Χιλιάδες προσευχήθηκαν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


Η προσευχή οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Νεολαίας Ανατολής, που πρόσκειται στο ρεύμα του πολιτικού Ισλάμ, με αφορμή την 561η επέτειο από την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους. (ΔΕΙΤΕ το ΒΙΝΤΕΟ)


 Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έξω από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να λάβουν μέρος σε ισλαμική προσευχή με αίτημα την εν νέου μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

Έως τώρα δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για τον αριθμό των πιστών που συμμετείχαν στη συμβολική προσευχή. Ωστόσο, τηλεοπτικά πλάνα από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν πως το πλήθος αριθμούσε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους. Η προσευχή οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Νεολαίας Ανατολής, που πρόσκειται στο ρεύμα του πολιτικού Ισλάμ, με αφορμή την 561η επέτειο από την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους.

 Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και ο επιφανής σαουδάραβας κληρικός Αμπτουλάχ Μασφάρ. Το στάτους της Αγίας Σοφίας έχει επανέλθει στο δημόσιο διάλογο στην Τουρκία κατά τους τελευταίες μήνες. Ακόμα και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ταχθεί υπέρ της μετατροπής της σε τέμενος. Από το 537 έως την άλωση, το 1453, η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως ορθόδοξη εκκλησία. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς.

Όμως, το 1935, στο πλαίσιο της εκστρατείας του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ» για τη δημιουργία κοσμικού κράτους, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο, όπως και παραμένει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης