Φθηνός θάνατος σε στέκια ναρκομανών


Σαρώνουν στις πιάτσες των τοξικομανών τα φθηνά, αλλά ταυτόχρονα άκρως επικίνδυνα ναρκωτικά, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης οι χρήστες μπορούν να τα προμηθευτούν πιο εύκολα...

Πρόκειται για 350 νέες συνθετικές ουσίες, οι οποίες -αν και ήδη έχουν προκαλέσει θανάτους- εξαπλώνονται ραγδαία στα στέκια των τοξικομανών!



Σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα Ναρκωτικά 2014: Τάσεις και Εξελίξεις» του οργανισμού της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά, οι ουσίες αυτές, που κυκλοφορούν με τη μορφή χαπιών, εισπνέονται ή καπνίζονται, τα τελευταία χρόνια άρχισαν να χρησιμοποιούνται και σε ενέσιμη μορφή.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ενέσιμη χρήση πολλών ναρκωτικών ουσιών θα αυξάνεται τα προσεχή χρόνια, ενώ ήδη μετά το 2012 στην Ελλάδα φαίνεται να αυξάνεται ελαφρώς και η ενέσιμη χρήση ηρωίνης, η οποία εμφάνιζε μικρή αλλά σταθερή μείωση τα προηγούμενα χρόνια.

Η επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά στην Ελλάδα, Μ. Τερζίδου, εξηγεί ότι στην εποχή της κρίσης «έχει μειωθεί το χαρτζιλίκι του χρήστη, καθώς οι γονείς και οι φίλοι δεν έχουν πια χρήματα για να τον βοηθήσουν να αγοράσει τη δόση». Αυτό, επισημαίνει, «οδηγεί σε αύξηση της ενέσιμης χρήσης και άλλων ουσιών, πέραν της ηρωίνης, διότι με ελάχιστα χρήματα αγοράζουν μικρή ποσότητα της ουσίας, η οποία είναι πολύ πιο δραστική όταν γίνεται με ένεση».

Η ανάγκη που δημιούργησε η οικονομική κρίση για πιο «φθηνά» ναρκωτικά στην Ελλάδα «έφερε» το shisha. Μια μεθαμφεταμίνη που είναι δέκα φορές φθηνότερη από την ηρωίνη και στην οποία δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση οι χρήστες.

Η κ. Τερζίδου επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και η χρήση άλλων νέων, συνθετικών ναρκωτικών ουσιών: «Πρόκειται για φθηνά ναρκωτικά που παρασκευάζονται ακόμη και σε κουζίνες σπιτιών, από νόμιμες ύλες που διατίθενται στο εμπόριο και φτιάχνονται από τον χρήστη με οδηγίες που βρίσκει στο διαδίκτυο».
madata.gr - Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ