Απίστευτο! Το μαγειρεμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει άνοια


Το ψήσιμο στον φούρνο... δεν σώζει! - Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν μαγειρευτεί σε πολύ υψηλή, έντονη, ξηρή θερμότητα, έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 

 To μαγειρεμένο κρέας στο φούρνο, τη σχάρα ή το τηγάνι παράγει χημικές ουσίες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, προειδοποιούν αμερικανoί επιστήμονες.

  
Σύμφωνα με το BBC, η κατανάλωση τροφίμων που έχουν μαγειρευτεί σε πολύ υψηλή, έντονη, ξηρή θερμότητα, έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2. Τώρα,  όμως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι, οι ποντικοί που τρέφονταν με κρέας το οποίο είχε μαγειρευτεί κατ΄αυτό τον τρόπο, παρουσίαζαν μία συσσώρευση επικίνδυνων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και μειωμένη νοητική λειτουργία.  
  
Τα συμπεράσματα της μελέτης που διεξήχθη σε ζώα και δημοσιεύθηκαν στα "Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών", έδειξαν ότι, μια διατροφή πλούσια σε μαγειρεμένο κρέας στο φούρνο, το τηγάνι ή τη σχάρα, μπορεί να επηρεάσει τη χημεία του εγκεφάλου.
 
Όπως επισημαίνει η έρευνα, αυτό οδηγεί σε συσσώρευση των ελαττωματικών πρωτεϊνών "βήτα αμυλοειδούς", ένα σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια που κατανάλωναν μαγειρεμένο κρέας στο φούρνο, το τηγάνι ή τη σχάρα, απέδιδαν λιγότερο καλά σε φυσικές και πνευματικές εργασίες ακολουθώντας αυτή την διατροφή.

Αντιθέτως, τα ποντίκια, που δεν κατανάλωναν κρέας μαγειρεμένο με αυτό τον τρόπο, ήταν ικανά να εμποδίσουν την παραγωγή του κατεστραμμένου αμυλοειδούς.
  
Όπως τόνισε ο Ντέρεκ Χιλ, καθηγητής επιστημών της ιατρικής απεικόνισης στο "University College" του Λονδίνου, «επειδή οι θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ τοποθετούνται στο μακρινό μέλλον, οι προσπάθειες πρόληψης είναι πολύ σημαντικές αλλά αυτή η μελέτη θα πρέπει να εκληφθεί ως ενθάρρυνση για περαιτέρω εργασίες". 

Μίνα Αγγελίνη
protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ