Οι φόβοι ενόψει εκλογών


Αλλαγή της ατζέντας επιχειρεί το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου, δίνοντας έμφαση στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ενόψει μάλιστα και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.


Ο πρωθυπουργός έχει επιστήσει την προσοχή στους στενούς του συνεργάτες να παρακολουθούν από κοντά τα κοινωνικά θέματα, να παρεμβαίνουν σε συνεννόηση - πάντα - με τους αρμόδιους υπουργούς και όπου χρειάζεται να δίνει λύση ακόμα και ίδιος, όπως συνέβη με το επίδομα επικινδυνότητας στους ενστόλους.

Η καθημερινότητα – κάτι που επιβεβαιώνεται απ' όλες τις μετρήσεις – είναι ο μεγάλος αντίπαλος και συνάμα ο φόβος για την κυβέρνηση.

Κατά την προεκλογική περίοδο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι οποίες κρύβουν δεκάδες «παγίδες» αλλά και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ καθώς δεν υπάρχει πλέον αφορολόγητο.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε περίοδο απογραφής και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους με τις εφορίες.

Είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως το κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις οι οποίες θα κυριαρχήσουν στα ΜΜΕ.

Το οικονομικό επιτελείο, επί του παρόντος, δεν σκέφτεται να μεταθέσει την ημερομηνία κατάθεσης των δηλώσεων. «Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση» λένε στην οδό Νίκης, προκαλώντας απανωτά «εγκεφαλικά» στο Μαξίμου που ψάχνει να βρει τρόπους για να «αναχαιτίσει» την δυσαρέσκεια που θα υπάρξει.

Παράλληλα οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων μπορεί να μην κυριαρχεί πλέον στην επικαιρότητα αλλά συνομιλητές του Α. Σαμαρά δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι θα επανέλθει κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς εκτός από τις αντιδράσεις των κατοίκων θα υπάρξει και αυτές των ετεροδημοτών.

«Πάμε σε εκλογές με αυξήσεις διοδίων. Φανταστείτε τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τους ψηφοφόρους που θα πηγαίνουν στο χωριό τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», τόνιζε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος αποτυπώνοντας τον προβληματισμό που υπάρχει στο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση.

Η «σιωπηρή» παράταση που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την τρόικα για τις απολύσεις και την ένταξη δημοσίων υπαλλήλων στην κινητικότητα εκπνέει τον επόμενο μήνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βρεθούν χωρίς δουλειά εργαζόμενοι λίγο πριν από τις κάλπες.

Επόμενος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και το επικοινωνιακό επιτελείο είναι το «καλάθι της νοικοκυράς», οι τιμές στα βασικά προϊόντα, παρά τις εξαγγελίες αρμόδιων παραγόντων, αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα πολυκαταστήματα, που ζητούν ΟΟΣΑ και τρόικα αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους φαρμακοποιούς, σε ένα κλάδο που η ΝΔ συγκεντρώνει ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά, όπως και στους γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση εδώ και μήνες με τον Α. Γεωργιάδη.

Ο φόβος του «αυτογκόλ»

Πανικός επικράτησε την προηγούμενη Δευτέρα στο Μαξίμου όταν πληροφορήθηκαν - μέσα από τις εφημερίδες – την 100% φορολόγηση του επιδόματος επικινδυνότητας για τους ενστόλους.

Κανείς δεν είχε ενημερωθεί ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την εφαρμογή του νόμου που είχε ψηφιστεί το προηγούμενο καλοκαίρι.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι μέρος του πλεονάσματος θα κατευθυνθεί προς τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, την ίδια στιγμή στο φως της δημοσιότητας ερχόταν η εγκύκλιος Θεοχάρη που απλώς αναφερόταν στην εφαρμογή του νόμου. Οι φωνές του Α. Σαμαρά μόλις ενημερώθηκε για τα δημοσιεύματα ακούστηκαν μέχρι την Ηρώδου Αττικού.

«Εκείνη την περίοδο, το περασμένο καλοκαίρι, μόλις είχαμε πάρει το πράσινο φως για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Δεν γνωρίζαμε ποια θα ήταν η ακριβή πορεία της οικονομίας έξι μήνες μετά», ήταν μία από τις δικαιολογίες που ακούστηκαν.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου πρωθυπουργού για να μην ισχύσει τελικά η φορολόγηση για το επίδομα επικινδυνότητας.
madata.gr - Real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ