H ΠΕΔ Ηπείρου διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα την πέτρα


H ΠΕΔ Ηπείρου διοργανώνει ένα επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Παραδοσιακή τεχνική και τεχνίτες λάξευσης και κατεργασίας της πέτρας».

 Με στόχο την διάσωση και προβολή της τεχνικής των μαστόρων της πέτρας, την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και των διασυνοριακών ανταλλαγών, καθώς και την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. 


Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης έχει ως εξής:

«Η ΠΕΔ Ηπείρου συμμετέχει, ως Επικεφαλής Εταίρος, με τους Ιταλικούς Carpignano Salentino και Zollino στην υλοποίηση της Πράξης «STONE AND TRADITION» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013.

Οι Πέτρινοι οικισμοί Ηπείρου και Απουλίας, αποτελούν χαρακτηριστικό πρότυπο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μεταξύ των όμορων λαών Ελλάδας – Ιταλίας. Οι πρόγονοί τους, γνωστοί και ως μάστορες της πέτρας, άριστοι χτίστες γεφυριών, μοναστηριών, αρχοντικών, ξεχώρισαν για την ιδιαιτερότητα της τέχνης τους.

Η Πράξη στοχεύει στη διάσωση και προβολή της τεχνικής των μαστόρων της πέτρας, στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και των διασυνοριακών ανταλλαγών, καθώς και στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Προσδοκά επίσης στην ανταλλαγή τεχνικών μεθόδων για τη βελτίωση και διάδοση μιας παραδοσιακής τέχνης που στο πέρασμα του χρόνου χάνεται (κατεργασία και λάξευση της πέτρας).

Ο κύριος στόχος της Πράξης είναι η προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις Περιοχές Παρέμβασης (Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων – Άρτας (Ελλάδα) και Επαρχία Λέτσε (Ιταλία)). Αυτές οι δυο περιοχές είναι προικισμένες με ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που δένει αρμονικά με της ανθρώπινες κατασκευές.

Η επιτυχής υλοποίηση της Πράξης θα βοηθήσει στο να αναπτυχθεί το πολιτιστικό και πολιτισμικό απόθεμα των περιοχών και στο να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους με την περαιτέρω ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι της Πράξης προσδιορίζονται ως εξής:

1.Aνταλλαγή μεθόδων και τεχνικών της τέχνης της πέτρας.
2.Υποστήριξη και ενίσχυση των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
3.Ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και των ανταλλαγών, καθώς και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στις Περιοχές Παρέμβασης.
4.Προώθηση των φυσικών υλικών (πέτρα) που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και της χρήσης της πέτρας στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική σαν έργο τέχνης.
5.Διάδοση των παραδοσιακών τεχνών σαν συνεκτικό στοιχείο με την φύση.
6.Προώθηση και αξιοποίηση των παραδοσιακών οικισμών, στο πεδίο του θεματικού τουρισμού.
7.Προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία στους τομείς των τεχνών και του πολιτισμού.
8.Βελτίωση της ελκυστικότητας των Περιοχών Παρέμβασης και ανάπτυξη μηχανισμών υποστήριξης του τουριστικού προϊόντος.
9.Ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας (σε σχέση με την δεξιοτεχνία της τεχνικής της πέτρας) σε τοπικό, περιφερειακό και πολυεθνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της Πράξης, η ΠΕΔ Ηπείρου διοργανώνει ένα επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Παραδοσιακή τεχνική και τεχνίτες λάξευσης και κατεργασίας της πέτρας».

Εισηγητές του συνεδρίου είναι:
-ο κ. Χρίστος Παπαβρανούσης Αρχιτέκτονας/Πρόεδρος ΤΕΕ Ηπείρου
-ο κ. Θανάσης Ζυγούρης, Αρχιτέκτονας
-ο κ. Γιώργος Σμύρης, Αρχιτέκτονας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολής  Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-και η κα. Ελένη Παγκρατίου, Αρχιτέκτονας - Γεωγράφος

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής και των μεθόδων (σύγχρονων και παραδοσιακών της επεξεργασίας της πέτρας) και από τις δύο πλευρές των συνόρων, όπου η πέτρα κυριαρχεί ως δομικό και αρχιτεκτονικό στοιχείο.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας επιλεγμένων πέτρινων τεχνουργημάτων.

Σας καλούμε όλους να παρακολουθήσετε τις εργασίες αυτού του πολύ σημαντικού επιστημονικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 στις 17:30, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αραβαντινού 6-8.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης