Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα


Τα σενάρια για τα όρια αντοχής των ελληνικών τραπεζών 

Να αποδείξουν ότι μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες ύφεσης ως και το τέλος του 2015, διατηρώντας τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, καλούνται οι ελληνικές τράπεζες στα ευρωπαϊκά stress tests.

Οι τέσσερις εγχώριοι συστημικοί όμιλοι που θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές ασκήσεις αντοχής που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εν όψει της ανάληψης από τον ερχόμενο Νοέμβριο του νέου εποπτικού της ρόλου θα πρέπει να διατηρήσουν τον δείκτη Core Tier 1 πάνω από το 5,50% με βάση το δυσμενές σενάριο που υιοθετήθηκε.

Παρά τη συνολική άντληση κεφαλαίων 8,31 δισ. ευρώ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ

προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι σε ετοιμότητα για την κάλυψη επιπρόσθετων αναγκών που μπορεί να προκύψουν στη νέα διαδικασία ελέγχου τους.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αν υπάρξουν νέες ανάγκες, θα διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τοποθετώντας το σχετικό πλαφόν στα ελλείμματα που διέγνωσε - βάσει του δυσμενούς σεναρίου που χρησιμοποίησε - η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κεφάλαια αυτά, με εξαίρεση τη Eurobank, έχουν ήδη αντληθεί μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου ή θα αντληθούν πλήρως με τις λοιπές ενέργειες εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, οι ίδιες πηγές δεν αναμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σημειώνεται πάντως ότι σε σχέση με τους ελέγχους που διενήργησε η Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, τόσο το βάθος της έρευνας της ΕΚΤ όσο και ο αριθμός των φακέλων που θα περάσουν από «ακτινογραφία» θα είναι μεγαλύτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις αναφορικά με τις ανάγκες διενέργειας επιπρόσθετων προβλέψεων.

Ανάπτυξη, ανεργία και ΑΕΠ

Με βάση το δυσμενές σενάριο που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ, μια νέα ενδεχόμενη κρίση θα ξεκινήσει από την αγορά των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Με βάση αυτή την υπόθεση, σε πρώτη φάση πλήττεται η αμερικανική οικονομία, καθώς η άρνηση των επενδυτών για τοποθετήσεις σε κρατικό χρέος θα προκαλέσει άνοδο των επιτοκίων.

Στη συνέχεια προκαλείται έξοδος κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, η οποία οδηγεί σε μείωση της εγχώριας ζήτησης, με αποτέλεσμα την άμεση μείωση των εξαγωγών της ευρωζώνης. Ως αποτέλεσμα, η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει την ύφεση, η οποία αποτυπώνεται στις τιμές των ακινήτων και των μετοχών.

Οι αθροιστικές απώλειες στο ΑΕΠ της ευρωζώνης τοποθετούνται στο 2,1% την τριετία 2014 - 2016. Την ίδια περίοδο η ανεργία σκαρφαλώνει στο 13% και οι τιμές υποχωρούν 20% κατά μέσο όρο, πυροδοτώντας σημαντική άνοδο των επισφαλειών.  

Για την Ελλάδα το βασικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη την τριετία 2014 - 2016 κατά 0,6%, 2,9% και 3,7% του ΑΕΠ αντιστοίχως, ενώ το δυσμενές ύφεση 1,6% φέτος, 0,6% το 2015 και ανάκαμψη 1,6% για το 2016. Αντιστοίχως το καλό σενάριο για την ανεργία είναι 26%, 24% και 19,5% στην τρέχουσα τριετία και το «κακό» 26,5%, 25,3% και 21,6% αντίστοιχα.

 Μάρκου Αγης
 tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης