Έγιναντα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θ.Καραμούτσιου στην Καμπή


Με μια σεμνή τελετή παρουσία του Δημάρχου Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη, των Βουλευτών του Νομού κ. Στύλου Γεώργιου και Γκόγκα Χρήστου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατέρη Γιάννη, Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, Αντιδημάρχων, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικών και Περιφεριακών Συμβούλων και πλήθος κόσμου, έγιναν την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 στην πλατεία της Καμπής, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή Θωμά Καραμούτσιου.


Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης, πριν την κατάθεση στεφάνων, στην σύντομη ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε την μνήμη του Θωμά Καραμούτσιου, ενός  άοπλου αγωνιστή με πλούσια πατριωτική δράση στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στο χωριό της Καμπής, κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Όπλο του ήταν η γνώση της Γερμανικής γλώσσας, που σε συνδυασμό με την ευστροφία του, την αγάπη για την πατρίδα και τους συμπατριώτες του, κατόρθωσε με τον δικό του τρόπο, να πείθει τους Γερμανούς κατακτητές, για την αθωότητά των συγχωριανών του.

Η δράση του ήταν σωτήρια και οι παρεμβάσεις του για την υπεράσπιση των συμπατριωτών του, που κατηγορούνταν για αντίσταση, οπλοκατοχή η σαμποτάζ, είχαν ως αποτέλεσμα την αποτροπή του χειρότερου.

Για τη δράση του αυτή, αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε μεταπολεμικά:

Την δεκαετία του πενήντα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμπής με την αριθμ. 92/1950 πράξη του πιστοποίησε την αντιστασιακή πατριωτική δράση του Θωμά Καραμούτσιου, κατά την κατοχική περίοδο. Παράλληλα, η μεραρχία Ιωαννίνων με πρωτοβουλία του στρατηγού Τσακαλώτου, εξέδωσε εύφημο μνεία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιππιάδας, το 1986  με απόφασή του, έδωσε το όνομά του σε μία από της Κεντρικές Οδούς της πόλης. Το ίδιο έπραξε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηροβουνίου, όπου με απόφαση του, έδωσε το όνομα του Θωμά Καραμουτσιου στην Κεντρική Πλατεία της Καμπής.

Σήμερα, ο Δήμος Αρταίων ικανοποιώντας την επιθυμία τόσο των κατοίκων της Καμπής, όσο και της οικογένειας του, φιλοτέχνησε και τοποθέτησε στην κεντρική πλατεία Καμπής, την προτομή του γενναίου αυτού ανθρώπου, του πατριώτη Θωμά Καραμούτσιου, που έδωσε το δικό του αγώνα με το δικό του τρόπο, με κίνδυνο της ζωής του και της οικογένειάς του, με ανιδιοτέλεια, σώζοντας πολλούς συνανθρώπους του στα χρόνια της κατοχής από βέβαιο θάνατο.

Ο τόπος μας χρωστούσε την τιμή αυτή στο Θωμά Καραμούτσιο και στην οικογένεια του, για τη μεγάλη προσφορά στην πατρίδα και τους συμπατριώτες του.»

Ο Κωνσταντίνος Λάκκας για την ζωή και το έργο του Θωμά Καραμούτσιου 



 Ο Κωνσταντίνος Λάκκας Τ.Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Καμπής, αναφερόμενος στην ζωή και το έργο του Θωμά Καραμούτσιου, στην διάρκεια της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στην κεντρική πλατεία της Καμπής, ανέφερε τα εξής: «Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος 1939-1945.

Μια φοβερή σύγκρουση που έριξε τον κόσμο στην κόλαση του αλληλοσπαραγμού. Στη δίνη αυτή του πολέμου βρέθηκε και η μικρή μας χώρα, που ύστερα από την ψυχρολουσία που επιφύλαξε στους Ιταλούς του Μουσολίνι, υπέκυψε τελικά στους Γερμανούς του Χίτλερ, οι οποίοι έσπευσαν το ’41 να βοηθήσουν τους συμμάχους τους.

Ακολουθεί η Εθνική Αντίσταση στο εσωτερικό μέτωπο κατά των εισβολέων που ήταν και η σοβαρότερη στην Ευρώπη κατά γενική ομολογία των ιστοριογράφων.
Αντάρτικο, μάχες, δολιοφθορές κλπ ήταν μορφές αγώνα που κυριάρχησαν στα χρόνια εκείνα. Τα αντίποινα ήταν φοβερά. Εκτελέσεις συμπατριωτών μας, αδιακρίτως φύλλου και ηλικίας, ολοκαυτώματα, φυλακίσεις, βασανισμοί ήταν μερικά από τα μέτρα με τα οποία οι κατακτητές προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες και να κάμψουν την όποια αντίσταση εναντίον τους.

Από την καθολική αυτή εικόνα δεν μπορούσε να απουσιάσει και η μικρή μας πατρίδα η Καμπή με τη γύρω περιοχή της. Ο τόπος μας όμως είχε την τύχη να έχει την τύχη να έχει το φύλακα άγγελό του, το γενναίο πατριώτη Θωμά Καραμούτσιο, ο οποίος, στη σημερινή μας σύντομη αναδρομή της ζωής του και της δράσης του, που επιχειρούμε, είναι η κεντρική φιγούρα, ο ήρωας μας που, για την προσφορά του στα μαύρα εκείνα χρόνια της κατοχής, αποτιμούμε ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του.

Ο Θωμάς Καραμούτσιος γεννήθηκε στην Καμπή το 1880, όπου και μεγάλωσε με μοναδική ενασχόληση τη γεωργία. Με τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων το 1913 κατατάχτηκε στο 25ο Σύνταγμα πεζικού ως σκαπανέας. Από την επόμενη χρονιά του 1914 που ξεσπά ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος, βρίσκεται στις επάλξεις των αγώνων μαχόμενος κατά των εισβολέων Γερμανών και Βουλγάρων. Τον Ιούνιο του 1916 ονομάζεται Λοχίας και αναλαμβάνει εθελούσια υποχρέωση στο στράτευμα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ευρισκόμενος στο μέτωπο στην περιοχή του ποταμού Στρυμόνα της Μακεδονίας, το τέταρτο Σώμα Στρατού στο οποίο υπηρετούσε, πιεζόμενο από υπεράριθμα Βουλγαρικά στρατεύματα, εγκλωβίζεται στην περιοχή της Καβάλας και αναγκάζεται να παραδοθεί στα Γερμανικά στρατεύματα (συμμάχων τότε Βουλγάρων). Έτσι 6.000 στρατιώτες και 400 αξιωματικοί μεταφέρονται σιδηροδρομικώς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πόλη GORLITZ της Γερμανίας, κοντά στην Πολωνία.

Εκεί παρέμειναν μέχρι τη λήξη του Α΄ παγκόσμιου πολέμου το 1919, έχοντας το δικαίωμα εργασίας με περιορισμένη ελευθερία. Ο Θωμάς Καραμούτσιος εργάστηκε σε καπνεργοστάσιο και στο διάστημα αυτό γνώρισε και παντεύτηκε την πρώτη του γυναίκα, Γερμανίδα η οποία και πέθανε στη γέννα του πρώτου τους παιδιού, που ονομάστηκε Ιωάννης Καραμούτσιος.

Μετά από 6 χρόνια παραμονής του στη Γερμανία και αφού εμπιστεύεται το παιδί του στο συγγενικό περιβάλλον της γυναίκας του, επιστρέφει ελεύθερος στα πάτρια εδάφη το 1922με ένα μοναδικό όπλο, τη γνώση της Γερμανικής γλώσσας που και ο ίδιος δε μπορούσε να εκτιμήσει, πόσο σημαντικό ρόλο θα έπαιζε αργότερα.

Στην Ελλάδα πλέον, κάνει δεύτερο γάμο με την συντοπίτισσα Θεοδώρα Φασιά και αποκτά δύο γιούς, το Χρήστο και τον Αχιλλέα. Μετά το θάνατο όμως και της δεύτερης συζύγου, παντρεύτηκε τη χήρα Λαμπρινή Παπαθανασίου από τα Λέλοβα και απόκτησε άλλα τέσσερα παιδιά, το Σωτήρη, την Αντιγόνη, το Βασίλη και τη Ζωή.
Ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος βρίσκει το μπάρμπα-Θωμά, μεσήλικα πλέον να αγωνίζεται στα χωράφια για την επιβίωση της πολυμελούς οικογένειας του.

Οι Γερμανοί για δεύτερη φορά γίνονται κατακτητές μας και η μπότα τους πατάει και τη δική μας περιοχή. Έχοντας ως φρουραρχείο το σημερινό Διοικητήριο της Αστυνομίας στη Φιλιππιάδα, έμαθαν ότι ο μπάρμπα-Θωμάς γνώριζε καλά τη γερμανική γλώσσα, τον κάλεσαν και τον υποχρέωσαν να γίνει διερμηνέας για τη διευκόλυνσή τους.

Από εδώ αρχίζει η πατριωτική δράση του Θωμά Καραμούτσιου, σε ολόκληρη την περιοχή. Μια περιοχή από όπου πρωτοξεκίνησε η πατριωτική ένοπλη αντίσταση του ΕΑΜ και του ΕΔΕΣ κατά των κατακτητών και εξαπλώθηκε γρήγορα στην υπόλοιπη χώρα. Οι προσαγωγές υπόπτων, για δολιοφθορές, αντίσταση ή οπλοκατοχή, στο φρουραρχείο, ήταν φαινόμενο καθημερινό.

Ο μπαρμπά-Θωμάς ήταν αυτός που σαν από μηχανής Θεός και Φύλακας Άγγελος, αναλάμβανε με τον καλύτερο και σωτήριο δικό του τρόπο την υπεράσπιση τους, με τόλμη και θάρρος, με δικαολογίες, με φαντασία και παραπλανητικές ιστοριούλες, κατόρθωνε να πείθει τους Γερμανούς για την αθωότητα των κατηγορουμένων.

Γνώριζε ότι σε κάθε στιγμή, θα μπορούσε να βρεθεί εκείνος στη θέση των κατηγορουμένων και να πληρώσει το τίμημα όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και η οικογένειά του, που πολλές φορές για να γίνει πιστευτός, ορκιζόταν στο όνομά της.
Υπάρχουν πάρα πολλές καταθέσεις και αφηγήσεις ατόμων που μαρτυρούν μα τον πλέον εύλογο τρόπο, τις σωτήριες και μοναδικές, καίριες παρεμβάσεις του, που τους απάλλασσε τουλάχιστον από τα χειρότερα.

Ο Βασίλειος Γκόρος που ήταν μεταπολεμικά επί σειρά ετών πρόεδρος Κοινότητας Καμπής, ένας άνθρωπος που έζησε και γνώριζε τις λεπτομέρειες των γεγονότων, με την αριθμ. 92/1954 πράξη του, αναγνωρίζει και πιστοποιεί την πατριωτική δράση του Θωμά Καραμούτσιου την κατοχική περίοδο και τη χαρακτηρίζει αντιστασιακή.
Πέραν των άλλων, αναφέρεται σε δύο από τα σοβαρότερα επεισόδια που συνέβησαν στην Καμπή και που προκάλεσαν την οργή των Γερμανών με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα: ήταν η ώρα τρείς μετά τα μεσάνυχτα όταν η Γερμανική περίπολος που ήλεγχε ύποπτες κινήσεις ανταρτών, και βλέποντας φως χτύπησε στο σπίτι του Δημοσθένη Σταμάτη ζητώντας επιτακτικά να ανοίξει για έρευνα. Εκείνος τρομαγμένος άρχισε να ουρλιάζει «βοήθεια». Ο γείτονας αγροφύλακας Νικόλαος Ζάψας ακούγοντας φωνές πετάχτηκε έξω και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα για εκφοβισμό, νομίζοντας ότι ήταν κλέφτες.

Οι Γερμανοί αιφνιδιασμένοι, αμέσως έριξαν φωτοβολίδες και κάλεσαν ενισχύσεις από τη Φιλιππιάδα. Αμέσως Γερμανικές δυνάμεις περικύκλωσαν το χωριό και συνέλαβαν το Στέφανο Λιάσκα νομίζοντας ότι αυτός πυροβόλησε, τον ξυλοκόπησαν και ζήτησαν να τους οδηγήσει στον Πρόεδρο της Κοινότητας Μιχάλη Σταμάτη. Εκείνος μη μπορώντας να συνεννοηθεί ζήτησε την παρέμβαση του μπαρπά-Θωμά, η παρουσία του οποίου με τις εξηγήσεις ότι επρόκειτο για αντιδράσεις κατά κλεφτών και όχι εναντίον τους, αποσόβησε την πραγματοποίηση των Γερμανικών απειλών για νέο Κομμένο. Ο ίδιος ο Θωμάς Καραμούτσιος με προσωπική του εγγύηση ανέλαβε την ευθύνη για την αποφυγή παρόμοιο συμβάντος.

Αργότερα, ένα δεύτερο γεγονός έφερε σε δύσκολη θέση τον μπάρμα-Θωμά. Άγνωστοι έκοψαν το καλώδιο τηλεφωνικής επικοινωνίας των Γερμανών. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε ως σαμποτάζ και είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των κατακτητών και τη σύλληψη και προσαγωγή για ανάκριση στην πλατεία του χωριού είκοσι περίπου ατόμων (μεταξύ των οποίων και ο πατέρας μου) με την απειλή της εκτέλεσης αν δεν ομολογήσουν το δράστη.

Το δύσκολο έργο της σωτηρίας αναλαμβάνει και πάλι ο Θωμάς Καραμούτσιος. Με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής υπερασπίζεται την αθωότητα των κατηγορουμένων λέγοντας ότι στην πράξη αυτή προέβησαν ανεύθυνα στοιχεία από απερισκεψία και μη γνωρίζοντας ίσως τη σοβαρότητα της.
-Μπορεί να χρειάστηκαν το καλώδιο για να δέσουν κάτι, είπε. Ο Γερμανός αξιωματικός δεν πείστηκε με τις εξηγήσεις του και με βρισιές και σπρωξιές τον πέταξε καταγής.
-Ήταν τότε που, όπως ομολόγησε ο ίδιος στον Κων/νο Κώνστα από τη Φιλιππιάδα, τα χρειάστηκα είπε.
-Φυσικά και έλεγα ψέματα στου Γερμανούς, ότι οι συμπατριώτες μου δεν είχαν σχέση με τις κατηγορίες σε βάρους τους, έλεγε. Δε νομίζω ότι κατάφερνα πάντα να τους πείθω. Πολλές φορές έκαναν ότι με πίστευαν. Με σέβονταν όμως και τις περισσότερες φορές με εμπιστεύονταν.

Ένα άλλο περιστατικό, που δείχνει ότι ο Θωμάς Καραμούτσιος δεν ήταν πρωταγωνιστής μόνο στην Καμπή αλλά και στη γύρω περιοχή, συνέβη στη Νέα Κερασούντα. Οι Γερμανοί βρήκαν όπλο κρυμμένο στη θημωνιά του Περικλή Αναστασιάδη. Τον θεώρησαν μέλος αντάρτικης οργάνωσης, τον συνέλαβαν και μαζί του άλλα 15 άτομα και τους οδήγησαν στην κεντρική πλατεία, όπου τους ανέκριναν με την απειλή της εκτέλεσης αν δεν κατονομάσουν τα μέλη της αντάρτικης οργάνωσης του χωριού τους. με προτροπή του πάπα-Λάμπρου Λάκα, ο μπάρμπα –Θωμάς οδηγήθηκε και βρέθηκε εκεί για να μεσολαβήσει για τη σωτηρία τους. πράγματι, με τη δικαιολογία ότι τα όπλα τα έχουν μερικοί για να αντιμετωπίζουν τους κατσαπλιάδες κλέφτες που κατεβαίνουν από το βουνό και ρημάζουν το βιός τους, κατόρθωσε να γλιτώσει.

Τα γεγονότα εκείνη την περίοδο ήταν πολλά και ανατριχιαστικά. Από παντού κατέφθαναν οι πληροφορίες ωμότητες, τις εκτελέσεις, τα ολοκαυτώματα, του ακραίους βασανισμούς.

Στο γειτονικό μας χωριό Κομμένο εκτελέστηκαν 317 άτομα και το χωριό κάηκε ολοσχερώς. Στην Καλαμιά εκτελέστηκαν 6 άτομα. Στη Μουσιώτιστα 152. Στην Κρυοπηγή Πρέβεζας 27. Στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στην Καισαριανή, στην Παραμυθιά και σε πολλά μέρη της πατρίδας μας είχαμε ολοκαυτώματα.
Στην περιοχή μας δε χύθηκε ούτε σταγόνα αίματος και αυτό οφείλεται κατά γενική ομολογία, στη σωτήρια παρουσία και δράση του γενναίου πατριώτη και άοπλου αγωνιστή Θωμά Καραμούτσιου.

Η πατριωτική του στάση δεν πέρασε απαρατήρητη, δεν έπεσε σε λησμονιά. Αναγνωρίστηκε από όλους στην περιοχή μας και τιμήθηκε κατά καιρούς με διάφορους τρόπους.
Μεταπολεμικά, η Μεραρχία Ιωαννίνων με πρωτοβουλία του στρατηγού Τσακαλώτου εξέδωσε εύφημο μνεία.

Το 1986 επί Δημαρίας Βης. Χήτα, το Δημοτικό Συμβόυλιο Φιλιππιάδας, με εισήγηση του σημερινού Δημάρχου και Δημοτικού Συμβούλου τότε Δημ. Γιολδάση, τον τιμά δίνοντας σε μία οδό της πόλης το όνομά του.

Πριν μερικά χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηροβουνίου επί δημαρχίας Κων/νου Κοσμά, ονομάζει την κεντρική πλατεία Καμπής ως Πλατεία Θωμά Καραμούτσιου.
Και έρχεται σήμερα ο Δήμαρχος Αρταίων να ολοκληρώσει αυτό το κεφάλαιο της αναγνώρισης, τιμώντας τον με την τοποθέτηση της προτομής του στην ομώνυμη πλατεία του χωριού μας.

Η προτομή αυτή που δεσπόζει στο χώρο αυτό, θα θυμίζει στις νεότερες γενιές τον γενναίο αυτό άνθρωπο, τον πατριώτη αγωνιστή Θωμά Καραμούτσιο, που έδωσε το δικό του αγώνα με το δικό του τρόπο, με κατάθεση ψυχής, με ανιδιοτέλεια και πρέπει αυτό να τονιστεί ιδιαίτερα, γιατί παρά τη φτώχεια του, δε δέχτηκε ποτέ κάποιο υλικό αντάλλαγμα, αφού η τιμιότητά του δεν το επέτρεπε.
Το όνειρό μας, το αίτημά μας έγινε πραγματικότητα. Θα βλέπουμε τη μορφή του και θα θυμόμαστε τη μεγάλη του προφορά στη μικρή μας πατρίδα.
Η τιμή και η δόξα του ανήκουν.»






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ