχουν γίνει με απόφαση Δημοτικών Συμβουλίων. Συνολικά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτω από το μικροσκόπιο του υπουργείου έχουν μπει συνολικά 63 περιπτώσεις για το Δήμο Αρταίων.

Αυτό έχει προσθέσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και αναστάτωση μεταξύ των εργαζομένων, που συνάμα με την αξιολόγηση και το ενδεχόμενο επιμονής της κυβέρνησης για απολύσεις βλέπουν με μεγάλη αβεβαιότητα και ανασφάλεια το αύριο.

 Δήμος Νικολάου Σκουφά 

Ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Ευστάθιος Γιαννούλης, δήλωσε αναφορικά με τη θέση του απέναντι στην αξιολόγηση: «Εμείς ως δημοτική αρχή δεν είμαστε αντίθετη με την αξιολόγηση αλλά όχι με τα κριτήρια που δίνει εν προκειμένω το υπουργείο, κι εννοώ τα ποσοστά αναφορικά με κακή βαθμολογία, μέτρια ή και άριστη, ενώ επιπροσθέτως πιστεύουμε ότι εμείς, ως Δήμος Νικ. Σκουφά, έχουμε πολλές ελλείψεις προσωπικού και δεν υπάρχει η πολυτέλεια απολύσεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι μη αποδοτικοί δεν θα πρέπει να αξιολογούνται.

Έχουμε προβλήματα κυρίως στο προσωπικό που αφορά την υπηρεσία καθαριότητας με ελλείψεις από οδηγούς, χειριστές και εργάτες γενικών καθηκόντων και δεν μπορεί ως δήμος να περιμένουμε πότε θα βγουν προγράμματα, πεντάμηνα ή δίμηνα, για να μπορέσουμε να παρέχουμε τις αναγκαίες υπηρεσίες στους δημότες μας.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στο Δήμο ανέρχονται περί τους 60 συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στους πέντε παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έχουμε λοιπόν πάρει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου όπως αντίστοιχα και η ΠΕΔ να μην προχωρήσει η διαδικασία».Ο κ. Γιαννούλης αναφερόμενος στις ανάγκες προσωπικού για τη λειτουργία του Δήμου μίλησε και τη νέα δομή που προστίθεται με εγκαίνια που θα γίνουν σύντομα στη δημοτική ενότητα Πέτα.

Πρόκειται για ένα ακόμη νέο βρεφονηπιακό σταθμό που κατασκευάστηκε εκεί. Εν τω μεταξύ ανέφερε πως και για το Δήμο Νικ. Σκουφά, υπήρξε επανένταξη στο πρόγραμμα εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής του ΕΣΠΑ για τη νέα χρονιά που αφορά συνολικά σε 100 παιδιά, τα οποία απαλλάσσονται από τροφεία, ανάμεσα στα οποία και 12 βρέφη.

Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων 

Ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, δήλωσε σχετικά: «Εγώ ως δήμαρχος είμαι υπέρ της αξιολόγησης των υπαλλήλων διαφωνώ όμως ως προς τα ποσοστά που προβλέπει ο νόμος που καθορίζει ποσοστά για άριστους, μέτριους και κακούς. Έπρεπε να υπάρχει ευχέρεια να βαθμολογήσει ο κάθε δήμαρχος τους υπαλλήλους, χωρίς τους περιορισμούς των ποσοστών.

Έχουμε πάρει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην προχωρήσει επί του παρόντος η απόφαση της αξιολόγησης και να προσαρμοστούμε στις αποφάσεις που θα λάβει η ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Ηπείρου. Οπότε μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει στο Δήμο μας οι διαδικασίες αξιολόγησης».

Ο κ. Χασιάκος ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι συνολικά στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ανέρχονται στους 35.

Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη 

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ως προς την αξιολόγηση προσωπικού όταν οι διαθέσιμοι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι ανά τομέα με βάση τις ανάγκες, είναι αυτή που συναντά κανείς στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Το προσωπικό του Δήμου είναι όλο κι όλο 17 άτομα ήτοι: 3 διοικητικούς σ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες-δηλαδή έναν σε κάθε μια- 3 οικονομολόγοι, 2 μηχανικοί, 4 οδηγοί για όλα τα μηχανήματα του Δήμου και τα απορριμματοφόρα, μόλις 4 εργάτες συνολικά καθαριότητας και ένας χειριστής.

Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη έχει συνολική έκταση 433 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, οπότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν σε εφαρμογή του συγκεκριμένου τρόπου αξιολόγησης, το 15% του υπάρχοντος προσωπικού πρέπει να βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση;

Το ποσοστό αυτό στο σύνολο αντιστοιχεί στο 2,5, δηλαδή 2 ή τρία άτομα να μείνουν… μετεξεταστέα. Επίσης αν το 15% των κακής απόδοσης που ζητά το υπουργείο πρέπει να κατανεμηθεί ανά τομέα τότε από τους 4 εργάτες καθαριότητας πρέπει ο ένας να χαρακτηριστεί μη αποδοτικός;

Και εν προκειμένω τίθεται ένα ακόμη βασικό ερώτημα, όταν ένας Δήμος σε όλη την έκταση πρέπει να παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας με μόνο 4 εργάτες, τότε μπορεί ο δήμαρχος να πει ότι δεν είναι αποδοτικοί γιατί δεν τα καταφέρνουν στα 433 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα;

Ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Δημήτρης Γαλλίκας επισήμανε σχετικά με την διαδικασία της αξιολόγησης τα εξής: «Προφανώς δεν συμφωνώ με τον τρόπο που γίνεται διότι κάθε δήμαρχος θέλει να εξασφαλίσει όποιο προσωπικό έχει με αποτέλεσμα να βρίσκει κάθε φορά τρόπους να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο για να κάνει τη δουλειά του.

Το θέμα όμως δημιουργείται με τους ορεινούς και μικρούς δήμους που δεν έχουν προσωπικό και εδώ η πρότασή μου είναι να καθιερωθεί ένα μίνιμουμ προσωπικού ώστε ο Δήμος να μπορεί να είναι λειτουργικός και να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες του.

Δεν νοείται παραδείγματος χάρη ένας ορεινός δήμος που το 80% των δημοτικών δρόμων είναι χωματόδρομοι να μην έχει ένα χειριστή μηχανήματος καθαρισμού αυτών των δρόμων. Έχουμε κι εμείς πάρει απόφαση και δεν έχει προχωρήσει τίποτε σε σχέση με την αξιολόγηση προσωπικού και ούτε μέχρι τέλος της θητείας μας πρόκειται να προχωρήσουμε προκειμένου να μην δεσμεύσουμε και την επόμενη Δημοτική Αρχή με αποφάσεις που πιθανόν να μη συμφωνεί.

Συντασσόμαστε με την απόφαση της ΠΕΔ Ηπείρου όσο και της Κεντρικής Ένωσης».«Αλίμονο αν δεν τους ήξερα», είπε με νόημα ο κ. Γαλλίκας όταν τον ρωτήσαμε αν γνωρίζει όλο το προσωπικό του Δήμου με τα μικρά τους ονόματα, θέλοντας βέβαια να καταδείξει κι εκείνος τον ελάχιστο αριθμό προσωπικού.

HΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης