Σήμερα το τελευταίο αντίο στον "Θεοδωράκη της Κύπρου"


Λίγα λόγια από την παραμονή του στην ΑΡΤΑ και τα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Στην Άρτα το Σάββατο 27 Μαρτίου 1999, ο Γιώργος Κοτσώνης απευθυνόμενος με παρέμβασή του σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του "Σκουφά", τόνισε μεταξύ άλλων: "..Ότι γίνεται σήμερα εδώ για την προβολή των εθνικών θεμάτων, δεν μπόρεσαν ακόμα να το κάνουν σε συνεργασία το ΡΙΚ και η ΕΡΤ..." (βίντεο)



Ήταν η παρέμβαση αυτή στα πλαίσια της εκδήλωσης που τότε οργάνωσε "Η Πρωϊνή" της Αρτας, με θέμα "Διάλογος για τα Εθνικά Θέματα". Κύριος ομιλητής σ' αυτή την εκδήλωση ήταν ο τότε ΥΠΕΘΑ και σήμερα Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Θυμίζουμε ότι ήταν η εποχή, όπου ο Γιαννάκης Ομήρου, είχε παραιτηθεί από Υπουργός Εθνικής Αμύνης, για την γνωστή υπόθεση των Ρωσικών πυραύλων S-300. Αυτονόητο είναι ότι εκείνη η "άγνωστη ιστορία των S-300", ήταν ο μαγνήτης ώστε να γεμίσει ασφυκτικά η αίθουσα του "Σκουφά".

Ανάμεσα στους πολλούς επισήμους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν και ο τότε Δήμαρχος Αγνάντων Χρήστος Χασιάκος, ο οποίος προσκάλεσε τους ομιλητές να επισκεφθούν τα Τζουμέρκα. Πράγμα που μετά χαράς αποδέχθηκαν αυτή τη πρόσκληση και την επόμενη ημέρα αναχώρησαν για τα Τζουμέρκα, επισκεπτόμενοι το Βουργαρέλι, Καταρράκτη και Άγναντα και επέστρεψαν μέσω Ξηροβουνίου.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής θαύμασαν κυριολεκτικά το φυσικό περιβάλλον των Τζουμέρκων και έμειναν έκπληκτοι από τα πλούσια νερά (λόγω εποχής) που έτρεχαν ελεύθερα, ιδιαίτερα στην περιοχή του χωριού Καταρράκτης.

Τότε ο Γιώργος Κοτσώνης απευθυνόμενος στον Γιαννάκη Ομήρου του είπε χαριτολογώντας... "Δεν κανονίζουμε με τις τοπικές αρχές ώστε να μας δώσουν μια μικρή ποσότητα για μεταφορά στη Κύπρο..."  Είναι γνωστό ότι η Κύπρος έχει πρόβλημα νερού, σ' ότι αφορά το πόσιμο, αλλά και το αρδευτικό για τις καλλιέργειες.

Στη συνέχεια η αποστολή φιλοξενήθηκε στη ταβέρνα "Πανόραμα" Αγνάντων από τον Δήμαρχο Χρήστο Χασιάκο, όπου σίγουρα οι ξένοι έμειναν κατενθουσιασμένοι.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι εκεί ζήτησαν να μάθουν περισσότερα και να επισκεφθούν την γέφυρα Πλάκας. Γνώριζαν ως παράδειγμα για τη συνάντηση των αντιπροσώπων των αντιστασιακών Οργανώσεων (ΕΔΕΣ, ΕΛΑΣ - ΕΚΚΑ) η οποία πραγματοποιήθηκε σ΄αυτόν το χώρο.

Αυτή ήταν με λίγα λόγια η παραμονή του Γιώργου Κοτσώνη και φυσικά του Γιαννάκη Ομήρου στην Άρτα και τα Τζουμέρκα.

Κλείνοντας σημειώνουμε ότι η κηδεία του Γιώργου Κοτσώνη θα τελεστεί σήμερα στις 5:00μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη.

Ευχόμαστε το χώμα της Κυπριακής γης που θα τον σκεπάσει να είναι ελαφρύ. Επίσης εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στους δικούς του ανθρώπους.

Καλό ταξίδι φίλε... 

ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα  ΕΔΩ 





Ο Κύπριος συνθέτης μαθητής του Μανόλη Καλομοίρη Γιώργος Κοτσώνης ασχολείται με το Νεοκυματικό -εντεχνο τραγούδι στα πρώτα 6 χρόνια του 70 όταν μπαίνει στην Λύρα του Πατσιφά.

Στην δισκογραφία των 33 στροφών τον συναντάμε το 1970 στο δίσκο Βιολάρης Δουράκη 1970.Εδώ ενα σκόρπιο τραγούδι με την Μαρία Δουράκη σε στίχους του Ανθου Λυκαύγη σε έντονο ΝεοΚυματικό ύφος...Από το 1964 ως σήμερα εργάζονταν στο ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης