Ποιες εταιρείες ενδιαφέρονται για τα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου


Αναμένονται έσοδα ύψους έως και 150 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 25-30 ετών 

-Το χρονοδιάγραμμα για την ανάθεση των ερευνών και το who is who των επιχειρήσεων που θα τις διεκδικήσουν 

- Ανάμεσα στις άλλες περιοχές είναι και η περιοχή Άρτας - Πρέβεζας, που οριοθετείται γεωγραφικά μεταξύ του block της Αιτωλοακαρνανίας και του block των Ιωαννίνων, το οποίο είναι προς παραχώρηση μέσω της διαδικασίας του «open door».


Έσοδα ύψους έως και 150 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 25-30 ετών αναμένεται να προκύψουν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον κλάδο της Ενέργειας να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του δεκαετούς αναπτυξιακού σχεδίου για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, έχει συσταθεί η η «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ)» η οποία  διαχειρίζεται με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία τα αποκλειστικά δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων.

Εξάλλου, την Τρίτη έγινε γνωστή η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την «ENELGROUP» για έρευνες Υδρογονανθράκων σε Ήπειρο & Δυτική Ελλάδα και αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία, τότε το έργο θα δοθεί στην ιταλική εταιρεία.

Είχε προηγηθεί, στις 7 Μαρτίου 2014, επίσκεψη υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Διοίκησης του Ιταλικού Ομίλου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατά την οποία υπήρξε συζήτηση και αξιολόγηση για πιθανές αμοιβαία επωφελείς δυνατότητες ευκαιριών, αναφορικά με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο.

- Την περιοχή (block) της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, η οποία είχε περιληφθεί στον 1ο γύρο παραχωρήσεων το 1996 και επεστράφη στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από την πραγματοποίηση δύο ρηχών γεωτρήσεων.

- Την περιοχή (block) της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία επίσης είχε συμπεριληφθεί στον 1ο γύρο του 1996 και επεστράφη μετά την εκτέλεση δύο ρηχών γεωτρήσεων.

- Την περιοχή Πρέβεζας-Άρτας, που οριοθετείται γεωγραφικά μεταξύ του block της Αιτωλοακαρνανίας και του block των Ιωαννίνων, το οποίο είναι προς παραχώρηση μέσω της διαδικασίας του «open door».

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός (γύρος παραχωρήσεων) για την παραχώρηση 10- 15 θαλάσσιων «οικοπέδων» σε πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου να ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις.

Σε εξέλιξη είναι επίσης η διαδικασία για την παραχώρηση των περιοχών Ιωαννίνων, Πατραϊκού κόλπου και Κατάκολου για έρευνες. Οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια βαρέλια, στα Ιωάννινα, 50- 80 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο, 3 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου μόνο από τις δύο πρώτες περιοχές, σε βάθος 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

protothema.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης