Tι πρέπει να κάνετε για να μην χάσετε το σπίτι σας


Ο «σώζον … οίκον σωθήτο», καθώς μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, θα παραλαμβάνουν οι τράπεζες τις υπεύθυνες δηλώσεις των οφειλετών για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό. Αυτό επισημαίνει με έγγραφο του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς .


Η προστασία υπάρχει εφόσον το ακίνητο έχει αντικειμενική αξία κάτω από 200.000 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία έχει αξία κάτω από 270.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από 35.000 ευρώ και εφόσον πραγματοποιούνται ορισμένες ελάχιστες καταβολές σε όλους τους δανειστές.

Στην προστατευτική ρύθμιση υπάγονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, αγρότες.

Επίσης η αναστολή πλειστηριασμών αφορά:

-οφειλές προς τράπεζες (στεγαστικά/επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια, επιχειρηματικά, πιστωτικές κάρτες κτλ.)

-οφειλές προς ιδιώτες και εταιρείες νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εφόσον δεν πρόκειται τις παρακάτω εξαιρέσεις

-ΔΕΝ αφορά χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Με μια υπεύθυνη δήλωση, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να σώσουν το σπίτι τους (τουλάχιστον για φέτος) από τον πλειστηριασμό. Σημειώνεται ότι όσοι θελήσουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις θα πρέπει να κρατήσουν τα αποδεικτικά της κατάθεσης.

Η δήλωση με τα στοιχεία του οφειλέτη υποβάλλεται είτε αυτοπροσώπως στις τράπεζες, είτε ταχυδρομικώς, αλλά και με φαξ και email .

Στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, καθώς και η αναλυτική κίνηση των λογαριασμών του που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν ικανοποιήσουν το αίτημα τους;

-Πρέπει να μαζέψουν όλα τα στοιχεία του τραπεζικού καταστήματος από το που βρίσκεται η τράπεζα μέχρι το όνομα του υπαλλήλου και να κάνουν καταγγελία στην διεύθυνση  www.1520.gr είτε στο τηλέφωνο 1520
madata.gr - Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ