Το παράξενο ψάρι με τα… ανθρώπινα δόντια!


Ενα παράξενο για τα νερά του Αργολικού κόλπου ψάρι, που έχει στόμα και δόντια πανομοιότυπα με τα... ανθρώπινα, έβγαλε ο ερασιτέχνης ψαράς Κωνσταντίνος Πετρουλάς από το Ναύπλιο στην παραλία της Καραθώνας!


Η ελληνική ονομασία του ψαριού είναι «βαλλιστής» ή, όπως λένε οι ψαράδες, «γουρουνόψαρο» και η επιστημονική Balistes capriscus. Το βάρος του φτάνει έως ενάμισι κιλό και το μήκος του έως τα 50 εκατοστά. Ζει κυρίως σε τροπικές θάλασσες, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής εντοπίστηκε και στο νότιο Αιγαίο, από την Κρήτη μέχρι τις Κυκλάδες. Στη λεκάνη της Μεσογείου πέρασε από το κανάλι του Σουέζ ή και από το Γιβραλτάρ, και συναντάται μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο βαλλιστής δεν ενδείκνυται για κατανάλωση, γιατί έχει πάρα πολύ τραχύ δέρμα, σαν τα καρχαριοειδή. Ζει σε βάθη μεγαλύτερα από τέσσερα μέτρα, τρέφεται με μαλάκια, σκουλήκια και εχινόδερμα και, αν ενοχληθεί, εκδηλώνει επιθετικές διαθέσεις και προστατεύει τη φωλιά του.

Η αναπαραγωγή του γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και τα αβγά τοποθετούνται σε μικρούς λάκκους στην άμμο, ενώ τη φύλαξή τους αναλαμβάνει το θηλυκό. Σε άλλα είδη της ίδιας οικογένειας τη φύλαξη των αβγών αναλαμβάνει το αρσενικό.

madata.gr - Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης